Anitas kamp för sensitivas plats i världen

Anita Moorjani är en empat. Utan att hon hade en aning om det, eller ens visste vad det var, präglade detta faktum hela hennes uppväxt och liv fram tills att hon drabbades av cancer och var med om en nära döden-upplevelse (NDU). Hennes historia är fascinerande och bör höras av alla, för det är som hon säger: Man behöver inte ha en NDU för att få de insikter som hon fick när hon dog och färdades till andra sidan, där hon mötte sin döda far. Men låt oss börja från början.

Anita Moorjani föddes i Singapore av indiska föräldrar och växte upp i Hongkong i en multikulturell miljö. Hon gick i en skola där hon var den enda eleven som inte var vit, och upplevde tidigt att hon var annorlunda och inte dög som hon var. Hela livet präglades av att försöka passa in och vara andra till lags, då det var enda sättet för Anita att känna att hon hade ett värde och en plats.

Anita levde ett bra och, utifrån sett, framgångsrikt liv men på insidan härskade rädslan och osäkerheten. När hon var 42 år drabbades hon av cancer och efter fyra års sjukdom gav läkarna upp hoppet om att kunna bota Anita. Vid ett tillfälle föll hon in i en djup koma som ingen trodde att hon skulle vakna upp ifrån. Under tiden läkarna försökte föra Anita tillbaka till livet igen färdades hon över till Andra Sidan och mötte sin döda far. Han gav henne ett val: att fortsätta resan över eller återvända till livet.

– Han sa ”Lev ditt liv utan fruktan”, berättar Anita.

Det var under denna upplevelse hon också fick insikten att om hon hade vetat hur hon skulle göra för att älska sig själv hade hon förmodligen aldrig blivit sjuk. Hon insåg också att allt som inte är DU, det vill säga falska övertygelser och rädslor som dikterar vilka val du gör i livet, är det som hindrar människor från att leva ett fulländat, autentiskt liv sprunget ur själen.

– Jag lärde mig att mitt enda syfte i livet är att uttrycka mig själv precis sådan som jag är. Att älska mig själv helt och fullt. Och att dela mitt hjärta och min själ med världen utan rädsla, säger Anita.  (detta citat kan vi lyfta om det finns plats)

Att komma tillbaka från döden och börja om, börja omfamna alla sina empatiska gåvor i stället för att trycka undan dem och försöka smälta in är inte lätt, men för Anita fanns det inget val. Hon hade återvänt till livet för att stärka andra sensitiva människor och visa dem att känsligheten är en fördel och en gåva snarare än en förbannelse. Hon ville också lära dem hur man kan gå tillväga för att finna trygghet, styrka och kärlek i sig själv. Hon säger att det är på tiden att vi lär oss hur vi ska göra för att vara oss själva, våga ta plats och inta höga positioner i samhället, istället för att gömma oss.

– Vi behöver lära oss att stärka vår energi och utifrån det stötta andra. Vi kan göra stor skillnad i världen, men först behöver vi ta hand om oss själva. Ju mer jag gör för mig själv, desto mer gör jag för planeten, säger Anita.

Sensitiv och stark är en banbrytande bok och kommer ut i helt rätt tid, när vi människor nu i pandemins spår påbörjar skapandet av en helt ny värld. Boken har världspremiär den 16 mars och lanseras på svenska den 29 mars.

Intervju: Alexandra Jerselius 

Text: Sofia Ekholm  

Kort om boken

Att vara högkänslig, sensitiv eller uppleva djup empati är personlighetsdrag som många människor känner igen sig i. En empat har alla dessa förmågor och lite till. Med så finvässade förmågor är det lätt att bli överstimulerad i den värld vi lever i och inte riktigt veta hur man ska hantera olika situationer.

Anita Moorjani är en uppskattad författare på världsarenan som slog igenom med boken Döden gav mig livet. Nu är hon tillbaka med en underbar och kraftfull handbok till de sensitiva som lever i dagens vilda värld.

Sensitiv och stark förser dig med banbrytande information, självtest för känslighet, personliga berättelser, verktyg och övningar. Syftet är att du ska lära dig omfamna allt du är och skala bort det som inte är du, att befria, inte begränsa, att expandera och komma i kontakt med ditt empatiska ljus och låta det stråla som en förebild för andra människor.

anita moorjani

Anita Moorjani på 30 sekunder

Titel: Författare, föreläsare. Innan sin NDU jobbade Anita som interkulturell konsult för att överbrygga kulturella skillnader och främja samarbete inom affärsvärlden.

Ålder: 63 år. Föddes den 16 mars 1959

Stjärntecken: Fisk

Bor: Kalifornien USA, med sin man Danny

Utgivna böcker: Döden gav mig livet, Att leva i himlen här och nu och Sensitiv och stark

www.anitamoorjani.com