Meditation är nyckeln till ditt sinne
Den Pema Chödrön vi känner till kallas ofta för en ”bodhisattva krigare” och är den främsta talespersonen och läraren inom meditation och hur den kan spela en viktig roll i vårt dagliga liv. Hennes resa dit har varit händelserik och omtumlande och startade i en helt vanlig katolsk familj i New York City. Pema föddes som Deirdre Blomfield-Brown 1936. När hon var 21 år gifte hon sig och började studera till grundskollärare vid University of California i Berkeley. Hon fick två barn med sin första man innan de skiljde sig när hon var i 25-års åldern. Flera år senare gifte hon om sig, men även det äktenskapet slutade i spillror.
Från mamma till nunna
I ett försök att hantera det känslomässiga trauma som hennes två skilsmässor bidragit till började hon utforska sin andliga sida. Hon brukar återberätta tillfället då hennes man avslöjade sin otrohetsaffär:
- Jag fick en slags uppenbarelse, eller en genuin, andlig upplevelse som människor får när de är i chocktillstånd, som bilolyckor och så. Tiden stod helt stilla. Stunden var fullständigt tidlös och jag kunde bara se ljus och höra ljud. Stunden varade i en hel evighet. Ända tills sinnet kom tillbaka.
För att stå ut med smärtan sökte Pema olika former av terapi, hon provade på att bo i ett ashram och deltog även på ett par intensivhelger med Scientologerna, men inget av det hjälpte. Det krävdes ett helt år fyllt av rädsla, raseri och brist på fotfäste innan hon kunde börja återuppbygga sitt liv, bit för bit.
- Jag sökte överallt. Och led. Det var en smärta som var oundviklig. Men samtidigt gjorde jag smärtan värre genom allt kämpande och stridande. Jag tror inte att det fanns en väg utan lidande, för mattan under mig hade dragits undan så abrupt. Smärtan var så överväldigande.
Ödet visade vägen
Under en resa till franska alperna 1972 läste hon av en händelse en artikel om mannen som skulle komma att bli hennes största inspirationskälla, Chögyam Trungpa Rinpoche.
- När det kritiska första året led mot sitt slut råkade jag se artikeln Working with Negativity i en tidning, det var ett kapitel ur en bok. Jag läste den, och i första meningen stod det något i stil med ”det är inget fel i negativitet”. Det jag kände var rädsla och raseri - och stor förvirring över mitt raseri, mitt hat och orubbliga brist på fotfäste. Ingenting kunde få mig ur detta tillstånd. Men när jag läste den artikeln fick jag för första gången syn på vad det var som hände mig.
- När min man gav mig beskedet förstod jag att det var något väldigt djupgående som var på väg att hända, för runt omkring mig såg jag klart hur många av oss springer omkring i cirklar och låtsas att vi har fäste trots att det inte finns något fast under oss. Och på något vis, om vi bara kunde lära oss att inte vara rädda för att tappa fotfästet, inte vara rädda för osäkerhet och ovisshet så skulle det framkalla en inre styrka i vilken vi kunde vara öppna och fria, kärleksfulla och medkännande i vilken situation som helst.
Att undvika obehagliga känslor som osäkerhet, tvetydighet och paradox leder oss aldrig ur krigssituationerna.
- Fördomar, hat mot sexuella preferenser, hudfärg, religion och politik kommer att fortsätta, för du kan inte undvika att bli triggad av det. Att försöka undvika situationer som triggar dig är som att gå i celibat och utrota alla sexuellt attraktiva människor för att du ska kunna hålla ditt löfte. Det håller ju inte. Man måste jobba med sin egen del, sitt förhållningssätt till det.
Pema blev väldigt intresserad av Chögyam Trungpa Rinpoches buddhistiska lärdomar vilket förde henne på många resor till London för att studera med Lama Chime Rinpoche. Två år senare, 1974 gick hon in i klostret efter att ha blivit utsedd till nunna av Hans Helighet den 16:e Karmapa i England.
När hon var 38 år utsågs Pema Chödrön till fullfjädrad nunna och var därmed den första amerikanen inom Vajrayanatraditionen att utses till nunna på denna nivå. Hon fortsatte att studera vid Chögyam Trungpa Rinpoches sida till hans död 1987.
Man kan undra vad som utlöste hennes beslut att bli nunna. Hon berättar att det var det sista hon skulle drömma om att bli. I sin katolska uppväxt förekom nunnor och hon hade inte någon negativ erfarenhet av dem, men ändå var det helt osannolikt något för henne.
- Första steget var att läsa den där artikeln. Sedan hittade jag en lärare. Jag letade inte efter en, men jag träffade en. Och på något vis, två år senare hade jag blivit nunna. Tittar jag tillbaka nu så kan jag se att det var för tidigt. Mina barn var unga tonåringar och det hade varit bättre att vänta tills de hade blivit äldre.
På frågan om hon någonsin har känt skuld över det, svarar hon:
- O ja, timingen kunde ha varit bättre, men det fanns inget annat beslut än detta för mig i livet.
Har du förlåtit din man?
- Ja, absolut. Egentligen har jag inte bara förlåtit honom. Även om det är något kränkande så har jag sagt till honom ”Att du lämnade mig var det bästa som någonsin hänt mig.”
Hon förklarar att en djupt traumatisk händelse som inte enkelt går att sopa bort kan ta oss ner till avgrunden, en typ av positiv avgrund där du kapitulerar, och då börjar saker och ting klarna.
- Någon hade gett mig en dikt med en strof i stil med ”mjukna det som är stelt i ditt hjärta”. Arbeta med dig själv, med din egen aggression, det är det som sår frön av fred. En enstaka handling kan inte få slut på krig och elände, det är inte så enkelt. Det handlar om att så frön av fred, och det är här meditationen kommer in. Människor som mediterar har lättare att upptäcka när de har fastnat i något, och höra vad de intalar sig själv för att eskalera hela grejen. Det ger dig mer klarhet kring dig själv.
Pema Chödrön idag
1984 flyttade Pema till Cape Breton i Nova Scotia. Där befinner hon sig även idag och är den andliga ledaren på klostret Gampo Abbey – platsen där hon verkligen släppte taget om rädsla och ego.
2008 blev Pema Chödrön intervjuad av Oprah Winfrey. Pema var redan välkänd då men den dialogen introducerade henne till en ännu större grupp nya fans.
Idag är Pema fortfarande en favoritlärare, en aktad källa till buddhismen och bästsäljande författare. Hon fortsätter att inspirera på den globala skalan och är känd för sin charmiga och jordnära tolkning av den tibetanska buddhismen och hur sitt sätt att dela den med västvärlden.
Text: Alexandra Jerselius
Källor: www.pbs.org och www.lionsroar.com
Kort om boken
I Konsten att mediter får vi lära oss olika tekniker för att på bästa sätt förstå och praktisera meditation. Vare sig vi är nybörjare eller redan mediterar varje dag får vi professionell vägledning av den just nu mest framstående kvinnliga profilen inom meditation och buddhistisk filosofi.
Läs en längre presentation av boken HÄR.

Pema Chödrön
Titel: Nunna, författare, lärare inom tibetansk buddhism
Ålder: 83 år.
Bor: Cape Breton i Nova Scotia