Förlåtelse är det mirakel som faktiskt ger oss en andra chans

Jag hade så gärna pratat med Robert Holden personligen, men just nu sitter han upptagen och försöker nå en deadline på sin nästa bok, så jag får hitta ett nytt tillfälle att kontakta honom. Han är dock inte svår att få en känsla för. I sitt hemland kallas han för ”Storbritanniens främsta expert på lycka". Hans böcker förmedlar en sådan fin värme och det finns gott om intervjuer på nätet där han pratar om sina kärnämnen; lycka, framgång och förlåtelse. Man förstår snabbt att Robert söker svar på djupet och är passionerat intresserad av Sanningen. I allt han företar sig letar han fram vad som är och känns sant:

”Jag vill alltid ta reda på vad som är verkligt och vad som är sant.
Lycka – vad är verklig lycka?
Framgång – var är verklig framgång?
Kärlek – vad är verklig kärlek?”

 

Han vänder och vrider på ett ämne på ett sätt så att jag inte kan undgå att bli nyfiken och se på saken i nytt ljus, t.ex säger han:
”För att vara den mest kärleksfulla människan du kan vara – vad har motiverat dig att bli det? Du kan titta på olika aspekter av lycka – vad är riktigt lycka?”
Och så tipsar han om en övning:

”Det här är en genväg till lycka:
1. Gör dig själv till prioritet för att bli älskad, och
2. Försök vara den gladaste personen du kan bli.
Det här är två dörrar in till samma rum.”

Robert pratar i olika sammanhang om prioritet, t.ex. ”ge kärlek den prioritet som den förtjänar”. På djupet är han något spännande på spåren här, så vackert och så klokt. Han fortsätter:

”De flesta håller med om att kärlek är viktigt. Men sedan händer livet och vi blir upptagna. Vi står då med kärlek VS upptagenhet. Därför behöver vi prioritera den. Hur skulle det vara om vi vaknar upp och säger: Idag ska jag göra det till mitt syfte att älska och bli älskad? När man ger kärlek den uppmärksamheten så händer vackra saker.”

Människor behöver inte alltid terapi

Robert Holden började sin bana som psykolog och i en intervju med LifeArtsMedia ber intervjuaren honom förklara vad han menar när han säger att ”de flesta människor inte behöver terapi, de behöver klarhet”. Som svar berättar han en intressant historia som han själv varit med om och som ledde till ett visst uppvaknande för honom.

”Psykologi är många gånger problemet för människor. Alla diagnoser existerar på grund av vår relation till psykologi.”

”I början av min praktik som psykolog var jag väldigt fokuserad på att söka efter felet hos mina klienter - deras problem och det som låg bakom problemet. Det var det jag var där för att göra. Efter ett tag insåg jag att jag gick raka vägen till att diagnostisera istället för att se människan bakom. Jag lyfte den här insikten med bekanta som var läkare och de kände igen sig i det och berättade att de ofta refererade till patienter i form av deras diagnos, t.ex. ’hjärtattacken i säng nr 5’.”

”När jag började se bakom diagnoserna, lyssnade på människorna…så kände jag djupt och starkt att det är inget som helst fel på den här människan. Och det var en väldigt genuin känsla. Jag tänkte ’vilken dålig psykolog jag är’, men jag kände verkligen så!”

Robert fortsätter sin dialog och menar att den verkliga nyckeln till var och en är att förstå att det faktiskt inte är något fel på oss. Och istället ställa sig frågor och söka svar på ”Vem är jag utan en sjukdom, utan mina problem osv”.

”Ta ett krossat hjärta som exempel. Hjärtan krossas inte, hjärtan är fantastiska. Det är våra förhoppningar som förstörs, förväntningarna som krossas. Alla hjärtan är öppna, de är aldrig stängda. Däremot kan vi vända oss bort från våra hjärtan. Likaså, våra själar har det bra, det är egot som har problem. När jag pratar om klarhet menar jag insikt i att ’vi är ok’. Min utgångspunkt är alltid ’Du är ok’. Jag förstår att du kan ha problem, en jobbig bakgrund och så, men jag tror verkligen att du är ok.”

Förlåt för din egen skull - det ger frihet

Robert berättar om en av sina närmaste vänner och mentor - Tom Carpenter - och hur deras vänskap bygger på det gemensamma intresset för sanning. Tom Carpenter är en lärare inom En kurs i mirakler som Robert också är väldigt hängiven. Han har också grundat The Forgiveness Network och förlåtelse är ett av de ämnen de har utforskat på djupet tillsammans.

”Förlåtelse är det mirakel som faktiskt ger oss en andra chans. Alla som har ett förflutet har tillräckligt i bagaget för att inte motiveras att leva livet till fullo. Förlåtelse kan ge oss en ny start och det är centralt för att kunna hantera kärlek och framgång.”
”Vi ska inte förlåta av någon annan anledning än för att det ger oss frihet! Inte för att någon ber dig att förlåta, inte av andliga själ, utan endast för att det gör dig fri. Vi behöver göra oss av med rädslan kring förlåtelse, idén om att vi ger upp eller ger bort någonting. Innerst inne vet vi att vi behöver förlåta, men frågan är hur man gör? Det är något vi inte vet.”

”Vi får vara med om hemska saker i livet, men sanningen om vilka vi är påverkas inte. Min identitet behöver inte bygga på mina tidigare upplevelser. Jag tänker inte definiera mig själv utifrån min historia utan vara den som jag i grund och botten är.”

Louise L. Hay - självhjälpsvärldens drottning

Louise L. Hay, författare till den internationella bästsäljaren Du kan hela ditt liv, var en av världens mest uppskattade metafysiska föreläsare och lärare i världen fram till sin bortgång 2017.  Hennes böcker har sålts i över 40 miljoner exemplar globalt. I mer än 30 år har Louise hjälpt människor runt om i världen att upptäcka och använda sin fulla potential för att växa som människa och läka. Louise grundade förlaget Hay House Inc. som bidrar till att läka oss människor och vår planet genom att sprida självhjälpsböcker, cd-skivor, dvd:er m.m. Hon är själv det bästa exemplet på att vi har en inneboende kraft att läka de djupaste sår - som svek, övergrepp, sorg och rädsla - med våra tankar. Själv använde hon affirmationer som sitt dagliga verktyg, vilket är något hon ofta blir sammankopplad med.

En bok skriven av Louise Hay och Robert Holden kan inte bli annat än varm och väldigt inspirerande. Orden nästlar sig allra längst in, berör – och förändrar - på djupet.  Jag hoppas att ni ska känna samma sak.

Text: Alexandra Jerselius

Kort om boken

Det finns stunder när allt stämmer och man känner att man älskar livet! men hur ofta känner man att livet älskar en tillbaka? Och vad betyder det?

Livet älskar dig är en magisk bok om tillit. Det är också en bok om att inte kämpa så förtvivlat utan våga släppa taget och följa med flödet genom att helt enkelt lita på att livet älskar oss precis som vi är. Louise Hay och Robert Holden som skrivit boken är båda internationellt välkända och uppskattade författare inom självhjälpsgenren.

 

Läs en längre presentation av boken HÄR.

Robert Holden

Robert Holden

Född: 1965 i Nairobi, Kenya

Titel: författare och coach

Bor: i Storbrittanien

Familj: fru och barn

Passion: söker sanningen

Intressen: spelar gärna golf

 

Louise L. Hay

Louise L. Hay

Född: 8 oktober 1926

Namn vid födsel: Helen Vera Lunney

Kom från: Los Angeles, USA

Titel: författare och professionell talare

Gick bort: 30 augusti 2017

Läs mer om denna spännande och visa kvinna på www.louisehay.com