Swami Saradananda: ”Andningen är livet”

Andningens kraft är den andra boken av Swami Sarandanda som Livsenergi ger ut på svenska. Det är ett år sedan Alexandra pratar med författaren om Yogans renande kraft. Mycket har hänt sedan dess, bland annat så har en pandemi svept över världen och påverkat allt och alla. Swami befinner sig ännu i London, hennes hem sedan mer än 30 år tillbaka.

Hur har året som gått varit för dig i London?

– Tja, jag skrev på ett kontrakt för en ny bok två veckor innan vår första lockdown. Alla klagade men jag tänkte att det är ju så här jag lever när jag skriver en bok. Det var inte svårt för mig, det var inte så farligt, säger Swami med lugn, stadig och trygg röst – ord som förresten beskriver denna kvinna bra överlag.

Swami har praktiserat yoga mycket längre än de flesta i väst. Redan 1967 började hon yoga och hon har undervisat sedan 1975.

Hur betraktades yogan på den tiden?

– På 60-talet var det bara hippies som gjorde yoga. Jag var ingen hippie men letade efter någon slags fysisk träning att ägna mig åt. Yoga blev inte mainstream förrän för ungefär 20 år sedan. Innan dess ansågs det inte vara direkt konstigt, men det var ovanligt.

För dig är yoga någonting annat än för de flesta andra. Berätta – vad är yoga för dig?

– Det är en livsstil, en andlig utövning. Yoga är ett sätt att hitta inre frid, det är målet med yoga, och att ta reda på vad som är ens innersta, sanna natur.

För Swami är yoga som så mycket mer än fysiska positioner - det är en livsfilosofi och en livsstil. Hur man ser på yoga kan skilja sig mellan olika delar av världen. I Indien, ett land som Swami besökt och vistats i mycket, menar man oftast att man ska mässa mantran eller meditera när man säger att man ska göra yoga. Här i väst däremot, innebär yoga för det mesta att man utför utmanande akrobatiska positioner. Dessa är alltså inte lika stor del av yogan i Indien. Istället lägger man mycket fokus på andningen, och med den här boken vill Swami föra över det till oss här i väst.

Vad är andning för dig?

– Tja, andning är livet, är det inte så? Om man slutar andas så lever man inte efter fem minuter. Många som säger att de ska komma i form pratar bara om att träna och äta rätt. Utan mat klarar man sig upp till sex veckor, men utan andningen klarar vi oss inte mer än fem minuter.

Swami kan inte nog betona hur essentiellt det är för hälsan att andas ordentligt. För oss moderna människor, som inte sällan känner oss stressade och uppe i varv, är det extra viktigt att lära sig andas medvetet och på djupet.

– De flesta andas inte ordentligt, de andas ytligt och det skapar stress. Om man inte kan ta ett djupt andetag ens när man slappnar av, hur kan man då göra det när man är stressad?

Ett fullt andetag består av tre delar, förklarar hon (och det beskrivs också mycket närmare i boken), där magen, revbenen och nyckelbenen alla spelar in och expanderar.

– Andningen är en livsviktig del som de flesta inte bekymrar sig om ifall den utför ordentligt. Många människor andas bara en tredjedel av sin kapacitet. Men om man inte andas rätt får cellerna inte tillräckligt med syre. Då spelar det ingen roll hur mycket pengar man spenderar på ekologisk mat, kroppen kan ändå inte ta till sig näringsämnena eftersom man inte andas ordentligt.

Näsan är speciellt viktig när det kommer till andningen. Detta organ är nämligen utformat för att vi ska andas med det. Andning med öppen mun ska enbart ske när vi springer eller är förkylda och täppta i näsan.

– Om man andas in genom munnen riskerar man att bli mer sjuk än om man andas genom näsan. Smuts och virus går då rakt ner i lungorna istället för att först filtreras och värmas upp genom näsan.

Swami berättar också att boken kan vara speciellt till nytta för människor som haft Covid och behöver lära sig andas och träna lungorna igen.

– Teknikerna kan hjälpa människor återhämta sig från viruset.

Vilka andningsövningar gör du själv på daglig basis?

– Jag gör renande andning, Kapalabhati, och Växelvis näsandning som hjälper till att balansera kroppen. Jag gör övningarna innan jag sätter mig och mediterar, säger hon och tipsar alla som har en meditationsrutin att börja med andningsövningar.

Swami påpekar också att det är viktigt att utöva yoga (alltså den yogiska livsstilen med andning, meditation, övningar m.m.) mer än en gång i veckan om man verkligen vill komma in i det och ta del av alla fördelar.

– 15–20 minuter om dagen är bättre än ett långt pass en gång i veckan, säger hon.

Hon föreslår ett dagligt program där man under denna stund ägnar sig åt Kapalabhati, några rundor Växelvis näsandning och avslutar med ett gäng solhälsningar.

Till sist ber Alexandra Swami berätta lite om sitt ovanliga namn och vad det kommer ifrån.

– Swami är egentligen en titel. I väst kan det liknas vid något man tilldelar en munk eller nunna, och jag har avlagt vissa löften för att få den.

”Ananda” betyder ungefär ”glädje” berättar hon och är en ändelse hon fått från den lärare som hon studerade för i Indien, Swami Vishnudevananda, grundare till Sivananda Yoga Vedanta Centers.

– Jag jobbade med honom i ungefär 26 år. Idag kallar jag mig frilansyogi. Jag utgår fortfarande från Vishnudevanandas teknik och min undervisning baseras på lärorna, men mitt sätt att undervisa har utvecklats.

 

Intervju: Alexandra Jerselius

Text: Sofia Ekholm

 

 

 

 

 

Kort om boken

Känner du dig manad att ta nästa steg mot ditt högsta jag, bryta dig loss från begränsningar som håller dig tillbaka i livet? Kanske Den andliga kompassen är tecknet du väntat på? Den kompletta guiden som förser dig med de verktyg du behöver för självutveckling och inre transformation.

Författaren Lee Harris har varit medial sedan ung ålder, och den visdom han delar med sig av i boken har han fått till sig genom sina andliga guider, som kallar sig för Z-guiderna. På ett sakligt, rakt och skarpsinnigt sätt levererar de kunskap som kan hjälpa oss inom de mest vardagsväsentliga områdena; inre kraft, självuttryck, livssyfte, känslomässig läkning, välbefinnande, kärlek, sex, pengar, och hur vi kan försonas med våra familjer.

– Allt du behöver göra är att ta dig till startpunkten för din utvecklingsresa och sedan börja gå. Därifrån kommer universum att anpassa sig efter dig, ge dig massor av tecken, signaler och lyckliga omständigheter som vägleder dig på din resa, säger Lee.

Swami kvadrat

Fakta om Swami Saradananda

Namn: Swami Saradananda (född Sarada)

Född: I New York City 1946. Hennes bröder och systrar bor kvar där.

Bor: I London sedan ungefär 30 år. Har bott runt om i hela världen, bland annat i Indien, Himalaya och Tyskland.

Utbildning: En kandidatexamen inom litteratur och en magister inom yoga och filosofi.

Intressen: Läsa romaner och resa.

Dold talang: Jag är väldigt intresserad av örter och dess effekter och hade en örtbutik i New York innan jag blev yogalärare. Jag gör fortfarande många egna örtbaserade produkter.

Livsmotto: Lev enkelt – tänk högt. Med ”Tänk högt” menar jag att du ska tänka på vad du vill ha ut av livet, vad är ditt mål med livet. Många människor förväxlar medlen med målet. Jag menar att det handlar om att fundera över vad som kommer ge dig frid.


Hemsida:
www.yogamentor.yoga
Instagram: @yoga_mentor

Facebook:
www.facebook.com/swami.saradananda