”Jag var fascinerad av vad som får kroppen att fungera.”

Det är sommar och Matthew Sweigart och jag lyckas inte få till en tid för möte innan tidningen går till tryck. Istället spelar vi in den några dagar senare, så titta gärna på den online när den kommer! Vi lovar att dela den både här på hemsidan och i sociala media.
När jag läser "Vägen till Qi" känns det ändå som att jag får en väldigt god bild av Matthew som person och förstår hans passion för livsenergin Qi och det naturliga nätverket av meridianer i våra kroppar som hjälper oss få balans, både emotionellt, andligt och fysiskt. Läs om Matthew med hans egna ord, taget ur bokens inledning.

Med värme,
Alexandra

”När jag var en liten pojke bestod min fysiska utbildning av fysiska lekar och aktiviteter på de stora gräsmattorna i grannskapet i min hemstad Dayton i Ohio. Mina favoritaktiviteter var att rulla runt, slå kullerbyttor, hjula och ägna mig åt andra sorters kroppsövningar. Min far hade varit gymnast i skolan och vunnit guldmedalj i gymnastik under sitt sista år i gymnasiet. Hans fallenhet för gymnastik, liksom hans livsglädje, gick i arv till alla mina bröder och systrar och till mig, och jag ser det som första steget på vägen in i min karriär som rörelse- och livsenergiterapeut.

I min ungdom övergick mina spralliga pojklekar i en hängivet aktiv livsstil och jag var fascinerad av vad som får kroppen att fungera. Jag fick naturligt utlopp för mina intressen i musiken, gymnastiken och dansen och tillbringade många timmar i repetitionslokaler och på teaterscener. Jag älskade att befinna mig i min kropp, att sjunga och dansa och röra mig akrobatiskt.

Min naturliga fallenhet för en hälsosam, vital kropp och ett hälsosamt, vitalt sinne och ande fick mig att utgöra ett stöd för många kollegor. Jag hjälpte många sångare att slappna av och göra sitt yttersta, dansare att återhämta sig från smärre skador och skådespelare att känna sig grundade i sin kropp. Hemligheten med min framgång var min känslighet för och mitt arbete med meridianvägar i qi, så som de traditionellt lärts ut av mästare i Kina och Japan.

Fascinerande nog var det min svägerska, Kiki Sweigart, som först uppmärksammade mig på meridianerna. Kiki hade en lysande karriär som långdistanslöpare, med specialisering på maraton. När hon befann sig på höjdpunkten av sin karriär rankades hon som en av världens tio främsta kvinnliga löpare. Strax efter tonåren var jag ofta ute och sprang tillsammans med henne. Jag glömmer aldrig hur jag försökte hålla jämna steg samtidigt som jag lät henne coacha mig för att jag skulle kunna göra mitt yttersta.
Det var under en av våra löprundor som hon märkte att jag slet hårt för att komma framåt och gav mig en enkel instruktion: ”Du måste öppna dina meridianer!” Jag blev förbryllad.

Det blev aldrig så att hon gick närmare in på vad en meridian är eller hur jag skulle vara hjälpt av att öppna mina meridianer, men hennes uppmaning sådde ett frö. Jag blev medveten om livsvägarnas energier, som är som floder som rinner genom kroppen. Om de floderna öppnas kan man få exakt det tillskott av energi man behöver för att hålla hela vägen, orka fortsätta med en utmanande uppgift och samtidigt få tillgång till ett stort reservförråd, som stöd för att uppnå olika mål.

Hela den här boken har spirat ur det lilla frö min svägerska sådde. Meridianerna är ett kraftfullt och lättillgängligt system för personlig medvetenhet. Det är min avsikt att bidra till att göra dessa qi-vägar till en del av den vardagliga kroppsvokabulären. Precis som vi får lära oss fingrar, händer, handleder, underarmar, armbågar, axlar...vill jag att vi även ska kunna prata om kroppens främre och bakre meridianer, liksom dess sidomeridianer och yin- och yangflödena av livsenergi. Jag vill att vi ska lära oss sambanden mellan våra olika ”kroppsdelar” i form av uttryck för qi.

Välkommen med på resan! Nu ger vi oss av!”

Kort om boken

Skapa hälsa och balans i livet genom att förstå kroppens energisystem och lär dig arbeta med meridianernas flöde. På ett lättförståeligt sätt gör Matthew Sweigart den kinesiska kunskapen om kroppens energikanaler tillgänlig för all som vill använda kinesisk medicin i sin vardag för att ta hand om sig själv och må bra till sinne, kropp och själ.

Omdömena om "Vägen till Qi" är översvallande. Den har kallats allt från ”en visdoms-samling” till ”en gåva till mänskligheten” och är ett verk att ständigt återkomma till för alla som på något sätt arbetar med människokroppen. Bokens lärdomar sträcker sig långt utöver de rent fysiska genom att förklara hur meridianerna och deras akupunkter fungerar som energivägar till att fördjupa vår självinsikt. Här får du dessutom redskap att utforska vilka brister och överskott som finns i din egen Qi. Läs en längre presentation av boken HÄR.

Sweigart_Matthew

 

"Precis som vi får lära oss fingrar, händer, handleder, axlar...vill jag att vi även ska kunna prata om kroppens främre och bakre meridianer."

 

Yrke: Shiatsulärare

Ålder: 60 år den 22 aug

Bor: Nevada, Karlifonien

Intressen: teater och all aktivitet som sätter kroppen i rörelse