Var din egen coach istället för din kritiker

Randy Taran är författaren till Känslosann som är Periodens bok i det här numret. Hon är även initiativtagare till Project Happiness som är ett icke-vinstdrivande projekt för att sprida kunskap om hur vi kan resa oss ur depression och hitta tillbaka till glädjen i livet. Hon ger ett glatt och lättsamt intryck och vi får snabbt ett naturligt flyt i vårt samtal. Hennes röst är vänlig och fylld av empati på ett subtilt men innerligt sätt. Jag noterar det extra mycket märker jag och tycker det är fint och äkta. Hon sitter i ett soligt hem med härliga gröna växter utanför fönstret i norra Kalifornien. Tillsammans pratar vi om ett ämne som så många har svårt att prata om, men i det här sammanhanget är känslor det mest naturliga i världen.

Hur skulle du förklara skillnaden mellan känslor och emotioner?
- Emotioner kommer med födseln. Känslor är hur vi tolkar dessa emotioner, hur vi interagerar med dem. Vi har ett val när emotioner kommer upp. Antingen kan vi låta dem ta över oss eller så kan vi lära oss att navigera och styra dem. Som Jon Kabat-Zinn sa - Du kan inte stoppa vågorna men du kan lära dig att surfa.

Du har ägnat en stor del av ditt liv åt att jobba med känslor.
- Ja, speciellt lycka. Intresset väcktes i mig när min dotter blev väldigt stressad som tonåring. Jag letade efter sätt att hjälpa henne men det var svårt att hitta något som fungerade. Jag var beredd att göra vad som helst. Efter mycket om och men ramlade jag över en vetenskapsrapport om lycka som Harvard University hade gjort. När jag läste den insåg jag att det inte fanns några som helst spår av den kunskapen tillgänglig för allmänheten och ungdomarna. Min tanke var ”ska man behöva gå på en elitskola för att få ta del av den här typen av allmänviktigt information”. Så jag gjorde det till min uppgift att sprida den. Och det blev starten till att jag fördjupade mig vidare i positiv psykologi. Det blev mitt kall.

Resultatet blev Project Happiness, ett projekt som blivit vida uppskattat och har många följare i sociala media där de jobbar för att göra det lättillgängligt att ta till sig daglig uppmuntran. Randy har blivit en uppskattad talare på ämnet och du hittar flera exempel på YouTube. För drygt 10 år sedan började det alltså med lycka, eller att komma ur depression, men nu är det nya tider.

- På sistone kan jag se en förändring. På vår Facebook live ser vi numer allt fler frågor om ångest, depression, rädsla och ilska – det som ofta kallas negativa känslor. När det började blev det så tydligt att jag var tvungen att fördjupa mig i det. Och timingen var spännande, för följarnas nya intresse sammanföll med ett starkt personligt intresse för mig. Jag som har hållit mig på ”lyckosidan”, den lösningsorienterade sidan, under lång tid var nu redo att titta på alla de känslor som jag lagt åt sidan och gå djupare inom mig själv.

Att läsa om varje känsla är som att få en hel utbildning i känslokunskap. Du dissekerar varje känsla ner på atomnivå och tittar på den från olika håll.
- Ja, det fanns en möjlighet att titta på dem från neurologiskt och historiskt håll, även ur samhällsperspektivet, beteendemässigt och i situation av förändring - hur vi kan modifiera och förhöja vår upplevelse av våra känslor. Det var väldigt kul att titta på känslor ur alla dessa olika perspektiv.

Vad har du lärt dig mest av den här resan?
- Vilken underbar fråga! Min största lärdom är att vi har större möjlighet att påverka våra liv och hur vi hanterar våra känslor än vad jag kunde ana. Det finns så många strategier och verktyg tillgängliga för oss – från öst, från väst, från psykologin, beteendevetenskap osv. Vi kan alla ha en egen verktygslåda när det oundvikliga dyker upp, vilket händer! Vi är ju här för att lära! Och vi har oerhört fina möjligheter att växa genom dem. Det är väldigt spännande.

Du vänder de så kallade ”negativa känslorna” till något positivt och kallar de för gåvor. Hur kan vi se dem som gåvor?
- Först och främst, ordet ”negativ känsla”… Vi är tränade att se det så, men när vi gör det är det lätt att vi missar möjligheterna de erbjuder. Emotion betyder energi i rörelse och energin i dessa känslor ger oss information, ledtrådar, meddelanden… Om vi är uppmärksamma så är det en inbjudan att korrigera vår väg, att komma tillbaka till vårt sanna jag. T.ex.: ångest är en väckarklocka för att göra en förändring. Ledsenhet erbjuder oss utrymme för en ny start. Vi hindrar oss gärna från att känna ledsenhet men det finns en stor möjlighet här, att stanna upp och reflektera och kalibrera om oss.

Att leva öppet med känslor har varit viktigt för dig i ditt liv med din familj, barnen osv. Hur var det när du växte upp?
- I min familj hade man inte tillåtelse att känna sina känslor. Det är säkert därför det har varit så viktigt för mig att uppmuntra andra att öppna upp till denna skattkista som kan vägleda oss till att vara våra allra bästa jag. Jag menar inte att vi ska låta känslorna bestämma över oss, snarare handlar det om vad vi kan lära av dessa situationer och hur känslorna kan stärka oss.

Något som du vill dela med våra medlemmar?
Jag hoppas verkligen att den här boken kommer ge er en verktygslåda med strategier för att fylla livet på bästa sätt och leva det fullt ut. Uppskatta gåvan som du är och magin i att dela med dig av den gåvan. Det är så vi förändrar världen.

Text och intervju: Alexandra Jerselius

 

Kort om boken

Alla våra känslor bär med sig information som bidrar till vår utveckling i livet, bara vi kan se dem, förstå dem och lära av dem. Känslosann är en inspirerande och praktisk bok om våra känslor. Det är en hjälp till att förstå dig själv i olika situationer och se fördelarna med varje enskild känsla så att du kan omfamna hela ditt känsloregister och utvecklas med det. Varje känsla har sin plats. Inget ska tryckas undan.

Läs mer om bokenR.
Randy Taran

Kort om författaren
Randy Taran

"Min största lärdom är att vi har större möjlighet att påverka våra liv och hur vi hanterar våra känslor än vad jag kunde ana."

Familj: En hund och tre utflugna barn, 27, 30 och 33 år gamla. (Kanske en partner också men det var inget vi hann prata om 😉

Bor: Norra Kalifornien, nära Palo Alto. En liten stad med mycket omgivande natur.

Född: I Kanada. Har bott i NY, LA. Men Kalifornien är hemma.

Uppväxt med: Jag är äldst i en skara med två systrar och en bror.

Levnadsregler: Jag försöker alltid se det bästa i människor. Att utöva tacksamhet är oerhört viktig för mig.

Gör på fritiden: Yoga är det jag vänder mig till. Jag är lite av en yogafanatiker. Jag har gått yogalärarutbildning och studerat både hatha och kundalini yoga. Det är väldigt stärkande för mig.