Anoushka Davy: ”Det har aldrig funnits en bättre tid att förbättra sin hälsa än nu”
Samtalet med Anoushka Davy – författare till Antiinflammatorisk livsstil – blir hjärtligt, flödande och väldigt intressant. Det är tydligt att hon och Alexandra är på samma våglängd och kemin dem emellan går inte att missa.
Anoushkas passion och syfte i livet är att hjälpa människor med matsmältnings- och kroniska hälsobesvär orsakade av låggradig inflammation i kroppen.
– Jag vill hjälpa människor att läka inifrån och ut så att de kan leva sitt bästa liv, ta del av allt det underbara som livet erbjuder och fokusera på det som verkligen betyder något, säger hon.
Anoushkas resa från ohälsa till välmående
Anoushka drabbades själv av hälsoproblem i 17-årsåldern efter en resa till Kenya då hon reagerade negativt på en malariamedicin. Detta ledde till att hon utvecklade en känslighet i mage och tarm samt ett flertal matintoleranser. Under två år led hon, försökte anpassa sig, frågade sig själv vad det kunde bero på. Ovissheten gjorde att hon drabbades av stress och ångest. Under en resa i Amazonas fick hon än en gång svåra magbesvär och eftersom hon var flera timmar bort från ett sjukhus kom en lokal schaman till hennes hjälp. Hans ordination bestod bland annat av en kräkframkallande brygd samt en eldceremoni som skulle driva ut det sjuka. Efter tre veckor kunde Anoushka ta sig till sjukhus, men eftersom de flesta symptomen nu var borta behövde hon inte behandling. Tröttheten, de värkande musklerna och hjärndimman höll dock i sig under den resterande åtta månader långa resan.
Väl tillbaka i London hamnade Anoushka i den konventionella sjukhusspiralen, men läkarna kunde inte göra mycket för att förbättra hennes hälsa. Vändningen kom under hennes sista universitetsår i form av en meditationskurs. Successivt började hon lära sig acceptera sig själv och älska sin kropp istället för att betrakta den som en fiende. Meditationen hjälpte henne också att finna ett inre lugn som hon inte upplevt på flera år. Hon insåg även att ju lugnare hennes nervsystem var desto mindre magsmärta upplevde hon. I samma veva kontaktade Anoushka en dietist som hjälpte henne förstå varför hon mådde som hon gjorde. I samråd med denne lade hon om sin kost och efter bara en månad kände hon hur det svarta moln som svävat över henne i så många år började upplösas.
– Det hela tog mellan 6–10 månader, och jag fick göra allt arbete själv men det gav mig insikten att jag kan läka mig själv om jag har rätt verktyg.
Denna insikt påverkade henne starkt och hon började studera nutrition för att kunna hjälpa andra.
Hur kan man veta om man lider av låggradig inflammation?
– Det är viktigt att förstå att inflammation är en process. Det är inte det som har triggat kroppens immunsystem att starta igång inflammationen från början. Man behöver leta för att identifiera den ursprungliga orsaken och göra något åt den. Annars spelar det ingen roll om man både äter och lever antiinflammatoriskt, säger hon.
Matkoma, eller den typiska ”eftermiddagsdippen” då många av oss sträcker oss efter en extra kopp kaffe och något sött när vi helst av allt skulle vilja ta en tupplur, är inte normalt enligt Anoushka. Snarare är det ett tydligt tecken på att något inte står rätt till med inflammationsgraden och blodsockerbalansen i kroppen.
Vad föreslår du för att undvika matkoma och eftermiddagsdippar?
– Att se över sin kost. De flesta äter alltför mycket kolhydrater. Vi behöver istället lägga på mer protein vid varje mål, och mellanmål.
Men kosten är inte allt. Hur man lever är precis lika viktigt när det kommer till att sänka inflammationsgraden i kroppen.
– Stressar man mycket eller bortprioriterar vila är det svårt att få bort inflammationen även om man äter antiinflammatoriskt.
Hon säger att ”det svåraste är att inse att det är upp till en själv, men den insikten gör hela skillnaden”.
Vilka är de största fallgroparna i vardagen?
– Nummer ett är stillasittande. Det är ett stort problem som blivit större under pandemin. Även om vi tränar 30 minuter under dagen så räcker inte det för att väga upp resten av stillasittandet. Försök väva in rörelse under dagen, gör mikrorörelser och stå upp vid skrivbordet. Ta en promenad på eftermiddagen.
Fallgrop nummer två är blodsockerbalansen.
– Det är så vanligt och de flesta förstår inte hur viktig blodsockerbalansen är för välmåendet, säger hon.
Nummer tre handlar om olja, och vilken man väljer när man lagar mat.
– Det är en djungel! Men man ska aldrig använda raffinerade oljor. De är inte naturliga. Kroppen känner inte igen dem och de är starkt inflammatoriska.
Anoushka förespråkar istället naturliga, kallpressade extra virgin-oljor. Kokosolja, avokadoolja, ghee, ister och gåsfett tål stark upphettning och vid matlagning vid lägre temperatur föreslår hon olivolja.
När det kommer till kosttillskott säger hon att det kan vara bra att ta, men att det är viktigt att välja dem med omsorg. Hon poängterar också att man ska se det som ett komplement till en annars bra kost, inte som en ersättning för den. De tre kosttillskotten hon föreslår är vitamin D, en högkvalitativ multivitamintablett och probiotika.
Viktigast av allt är dock att lyssna på kroppen.
– Kroppen är fantastisk på att ge feedback. Det vi behöver är att lära oss lyssna, för den berättar vad vi behöver och mår bra av.
Intervju: Alexandra Jerselius
Text: Sofia Ekholm
Kort om boken
Har du en känsla av att det är något i din kropp som inte är på topp, ett återkommande eksem, en mage i uppror, astma, kronisk nästäppa, migrän, viktproblem? Då kan du vara en av de många som går runt med kronisk inflammation i kroppen.
Inflammation är egentligen en normal och livsviktig process i kroppens försvarssystem. Den aktiveras när en skada har uppstått för att signalera till resten av immunsystemet att det behöver komma till undsättning. Denna livsviktiga funktion, vars ursprungliga syfte är att skydda oss, kan dock bli kronisk och då orsaka skada och sjukdom. Allt fler drabbas och frågan är vad det beror på. Hur vet man om man lider av kronisk inflammation och hur ska man göra för att komma tillrätta med problemen?
I Antiinflammatorisk livsstil besvarar näringsterapeuten och funktionsmedicinutövaren Anoushka Davy dessa frågor ingående och förklarar många koncept visuellt i bild. Hon skriver också att medicin inte botar den underliggande orsaken till kronisk inflammation utan enbart lindrar symtomen. Lösningen ligger i dina händer.
Fakta om Anoushka Davy
Namn: Anoushka Davy
Familj: Bor i London och har gjort så hela livet men har ryska, tyska och skotska rötter. ”Jag har rest mycket och bott på andra ställen i korta perioder, och jag skulle gärna prova på att bo någon annanstans än här någon gång i framtiden.”
Yrke: Näringsterapeut och hälsocoach med fokus på kvinnohälsa
Stjärntecken: Oxe, född 25 april
Personligt motto: ”Om inget någonsin förändrades skulle det inte finnas några fjärilar.” ”Det säger jag alltid till mina klienter. Allting förändras hela tiden och vi kan antingen försöka stå emot eller följa med processen. Transformation är viktigt och om vi omfamnar den blir allt mycket lättare.”
Livssyfte: ”Att stärka och hjälpa människor leva hälsosammare. Personligen skulle jag vilja lära känna mig själv bättre, leva mer i harmoni med naturen och planeten.”
Hemsida: https://anoushkadavy.com/
Facebook: www.facebook.com/
anoushkadavynutrition/
Instagram: anoushkadavynutrition