Maria Magdalena
- den begravda sanningen
Det hyschade, bannlysta, begravda Mariaevangeliet får idag upprättelse på flera håll. I boken Maria Magdalena – den begravda sanningen får vi ta del av en av de modigaste eldsjälarnas revolutionerande skildring av denna andliga text.
Med brutal ärlighet avslöjar Meggan Watterson lögner och patriarkaliska fördomar och återuppväcker den förbehållslösa kärleken. Det feminina är heligt, tro inget annat! Mariaevangeliet är lika genuint och ursprungligt som de evangelier vi hittar i Bibeln, men efter en uppmaning under 300-talet att förstöra alla kopior begravdes det i den egyptiska öknen. Tack vare några rebelliska munkars olydnad och andliga mod finns idag flera exemplar bevarade av det enda evangelium som skrevs i en kvinnas namn: Maria Magdalenas.
Klubbpris: 249 kr
Ord. ca pris: 340 kr
Du spar: 91 kr
Bestnr: 125091
Avbeställ senast: 26 mars 2023
Meggan Watterson
"Jag har haft en längtan efter att göra de röster som tystades för så länge sedan hörda. Att föra fram de skrifter som visar att män och kvinnor är jämlika men som exkluderades när bibeln sattes ihop på 300-talet."
Läs mer om författaren här.
Skamlös historia – väckarklocka och vägvisare idag
Det hyschade, bannlysta, begravda Mariaevangeliet får idag upprättelse på flera håll. I boken Maria Magdalena – den begravda sanningen får vi ta del av en av de modigaste eldsjälarnas revolutionerande skildring av denna andliga text. Med brutal ärlighet avslöjar Meggan Watterson lögner och patriarkaliska fördomar och återuppväcker den förbehållslösa kärleken. Det feminina är heligt, tro inget annat!
Denna uråldriga text är högaktuell idag och den har ett viktigt budskap för oss att minnas och bära vidare: Kvinnan, det känsligt feminina och omsorgsfulla, har tystats sedan urminnes tider. Marias viktiga roll förvrängdes och missuppfattades så illa att kvinnor än idag har svårt att finna sin själs röst och sanna essens.
I den här boken skriver Watterson om historien fullständigt och lyfter fram Marias sanna berättelse om radikal kärlek, feminin styrka och kvinnlig värdighet.
"Den här boken är ett mästerverk. Jag har inte blivit så exalterad eller väckt av en bok på ett decennium. Ett praktexempel på hur det blir när en konstnär följer sitt hjärta och sin passion i stället för att lyssna på andra."
- Glennon Doyle, #1 New York Times bästsäljande författare av Otämjbar.
En saknad pusselbit återställer balansen mellan feminint och maskulint
Maria Magdalena – den begravda sanningen är en bok om det enda evangeliet skrivet i en kvinnas namn. Harvardteologen Meggan Watterson är en äkta eldsjäl för att lyfta det gudomligt heliga och feminina. I boken leder hon oss genom själva legenden om Maria Magdalena, hennes missuppfattade status som den botfärdiga skökan, och avslöjar en mycket mer historiskt och teologiskt korrekt version om vem Maria var.
Något okänt för allmänheten är att den tidiga kristendomen såg helt annorlunda ut än den vi känner till idag, och den är tätt sammanlänkad med det Meggan brinner för. En påminnelse om dess ursprung kan ge oss en extra skjuts in i den feminina tidsåldern vi är på väg mot.
Skrämmande historia
Mariaevangeliet är lika genuint och ursprungligt som de evangelier vi hittar i Bibeln. Till skillnad från Johannesevangeliet, och Matteus, Markus och Lukas evangelier som utgör andra testamentet, försvann Marias evangelium, och tillsammans med det, kvinnornas starka roll och den sanna kristendomens budskap. Efter en uppmaning under 300-talet förstördes alla kopior. Tack vare några rebelliska munkars olydnad och andliga mod att begrava det i den egyptiska öknen, finns idag tre exemplar bevarade av det enda evangelium som skrevs i en kvinnas namn: Maria Magdalenas.
I Meggan Wattersons skildring får vi ta del av Maria Magdalenas - och även andra tidiga kristna kvinnors - berättelse om hur de följde sitt hjärta och sin själs sanning. I många fall blev de straffade med döden för det. Än idag finns det oräkneliga kvinnor runt om i världen som riskerar sina liv om de följer sitt hjärta. Även vi i vårt relativt trygga hörn av jorden kan ha svårt att göra det vi i hjärtat vet är rätt. Och varför det? Jo, på grund av det flera tusen år gamla patriarkala synsättet som spreds genom kristendomen och som än idag genomsyrar våra liv.
Vägledning in i framtiden
De flesta som läser detta vet och känner att det är nya tider - att det är dags att ta klivet från huvudet och ner till hjärtat, att omfamna vår känslighet och vår styrka som feminina varelser. Att låta hjärtat och kärleken få leda vägen. Men hur kan ett nästan tvåtusen år gammalt evangelium hjälpa oss med det?
”Poängen med Mariaevangeliet handlar om att utveckla en vision som gör att vi kan se det som alltid funnits här, inom oss. Det handlar om tonen och intensiteten i själva vår existens. Det handlar om möjligheten att vara närvarande, på riktigt, i stället för att utan att inse det leva intrasslade i egots ständiga och oändliga berättelser, som skiljer oss från det som redan finns här, från varandra och oss själva, från det vi betraktar som gott, eller som gud. Det handlar om att verkligen vakna upp inför det faktum att det system genom vilket vi förstår världen inte längre fungerar” skriver Watterson.
Mariaevangeliet är på ett sätt en berättelse om uppstigning som bidrar med instruktioner i hur vi ska göra för att befria vår själ - inte när vi dör utan nu, när vi fortfarande lever. Här nämns de sju krafterna (mörkret, begäret, omedvetenheten, dödslängtan, förslavandet under kroppen, köttets bedrägliga frid och vredens tvång), vilka man kan se som en mall över vad det innebär att vara människa. Detta är de sju vägar egot föredrar, de vägar som leder till att vi kör fast och beter oss på ett sätt som inte stämmer överens med dem vi verkligen är – de krafter som faktiskt i väldigt många fall tystar oss inifrån. Genom att utforska dessa vägar kan vi ändra riktning och sättet vi tillåter vårt ego att förhålla sig till vår själ.
Genom att ge rätsida åt Maria Magdalenas historia vill Watterson inte bara göra plats för hennes röst, hon vill även göra plats för dig att höra din egen själs röst. För det är nyckeln till frihet och kärlek – inifrån och ut.
”Jag undrar hur världen skulle vara idag om vi inte hade tystat ner kvinnorna och bett dem lämna altaret redan från början. Och jag undrar hur flickor och kvinnor skulle behandlas om vi hela tiden hade fått höra vem Jesus verkligen var, vem Jesus är i relation till kvinnor, till mödrar, till döttrar, till de själar vars mänskliga kropp faktiskt kan skapa ett liv inom sig. Eller för att uttrycka det annorlunda: Jag är väldigt spänd på att få se hur världen kan tänkas förändras när vi börjar göra det.”
Text: Sofia Ekholm