”Vi måste vara hänsynslösa när det kommer till att försvara våra vanor.

 Att hoppa in i ett videosamtal med Cate Stillman är som att återse någon jag träffat många gånger förut. Så jordnära, enkel, spontan och härlig!! En riktig inspirationskälla som lever sina värderingar och följer sitt livssyfte – sitt dharma. Och hon är ett bevis för att det går att vända blad och byta liv. I snart 20 år har hon drivit sitt företag för att hjälpa människor att blomstra .  

Periodens bok Hälsomanifestet är ett resultat av Cate Stillmans mest utmärkande drag; att förenkla det komplexa. När hon hade utbildat sig till ayurvedisk hälsorådgivare blev det därför naturligt att koka ner den omfattande kunskapen och visdomen i den uråldriga läran så att den blev enklare att ta till sig för en bredare massa.

Hälsomanifestet är den bok som jag sökte, som redan borde finnas. Men eftersom den inte fanns skrev jag den. Det är en bok om grunderna i ett liv med hälsosamma vanor. Just dessa vanor bottnar i ayurvedisk tradition, men det är egentligen vanor som har funnits där alltid, sedan tidernas begynnelse, säger hon.

Men låt oss börja från början. Cate är född och uppvuxen på Manhattan som mellanbarnet i en syskonskara om tre.

– Jag är amerikan men har många olika kulturer i min familj från mina farföräldrar, bland annat från Norge, berättar Cate, vars far är jude och växte upp i Brooklyn.

Uppväxten var lycklig och de var en aktiv, hälsosam familj med god sammanhållning som njöt av moderns hemlagade mat. Men trots den sunda livsstilen drabbades Cate redan i tidig ålder av allergier och olika sjukdomar som den moderna läkekonsten inte kunde få bukt med. Hade hon däremot fått växa upp med de ayurvediska vanorna är hon övertygad om att hennes hälsa hade sett annorlunda ut. Det dröjde dock många år innan Cate snubblade över ayurveda, som så småningom skulle komma att bli hennes väg i livet.

Cate berättar att hon alltid har levt sitt liv efter vad andra har sagt och förväntat sig. Hon utbildade sig på universitetet och började jobba i Washington med hållbarhetsfrågor för ett rent och hälsosamt samhälle. Efter några år började hon ifrågasätta sin inriktning i livet och hur hon levde och insåg att hon behövde vända blad. Hennes föräldrar hade hjälpt henne igenom den första utbildningen ekonomiskt. Skulle hon vända den ryggen och välja en ny bana?

– Det var inget lätt beslut. Jag tänkte länge och väl och sa till mig själv: ”Om jag ska lägga mina egna pengar på en ny utbildning, vad är det jag verkligen vill veta och kunna då?”

Cate hade redan studerat kinesisk medicin en del och varit i Kina under en period, både för jobb och studier, så att fördjupa sig mer inom det vore det naturliga steget. Där hade hon ju redan ett försprång. Istället valde hon den ayurvediska läran som, enligt henne själv, bottnar i läran om sig själv, sin egen natur och sitt eget ekosystem snarare än att lyssna på andras expertis, tips och råd.

Hon insåg snabbt att detta var en värld man aldrig blir fullärd inom.

– Den dag jag dör kommer jag fortfarande ha en hel massa kvar att lära mig!

Vi pratar vidare om det här med vanor. Ordet vanor och rutiner klingar inte så positivt hos alla människor. Man är lite rädd för att ruta in sitt liv och känna sig tvingad att göra på ett visst sätt.

– Javisst, MEN de som tänker så är redan inrutade i vanor! Vi har alla våra vanor utan att vi tänker på det. Titta bara på hur din gårdag såg ut. Vi är inte mer annorlunda än så. Om du vill kartlägga hur en dag ser ut i ditt liv och vilka vanor du har för dig räcker det att titta på vad du gjorde igår, säger hon.

Hur ska man veta vad man behöver förändra?

– Vi behöver lära känna våra kroppar, och när vi vet vad vi mår bra av måste vi vara hänsynslösa när det kommer till att försvara våra vanor. Fråga dig själv: Hur vill jag må imorgon? Vad behöver jag göra idag för att må så imorgon?

I boken skriver Cate att modern beteendeforskning visar att ju mer vi kan utforma vår omgivning så att den stöttar de vanor vi vill ha, desto lättare blir det att införliva och behålla de nya vanorna.

– Genom att kontrollera våra upplevelser kan vi kontrollera våra personligheter. Vi är summan av våra vanor. Jag brukar säga: ”Mina vanor bestämmer min personlighet”. Fundera på det!

 Hälsomanifestet är din första bok – vem tycker du ska läsa den?

– Om du har en kropp och du vill må så bra du kan, psykiskt och mentalt, ska du läsa den.

Hon berättar att de enkla, logiska vanorna har en dominoeffekt på varandra, och att en ny vana skapar förändringar på många olika delar av livet.

– Själv är jag en rebell som inte gillar regler, men jag har märkt att om man istället för att fokusera på det negativa och det man inte vill ha, siktar på att bli en del av lösningen, på att må bra och blomstra som människa, så blir det enklare.

Har du något slutligt råd att ge dina svenska läsare:

– I varje ögonblick som känns överväldigande, andas ut och känn in var du befinner dig för att sedan gå i din utvalda riktning.

Intervju: Alexandra Jerselius

Text: Sofia Ekholm

Kort om boken

Dina dagliga vanor formar ditt liv. Hur ser dina vanor ut? Stärker de dig – eller försvagar de dig? I Hälsomanifestet delar författaren tillika ayurvediska hälsorådgivaren och yogainstruktören Cate Stillman med sig av 10 oumbärliga vanor som leder till välbefinnande och balans.

– Genom att ta små steg kan du se fram emot ett långt liv i en hälsosam kropp med ett vaket sinne, säger hon.

Det grundläggande budskapet i Hälsomanifestets är att vem som helst – var man än befinner sig eller hur ens liv än ser ut – kan leva ett hälsosamt liv med nya vanor. Boken hjälper dig att strukturera upp ditt liv och agerar som ett vänligt stöd så att du kan leva som du innerst inne vill och bli den människa du är ämnad att vara.

Läs mer om bokenR.
Stillman-Cate-©MarleneWusinich-2018

Kort om författaren:

"Genom att kontrollera våra upplevelser kan vi kontrollera våra personligheter. Vi är summan av våra vanor. Jag brukar säga: ”Mina vanor bestämmer min personlighet”. Fundera på det!"

Cate Stillman

Ålder: 47 år.

Titel: Ayurvedisk hälsorådgivare, yogalärare, grundare av Yogahealer.com

Född: Manhattan, NYC.

Bor: Halva året i Wyoming, USA och halva året i Mexiko. ”Anledningen till att vi delar upp vårt liv mellan två olika ställen är att jag vill att min dotter ska få ta del av två kulturer och två språk på ett naturligt sätt.”

Familj: Man och en dotter på 12 år.

Intressen: ”I Wyoming bor vi precis vid foten av berget och gör det man gör i bergen – cyklar mountainbike, åker skidor, hajkar osv. I Mexico surfar vi mycket.”

Äter helst: Det som är gjort med kärlek och omtanke.

Livsmotto: Orient towards thrive! Fritt översatt: Sträva efter att blomstra!

Favoritmusik: ”Jag lyssnar mycket på modern pianomusik, det hjälper mig att fokusera i arbetet. Med min dotter lyssnar jag på pop. Och så älskar jag rap! Rap resonerar mycket med de lägsta chakrana om de mest grundläggande sakerna i livet.”