Alberto Villoldo

En röst för medicin som läker från djupet

För 2,5 år sedan hade jag ett spännande samtal med Alberto om boken Andens Medicin och hur vi kan odla oss en ny kropp. Den här gången vill jag veta mer om personen Alberto. Han öppnar samtalet lättsamt och på gott humör. Vi skrattar och han gör som han gjorde sist – visar mig sin vy ut genom fönstret. Alberto är just nu på en vacker plats i Portugals bergsområden och ska hålla en kurs i juli. Jag minns, i bergen är han hemma.

Sist vi hördes pratade vi mycket om schamanerna och deras vy på långt liv och hälsa, men inte så mycket om dig. Hur lyder din historia?
- Jag är bara en talesperson för en sorts medicin som är väldigt motsatt modern medicin. Modern medicin är maskulin och fokuserad på vad du har för problem. Den schamanska medicinen ställer frågar varför du lider och söker svar som omfattar mjuka värden. Den behandlar inte sjukdom, den söker hälsa som låter sjukdomen försvinna. Jag ger en röst till en uråldrig metod för läkning.

Vad var det som övertygade dig om att schamanismen var din väg att gå?
- Modern medicin har tagit tre av mina familjemedlemmars liv. Själv har jag också gått igenom en stor hälsokris och läkt mig själv den schamanska vägen.

Hur var din barndom?
- Jag föddes på Cuba i en priviligierad familj. När jag var 10 år så förlorade vi allt i revolutionen. Det var slutet för min lyckliga barndom. Jag blev en rädd pojke och hade mardrömmar i många år. Jag litade inte på människor och var psykiskt skadad. Det var ju ett inbördeskrig där din granne kunde vara din fiende.
- Längre upp i 20-års åldern insåg jag att jag inte kunde ha en känslomässig relation med en partner. Så jag började studera schamanismen och blev fri från mina besvär, läkt.

Kan du ge ett konkret exempel från din läkningsresa?
- Jag hade inte skrattat på 12 år, vilket schamanerna uppfattade. De frågade mig ”Varför skrattar du inte?” Jag svarade ”För att jag är tragiskt ledsen.” De sa de att jag behöver en bättre berättelse, en mer intressant historia.
- Jag behövde läka drömmen om trygghet, acceptera min rädsla för tillit och vända mardrömmen om kärlek. Jag behövde lära mig att älska mig själv och göra mig vän med döden. Jag hade inget val. Jag var psykiskt bruten och behövde läka både hjärtat, sinnet och själen.

Vad fick dig att just studera schamanerna?
- Jag var chef på ett laboratorium och vi tittade på hur sinnet kan skapa hälsa. Vi vet ju redan att sinnet kan skapa sjukdomar. Vårt sinne har kraften att läka och att döda. Men jag kunde inte hitta svaren kring detta på laboratoriet.

Om du tittar på dagens samhälle, vilken utveckling är du glad att se?
- Min generation har misslyckats med framtiden. Vi hade en möjlighet att bli hållbara men vi blev narcissister istället. Den yngre generationen söker efter mening istället för pengar. Just nu lever vi i global kris, vilket i sig är en enorm möjlighet. Vi är den nya människan, men behöver ta tag i vår hälsa.

Vad skrämmer dig?
- Rädsla för mig är inte ett tillstånd utan ett slags varningssystem. All kris som uppenbarar sig omkring oss tvingar oss att se möjligheterna till lösning. Något som skrämmer mig är att se att företag som t.ex. Monsanto är på väg att ta över världen. Statistiken skrämmer mig också. Vi kommer alla att nå väldigt hög ålder, men vid 85 års ålder har du 50% risk för att utveckla Alzheimers på grund av den västerländska kosten och gifter vi får i oss.

Vad skulle du vilja se mer av?
- Jag skulle vilja se mer vild skog i bergen. Jag har just varit i bergen i Mongoliet – en uråldrig plats för schamanerna - och det var helt fantastiskt. Mongoliets huvudstad är visserligen en av vår planets mest förorenade stad, men i bergen är det annorlunda.

Genom vårt samtal har du refererat till olika faser för samhället. Kan du ge oss en konkret bild av vad dessa faser är vart vi är på väg?
- Vi kan kalla det för ”Den schamanska transformationen av det moderna samhället” och det handlar mycket om att det uråldriga feminina ska återvända in i samhället. Vi kan dela upp transformationen i fyra faser.

  • Fas 1  kännetecknas av upptäck och återupptäckt av schamanismen. Det är antropologens fas.
  • Fas 2  handlade om fascination för denna återupptäckt, om än den fortfarande var något ytlig. Schamanismen blev väldigt populär och verktyg som fjädrar och drömfångare kom på modet.
  • Fas 3  är där vi är just nu, då schamanismen integreras med den moderna medicinen. Schamansk medicin går hand i hand med mitokondrierna. Jag skulle säga att Tyskland har kommit längst i den här utvecklingen. Tittar man t.ex. på paleo-dieten så är det schamanens diet, från en tid då vi hade ett paleolitiskt synsätt. Det finns en skillnad dock, dagens diet är väldigt köttfokuserad och schamanernas är växtfokuserad. Kvantfysiken är schamansk.

Jag undrar vad nästa fas blir och då berättar Alberto att det är en tid då hela transformationen försvinner, den återvänder till att bli en antropologisk del av världen och så naturlig i våra liv att vi inte ser den längre. Det låter lockande tycker jag.

Text och intervju: Alexandra Jerselius

Kort om boken

I boken Schamanens hjärta ger den bästsäljande författaren oss fängslande berättelser om naturfolket i Andernas historia, så som han har fått den berättad för sig under sina 30 år som lärjunge åt flera framstående schamaner. Få kan förmedla schamanernas visdom och traditioner som han, och förklara för stressade stadsbor hur man kan tillämpa deras urgamla ritualer i dagens moderna värld.

Läs en längre presentation av boken HÄR.  

Alberto Villoldo

Alberto Villoldo

Titel: Psykolog, medicinsk antropolog och författare

Ålder: 70 år

Bor: Miami, Florida på sommaren och i Chile på vintern. Han försöker även spendera ett par månader om året i Europa.

Familj: Fru, fyra barn mellan 30 och 30 år.

Intressen: Skidåkning och vin.