Jill Bolte Taylor: ”Hur vi agerar är ett medvetet val” 

När hjärnforskaren Jill Bolte Taylor drabbades av en omfattande hjärnblödning som slog ut hennes vänstra hjärnhalva stod det direkt klart att hennes liv för alltid skulle förändras. Att händelsen skulle ha positiv betydelse och förändra tusentals andra människors liv var dock ingenting hon räknade med, men hennes stroke har faktiskt lett till ökad förståelse för hjärnans olika delar, hur de samspelar och hur de påverkar hur vi människor är. 

Åtta år tog det innan Jill var helt återställd med idag kan ingen ana vad hon har gått igenom. Det är en positiv, sprudlande och väldigt kompetent kvinna som dyker upp på andra sidan skärmen. Hon börjar berätta om hur hennes liv i rampljuset började med ett TED Talk 2008 där hon detaljerat beskrev sin hjärnblödning och hela förloppet kring det. Klippet har sedan dess setts av runt 30 miljoner människor och var det första Ted Talk som någonsin blev viralt.  

Efter den virala succén upplevde Jill ett stort intresse för hur man ska göra för att vara mer i sin högra hjärnhalva – en mycket harmonisk plats där Jill hade befunnit sig i många veckor efter hjärnblödningen. Det blev startskottet för boken Lev med hela hjärnan. Samtidigt ville Jill också tydliggöra att vi människor har möjligheten att medvetet välja hur vi reagerar på det som händer, från sekund till sekund. 

– Det gör det möjligt för oss att se på våra relationer medvetet, och välja vilken typ av människa vi vill vara. 

Men Jills intresse för hjärnan började inte med hennes hjärnblödning, då var hon redan en Harvard-utbildad hjärnforskare. Nej, det var hennes bror, som senare i livet diagnosticerades med schizofreni, som gjorde att hon fick upp ögonen för hjärnan och hur den påverkar oss. 

– Redan som femåring observerade jag hur våra beteenden skiljde sig åt. Jag iakttog hur olika vi såg, tolkade och reagerade på saker och information, och jag insåg att vi var väldigt olika. 

Vikten av goda vanor 

Jills passion är att utbilda och informera om skönheten i den mänskliga hjärnan, och hon är väldigt engagerad i frågan att hjälpa människor återhämta sig efter neurologiska skador, samt att få människor att förstå sin hjärna så att de kan leva sitt bästa liv. 

Hur håller du dina hjärnceller friska? 

– Först och främst ser jag till att få tillräckligt med sömn, så att cellerna återhämtar sig. När vi sover sopas allt skräp som samlats under dagen bort så att kommunikationen kan fungera smidigt igen dagen efter. Att beröva sig själv sömn är inte bra för hjärnan.  

Kan man sova för mycket? 

– Ja, men alla är olika, så man behöver fråga sig själv varför man sover, om det är för att man är deprimerad eller för att man är trött. Jag går och lägger mig när jag är trött och vaknar på morgonen när jag är utvilad.  

För att sova gott och ha en sömn av god kvalitet håller Jill koll på sitt sockerintag, slutar dricka kaffe vid lunch och undviker skärmar två timmar innan läggdags. 

– Om man gör sitt bästa för att skapa en sund dygnsrytm kommer kroppen tala om för dig när det är dags att gå och lägga sig och när det är dags att vakna.  

Om att skifta fokus – välja sin karaktär 

Lev med hela hjärnan handlar om våra fyra karaktärer i hjärngänget, om att vi ska förstå hur de är och fungerar och kunna välja vilken som ska få framträda i en given situation. Så en fråga som dyker upp när vi talar om nattens sömn är hur man gör om man vaknar på morgonen och märker att man inte alls är mentalt där man vill vara.  

– När vi förstår de fyra karaktärerna och hur de interagerar inser vi också att vi kan välja vem vi vill vara. Hur vi agerar är ett medvetet val.  

Själv börjar Jill alltid dagen i närvaro med att tacka för att hon fått vakna upp ännu en morgon.  

– När jag vaknar säger jag genast TACK, tack, tack för att de celler vars uppgift det är att väcka mig har gjort sitt jobb. Jag inte bra säger tack, jag känner också den intensiva tacksamheten av att vara den här stora ansamlingen av celler. Oavsett vilken karaktär jag vaknar som tar jag mig den minut det tar att pausa och känna tacksamhet. Därifrån följer hela dagen i samma anda.  

Så svaret är ganska enkelt, vaknar vi på fel sida kan en tacksamhetsövning med känsla hjälpa oss att byta karaktär.

– Det är inte lätt att leva, ingen av oss kom hit till jorden med en manual, men den här boken ger oss möjligheten att vara lite mer omhändertagande om varandra, säger Jill.  

Intervju: Alexandra Jerselius 

Text: Sofia Ekholm  

Kort om boken

Är du redo att ta in nya upptäckter om hjärnan och inse att du kan bestämma vem och hur du vill vara i varje ögonblick? I Lev med hela hjärnan presenterar hjärnforskaren Dr Jill Bolte Taylor ny vetenskap som ger dig verktygen att leva precis som du vill. Den kastar omkull det vi har lärt oss om hjärnan under lång tid och visar att det inte riktigt är så enkelt att höger hjärnhalva är vår känslomässiga hjärna, medan vår vänstra hjärna är platsen för vårt rationella tänkande.

Sanningen är att vår hjärna rymmer fyra karaktärer – en kännande och en tänkande del i varje hjärnhalva – och tillsammans utgör de vilka vi är. Dr Taylor berättar hur vi kan lära känna dessa fyra karaktärer och observera hur de är och beter sig i vår vardag. Ju bättre vi känner dem, desto mer makt får vi över våra tankar, känslor, relationer och våra liv.

jill bolte taylor

Jill Bolte Taylor på 30 sekunder 

Född: 4 maj 1959 (Oxens stjärntecken) i Louisville, Kentucky 

Yrke: Hjärnforskare, föreläsare och författare till böckerna Min stroke och Lev med hela hjärnan  

Bor: På sin flodbåt Brainwaves i Kentucky från 1 maj till 1 november. Resterande tid i Indiana. 

Intressen: Skriva, spela in podcasts och skapa glaskonst 

www.drjilltaylor.com