Deb Dana: Nervsystemet hjälper oss förstå att vi är mänskliga”

Deb Dana har gjort det till sitt syfte att sprida läran om vårt nervsystem, hur vi kan lära känna det och arbeta med det för att leva ett så härligt, friskt och fridfullt liv som möjligt. Intresset väcktes när hon som socionom arbetade med traumatiserade människor för att hjälpa dem finna tryggheten igen. Även hennes egen resa genom livets utmaningar har bidragit till det hon kan och nu lär ut till andra. 

– Jag har alltid varit nyfiken på hur kroppen och hjärnan fungerar. Under mina studier i neurovetenskap – där jag till och med satt mycket i histologilabbet för att förstå hur den mänskliga hjärnan sitter ihop – förändrade polyvagalteorin både mitt sätt att arbeta och min förståelse för mig själv och min väg genom livet, säger Deb.  

När Alexandra pratar med Deb diskuterar de skillnaden mellan att vara rotad och förankrad. Deb förklarar att hon föredrar att vara förankrad då det – till skillnad mot att vara rotad – innebär att hon krokar fast i en stadig grund samtidigt som hon kan röra sig lite fram och tillbaka utan att tappa fotfästet. Tänk dig ett ankare som ser till att båten håller sig på plats med hjälp av en tamp, och låter den svaja runt sitt center utan att driva iväg. 

Och det är just de små stegen och följsamheten som är av så stor vikt när det kommer till att lära sig leva i samklang med sitt nervsystem. 

–  Nervsystemet guidar oss genom att visa vad som känns upplyftande och vad som är dränerande. På så vis leder det oss i en hållbar riktning. Hjärnan vill vara den som bestämmer och kan komma på bra idéer, men nervsystemet behöver få sista ordet. Lyssnar vi på det så kommer vi att må bra. Om vi däremot bara följer hjärnans vilja så kommer nervsystemet bli alltmer högljutt genom att ge oss fysiska symptom tills vi lyssnar.  

Du har jobbat mycket med trauma, men behöver man ha upplevt stort trauma för att ha nytta av polyvagalteorin? 

– Alla har nytta av teorin eftersom vi har alla ett nervsystem som styr våra liv, och det är viktigt att förstå hur det fungerar för att kunna arbeta med det. Om jag fick bestämma skulle alla få lära sig om nervsystemet i skolan.   

Alexandra och Deb pratar om vilken enorm nytta Deb själv har haft av att känna sitt nervsystem väl. Vid frågan om det har hjälpt henne när sorgen efter sin bortgångne make blir för tung säger hon så här: 

– Jag har inte funnit en specifik övning som funkar för det, men letar fortfarande. För mig är det bästa just nu att ha självmedkänsla – att lägga handen på hjärtat och säga till mig själv att det är okej att låta känslorna komma.  

Just att lägga en hand på hjärtat är en gest som lugnar nervsystemet. Även andningsövningar och humning fungerar bra, samt säger hon: 

– Att sucka är fantastiskt. Om nervsystemet har fastnat i ett tillstånd av obalans så bryter en suck tillståndet så att det kan finna tillbaka till balans. 

Det finns många fler verktyg att använda för att reglera nervsystemet och vi pratar om några av dem in samtalet, samt är boken full med tips och råd.  

I dag jobbar Deb både kliniskt på en mottagning och som konsult. Hon har specialiserat sig på att förstå och lösa upp spåren av trauman hos människor med hjälp av polyvagalteori, samt skapa arbetssätt som tar hänsyn till det autonoma nervsystemet (den del av vårt nervsystem som sker per automatik). Under sitt arbete har hon tagit fram utbildningsserien Rhythm of Regulation för kliniska utövare, och föreläser internationellt om hur effektiv polyvagalteorin är för traumapatienter.  

Eftersom hon jobbar med människor både i det vanliga samhället och i den kliniska världen har en viktig del varit att göra polyvagalteorin lättillgänglig för alla och i det är språket en viktig del. När hon skrev boken Förankrad kom det naturligt för henne.  

– Det blev snabbt en upplevelse av ”både och” – det var en glädje att skriva för mina medmänniskor samtidigt som det innebar en utmaning att hitta de rätta orden, säger hon. 

Deb avslutar vårt samtal med en summering av vad det innebär att bli vän med nervsystemet och säger att: 

– Varje steg vi tar för att lära känna och leva i samklang med vårt nervssystem för oss närmare ett liv i välmående och harmoni, ett litet steg i taget.

Intervju: Alexandra Jerselius

Text: Sofia Ekholm

Kort om boken

Upptäck nervbanorna i kroppen som leder till lugn, trygghet och samhörighet.

Ett hetsigt samtal, ett bråk med en vän, eller ett otrevligt sms – dessa situationer är inte på liv eller död, men ofta reagerar vi som om de vore det. Det beror på att kroppens nervsystem reagerar först – innan tanken hinner formas – och behandlar de flesta uppfattade hoten på samma sätt.

Det finns metoder för att träna vårt nervsystem att sluta överreagera och bemöta världen med större trygghet. Polyvagalteorin är en effektiv sådan, och som specia­list på området har Deb Dana fokuserat på att göra denna vetenskapliga teori lättillgänglig för allmänheten.

Deb Dana

Deb Dana på 30 sekunder

Ålder: 71 år 

Bor: Utanför Chicago och i Maine

Familj: Nybliven änka, katten Buddy som hon beskriver som sin bästa vän då de reglerar varandras nervsystem. Två döttrar och barnbarn.

Yrke: Specialist på polyvagalteori, författare, föreläsare. Deb har bland annat gett ut följande titlar på ämnet utöver Förankrad: The Polyvagal Theory in Therapy och Polyvagal Flip Chart. Hon är även grundande medlem i The Polyvagal Institute.

Läs mer om Debs arbete på rhythmofregulation.com