Lisa Lister: ”Ordet ’häxa’ skapar motstånd hos människor”

”En häxa är en kvinna i sin kraft. Som inte tror på det hon blir tillsagd utan ifrågasätter och är nyfiken, litar på sin kropp och naturens cykler.” Det säger Lisa Lister, en färgstark, yvig, sprudlande kvinna, entusiastisk som få och författare till boken Kära häxa. Man helt enkelt älskar henne direkt! Kolla in videon så får ni se vad vi menar.

Hur ser din bakgrund ut?

– Jag är rom, yogi och schaman – så, vad ska man säga? Jag är helt enkelt en romsk häxa. På mödernet härstammar jag från det irländska resandefolket och på fädernet är jag rom. Både mormor och farmor använde sig av örter, teer, tinkturer, oljor och brygder för att manifestera, läka och bringa lycka till vår släkt och till familjerna i vår omgivning.

Lisas mamma däremot, var rädd för häxkraften hela livet, och ville att Lisa skulle vara så normal som möjligt och passa in.

– Hon hade gåvor men gömde dem och levde i rädsla.

Just det är en av anledningarna till att Lisa skrev den här boken, för att föra arvet vidare och stötta andra att minnas sin inre kraft.

Lisa har alltid stått på kvinnornas sida och jobbar mycket med att stärka och vägleda kvinnor, bland annat genom verktyg som hjälper dem att utforska relationen till sin kropp, inre kraft, sex, njutning och passioner på olika sätt. Hon brinner starkt för att vi av det kvinnliga könet ska våga ta plats och kräva vår rätt. Tiden då vi kände att vi behövde passa in för att duga är helt enkelt förbi.

Att återta makten över vår inre häxa är ett sätt att stå i vår kraft, men eftersom vi alla är olika kan vägen dit se olika ut. I boken tar Lisa upp fem häx-arketyper – Naturens kraft, Skaparen, Oraklet, Helaren och Trollkvinnan.

– Det finns många arketyper och jag säger inte att dessa är de viktigaste, men för mig och för tiden vi lever i just nu är dessa viktiga, säger Lisa, som själv identifierar sig med Oraklet.

– Jag har stor tillit till min intuition och kommer från en släkt som länge har ägnat sig åt sin egen form av romsk magi.

I Sverige ökar intresset för häxor, är det likadant i Storbritannien?

– Ja, absolut, de senare åren har det exploderat. Allt fler har behov av att utforska vem de är.

Bara ordet ”häxa” är svårt att ta i mun för många människor, och det vill Lisa ändra på.

– Vad är det med detta ord som skapar sådant motstånd hos människor? funderar hon.

Hur ser en typisk dag ut när du lever ut häxan i dig?

– Varje dag innan jag gör någonting annat lägger jag en hand på hjärtat och en hand på nedre delen av magen och tar tre djupa andetag, från bröstkorgen ner i magen och bäckenet. Jag skriver också dagbok, det leder till insikter och visdom. Allt detta – att skapa en kontakt inåt och grunda mig – gör jag innan jag sträcker mig utanför mig själv och låter mig ta in saker utifrån.

Lisa försöker göra allting i närvaro och skapar gärna stämningsfulla miljöer med rökelser och ljus.

– Livet ska vara en ceremoni och kroppen är ditt altare.

Men hon skickar med en påminnelse:

– En häxa behöver inte se ut eller göra på ett visst sätt för att vara häxa, du behöver inte min tillåtelse för att kalla dig häxa.

Bara var och plocka fram magin i dig själv alltså. Det är hela den häxiga hemligheten.

 

Intervju: Alexandra Jerselius

Text: Sofia Ekholm

Kort om boken

Det här är en vägröjare för dig som vill ge plats åt din inre häxa och allt som hör till; de magiska ritualerna, spådomsverktygen, formlerna och visdomen. En häxa är en kvinna i sin fulla kraft. Hon är klok, hon är en healer, hon är i takt med naturens cykler och månens faser. Märkligt nog har ordet ”häxa” förknippats med negativa saker och har använts som förolämpning, smutskastning och för att skapa rädsla. I den här boken förklarar Lisa Lister – en tredje generationens häxa i sitt släktled – historien bakom häxkonst, varför ordet ”häxa” under tidigare århundraden har lett till att kvinnor torterats, dränkts och bränts på bål, och varför häxan nu vaknar igen hos kvinnor över hela världen.

FÖRFATTARE

Lisa Lister på 30 sekunder

Bor: Hampshire i södra England

Familj: Gift

Stjärntecken: Skorpion

Utgivna böcker: Love your lady landscape, Code red: know your flow, Self-Source-Ery, Presence: know yourself, The red journal

Favoritmotton: ”Let’s get loose with compassion. Let’s drown in the delicious ambiance of love” av Hafiz, samt “You loose your power when you don’t know your worth” och “I agree to be great!”

Hemsida: lisalister.com

Instagram: @sassylisalister