”Jag var en olycklig perfektionist”

När Livsenergi ringer upp Dr Sue Morter, kiropraktor, tongivande mentor inom bioenergetisk medicin och författare till boken Energikoderna, är det sen eftermiddag i Sverige men tidig morgon där Sue befinner sig. Sue ger direkt ett förtroendeingivande intryck där hon sitter framför en stor silverfärgad tavla med ett om-tecken på, iklädd en vit blus och med ett lugnt leende på läpparna. Trots den tidiga morgonen ser hon ut som en pigg 55-åring i sitt bästa jag. Bakom henne, bredvid ett levande stearinljus, skymtar boken Energikoderna, som är anledningen till telefonmötet.

Berätta – vad är energikoder egentligen?
– Det är en serie principer och övningar baserade på kvantfysik, neurofysik, biokemi, neuroanatomi och bioenergi, det vill säga energiflödet i den fysiska kroppen. Man kan säga att energikoderna är som en slags inre healer, som binder samman dessa koncept. Boken är en guide som lotsar människor mot en upplevelse av att vara sitt högsta jag.

Sues eget andliga uppvaknande skedde under en meditation där hon vände uppmärksamheten inåt och därmed skapade ett energispår som i sin tur öppnade en dörr till något större.
– Jag fick en upplevelse av mitt högre jag, som vi alla kan få. Hade jag vetat vad som höll på att hända hade jag förmodligen börjat tänka och gått miste om hela upplevelsen.

Då Sue blev så begeistrad av händelsen och de omvälvande förändringar som den skapade gjorde hon det till sin mission att räkna ut hur hon skulle kunna hjälpa andra att uppleva samma sak.
– Under åren som följde blev hela min tillvaro ett levande laboratorium. Jag gjorde många upptäckter och började lära ut dem till andra. Det dröjde inte länge förrän alla som tog del av dem började se fantastiska resultat.

På vilket sätt förändrade upplevelsen ditt liv?
– Som barn var jag väldigt blyg, och för att kompensera för blygheten blev jag perfektionist. När jag gjorde rätt och hela tiden försökte göra bättre ifrån mig kände jag mig trygg och mådde bra. På ytan var det ett framgångsrikt recept men jag var olycklig på insidan. Därför sökte jag mig till meditation, och efter upplevelsen, när energierna började röra sig i mitt system, blev jag mer balanserad och harmonisk. Om vi har ouppklarade upplevelser eller obearbetade känslomässiga trauman från det förflutna blockerar det energiflödet i systemet och får oss att agera på ett sätt som inte gagnar oss. Genom att lära sig andas korrekt och lyssna på när kroppen talar till oss får vi kontakt med vårt inre jag och upplever därmed känslan av trygghet, att allt är bra och som det ska – istället för att leva ett liv i rädsla för att inte duga. Till skillnad från förr, då jag hela tiden oroade mig för saker och ting i förväg, är jag numera övertygad om att jag vet hur jag ska lösa en situation när den väl uppstår. Nu vet jag att jag är kapabel till så mycket mer än jag någonsin trott var möjligt.

Sue, vars far var en högt respekterad kiropraktor som utforskade och definierade många av de spjutspetsprinciper som är bärande inom den bioenergetiska forskningen, växte upp med ständiga diskussioner om energi runt omkring sig, dock utan att inse dess oändliga omfattning. Meditationsupplevelsen öppnade upp en helt ny värld och hon har sedan dess, som utbildad kiropraktor, med personlig inblick i och stor kunskap om energivärlden, behandlat tiotusentals patienter i mer än 30 år.

Du är en visionär inom det kvantmekaniska fältet – berätta mer om din passion för att belysa relationerna mellan kvanttankar, energimedicin och healing!
– Jag vill att vår högsta potential ska komma upp till ytan och genomsyra våra liv. Vi är andliga varelser i en fysisk dimension, men vi är så upptagna med att leva utifrån våra fem sinnen och tro att världen är någonting som måste överlevas. Vi har inte lärt oss hur vi ska göra för att leva utifrån vår innersta kärna, men vi är här för att lära oss vara dem vi är. För att kunna göra det behöver vi förena sinnet, kroppen och andetaget till en enhet. När vi gör det får vi en livsupplevelse som står i nära samklang med våra inre sanningar och övertygelser. Om vi inte gillar det vi upplever i livet, vare sig det är fysiskt, mentalt eller känslomässigt, beror det på att de olika energinivåerna inte är integrerade med varandra.

Energikoderna är alltså nyckeln till denna förening?
– Ja. Energikoderna lär oss att integrera alla kroppens delar, från andningen till matsmältningen till hormonsystemet och immunsystemet. För att vi ska få ett lättsamt liv måste dessa system fungera bra tillsammans, inte bara var för sig. Det handlar inte bara om fysisk healing utan också om att förstå vilka vi är, att utifrån vår själ lära oss leva det liv vi är menade att leva – ett liv utifrån djup visdom och inte bara intellektets analytiska sinne. Hittills har vi människor fokuserat på vad vi vet men nu är tiden här att börja fokusera på vad vi känner och uppfattar är sant för oss innerst inne.

Intervju: Alexandra Jerselius
Text: Sofia Ekholm

 

Kort om boken

Förändra ditt liv genom att förändra din energi! Dr Sue Morter har en livslång erfarenhet av att leva och jobba med kroppens energier. I Energikoderna presenterar hon ett 7 stegs-program som hjälper oss att aktivera nervsystemet, hitta outnyttjad energi i kroppen och läka psykiska, fysiska och emotionella obalanser. Med Energikoderna kan vi få kontakt med vår sanna natur och vakna upp till det liv vi drömmer om. Programmet bygger på energimedicin, neurobiologi och kvantfysik - gammal healinglära blandat med den senaste vetenskapen. Här får du även ta del av praktiska verktyg, personliga berättelser, meditationer, andningsövningar och mycket mer.

Läs mer om bokenR.
Sue Morter

Kort om författaren
Sue Morter


"Jag vill att vår högsta potential ska komma upp till ytan och genomsyra våra liv."


Familj:
Partner och två hundar av rasen dvärgschnauzer

Bor: På landet, 20 minuter utanför Indianapolis, Indiana. Spenderar också mycket tid i Los Angeles men är för det mesta på resande fot med 250 resdagar/år 

Levnadsmotto: ”Fun, simple and easy”

Fritidsintressen: Segla, yoga, påta i trädgården och promenera med hundarna i naturen. ”Och så älskar jag att jobba – jag är definitivt här på jorden för att lära människor hur de kan nå sin fulla potential!”