Pat Princi-Jones lever ett liv i doftens anda

Trots att det är över 30 år sedan Pat Princi-Jones, författaren till periodens bok Doftens magi, kom i kontakt med eteriska oljor för första gången brinner hon lika passionerat för ämnet nu som då. Det märks tydligt när Livsenergi träffar henne via Zoom. Vi får knappt en syl i vädret när den entusiastiska och vitala australiensiskan sätter igång och pratar, från ett kallt Melbourne (det tar vi med en nypa salt, reds anm) där hon just nu befinner sig mitt iden pågående pandemin.

Pat är idag en av de främsta experterna på aromaterapi och vida känd för sina engagerande och inspirerande föreläsningar om de eteriska oljornas terapeutiska och välgörande kraft. Hon började sin yrkesbana som lärare, närmare bestämt gymnasielärare i engelska. Ödet styrde henne dock i en annan riktning efter en resa till Bali på 1990-talet, då hon för första gången kom i kontakt med aromaterapi genom en väldoftande jasminolja. Pat beskriver att hela semestern genomsyrades av aromaterapi och säger att hon inte var samma person när hon återvände till Australien som när hon åkte.
– Jag började omge mig med väldoftande oljor och mina vänner kom förbi, nyfikna på vad jag höll på med. Eleverna jag undervisade ville att jag skulle ge dem råd och jag blev som ett mobilt apotek, säger Pat och skrattar.

Vid denna tid var Australiens största aromaterapiföretag In Essence på jakt efter en person som kunde undervisa om de eteriska oljornas verkan och betydelse – en roll som passade den unga Pat perfekt. Hon medger att det vara en enorm utmaning till en början. Inte bara för att mentalt förflytta sig ”från Shakespeare till basilika”, utan för att aromaterapins grunder är väldigt vetenskaplig och komplex.

Pat har aldrig ångrat sitt karriärbyte och hon kan nu se tillbaka på en strålande karriär i som aromaterapiexpert. Kanske är det tack vare hennes bakgrund som lärare som hon har blivit så framgångsrik. Hon hade förmågan redan från början att engagera publiken och förklara hur eteriska oljor är välgörande både för den fysiska och mentala hälsan.

När Pat började intressera sig för aromaterapi på 1990-talet var det många som undrade om hon verkligen trodde på det hon höll på med. Dessa frågor slipper hon nu för tiden då det idag finns det forskning som bevisar att det fungerar ner på cellnivå. Trots den bevisade – och i många fall direkta och kraftfulla ¬– effekten har aromaterapi inte riktigt slagit igenom i Sverige på allvar än, även om det förmodligen bara är en tidsfråga innan så är fallet. I Australien har synen på eteriska oljor och dess välgörande effekt skiftat en del sedan Pat började. På den tiden fokuserade man mest på hur man kunde använda oljorna som ett alternativ inom den holistiska hälsovården, medan man idag lägger större betydelse vid att skapa sig en balanserad och välgörande upplevelse av livet med hjälp av oljorna.
– Pandemin har gjort att vi har dragit oss tillbaka till våra hem och att vi letar efter nya sätt att förbättra vår livskvalitet i alla aspekter, såväl som när det kommer till våra hem och vår omgivning som till hur vi mår känslomässigt, fysiskt och i våra nära relationer.

Pat själv har vad hon kallar för sin ”medicinkista” med över 200 olika sorters eteriska oljor. Så många behöver man naturligtvis inte. Om man är intresserad av att komma igång räcker med några stycken som man lär känna ordentligt innan man går vidare.
– Börja med att skaffa ett litet startkit med oljor bestående av bergamott, cederträ, frankincense, geranium, lavendel och apelsin, och lek med dem innan du skaffar fler, tipsar Pat.

Hon säger att det här med dofter är väldigt personligt och att det inte finns några rätt eller fel.
– Provlukta alltid innan du köper en olja, för du kanske inte tycker om den. En del tycker till exempel inte om lavendel trots att 90 procent av alla människor gör det och det är världens mest sålda olja.

Hur ser din egen oljerutin ut och varför?
– Varje morgon när jag har vaknat njuter jag av en aromatisk kroppsinsmörjning. Det är höjdpunkten på min hudvårdsrutin. Beroende på hur jag vill känna mig eller vad jag ska göra den dagen blandar jag omkring 6–9 droppar av en utvald eterisk olja tillsammans med en matsked jojobaolja. Sedan duschar jag som vanligt och när jag kliver ur duschen och fortfarande är fuktig applicerar jag oljeblandningen med långa svepande rörelser, från fötterna upp till halsen. Det tar max en minut, men vilket sätt att starta dagen på!

Intervju: Alexandra Jerselius
Text: Sofia Ekholm

Kort om boken

Doftens magi tar med dig på en sinnenas resa genom naturens skönhet och aromatiska mångfald. Här hittar du allt och lite till om dofternas fascinerande värld och hur man kan använda eteriska oljor för bättre hälsa och välmående i sin vardag.

– Vare sig eteriska oljor är något helt nytt för dig eller om du vill utveckla din kunskap är den här boken en bra guide på̊ din upptäcktsresa. Om eteriska oljor används på rätt sätt ger de snabba och djupgående effekter som du inte hade kunnat föreställa dig. Du kommer att se förändring, må bättre och lära dig vad din kropp behöver för att vara på topp, säger Pat Princi-Jones, bokens författare, tillika Australiens okrönta drottning inom aromaterapi med över 30 års erfarenhet.

Läs mer om boken.

Pat Princi-Jones, författare till boken Doftens magi

Namn: Pat Princi-Jones

Bor: Melbourne, Australien

Yrke: Expert på aromaterapi, frilansande aromakonsult och rådgivare, författare

Familj: Glädjespridande familj och vänner i alla åldrar utspridda i Melbourne, Sydney och Italien

Intressen: Läsa, skriva, promenera, laga och äta nyttig mat, kristaller, ikoner, blommor och umgås med vänner.

Livsmotto: ”Jag strävar alltid efter att vara den bästa versionen av mig själv”

Pats tre favoritblandningar som man inte bör vara utan:
För ökad avslappning: 1 droppe frankincense, 2 droppar geranium och 3 droppar apelsin. Tillsätt oljorna i vattnet i din doftspridare eller blanda med 1 matsked jojobaolja och använd att smörja in dig med.
För ökad koncentration, mer energi och bättre humör: 1 droppe citrongräs, 2 droppar pepparmynta och 3 droppar grapefrukt. Använd som beskrivet ovan.
För ökad passion och självförtroende samt humörstabiliserande: 1 droppe ylang ylang, 2 droppar patchouli och 3 droppar jasmin. Använd som beskrivet ovan.