Deepak Chopra: ”Ett liv utan glädje är bortkastat”

Deepak Chopra är nog känd bland er alla. Denna 75-årige läkare, självhjälpsguru och författare känns på något sätt alltid aktuell – precis som de visdomar han sprider omkring sig. Han är flitig på att uppdatera sitt Instagramkonto @deepakchopra där han delar med sig av såväl kloka citat från sina böcker som små spännande videoklipp. (Kanske har du sett hans populära bildinlägg riktat till Rysslands president Putin som lyder: ”Mr Putin, Karma never looses an address”.) Om detta inlägg säger han till Trevor Noah, värd för talkshowen The Daily Show, att ”Putins karma är ett eko från det förflutna”.

Nej, Deepak är inte rädd för att säga sin mening, men så har han ju också uppnått den aktningsvärda åldern av 75 år och har en hel del inre stärkande självhjälpsverktyg i ryggsäcken. På bilder och videoklipp ser han dock mycket yngre ut än åldern i passet, och det är inte så konstigt. När han gästade Ellen DeGeneres talkshow i höstas berättade han att hans biologiska fysiska ålder nämligen bara är 38 år och att hans mentala ålder, alltså hur gammal han känner sig till sinnet, är ”tidlös”. Han avslöjade också att han har utfört yoga i hela sitt vuxna liv. Anledningen? Det har en lugnande effekt på vagusnerven, den nerv som binder samman hjärna, hjärta och mage och därför påverkar hur vi mår på alla nivåer. Deepak är alltså inte en man med åldersångest, och till Ellen DeGeneres säger han att han ser fram emot vad resten av livet har att ge. Han har hittat sitt livssyfte, berättar han, och nu är det dags att förfina det ytterligare.

Deepak Chopra ser inte bara oförskämt vital ut för sin ålder, han är också vad en del skulle kalla oförskämt rik. Men att pengar inte är vägen till lycka är han väl medveten om (bara 10 procent av vår känsla av lycka är nämligen beroende av pengar, avslöjar forskningen), och det är också det han vill dela med sig av i sin nya bok Inre rikedom.

För Trevor Noah berättar han att alla, oavsett ålder, kan uppnå inre såväl som yttre rikedom, bara man vet och har kontakt med sitt syfte i livet.

Inspirationen till Inre rikedom fick han när han läste citatet ”En del människor är så fattiga att allt de har är pengar” av musikern Bob Marley. Någonting slog an en sträng inom honom och han bestämde sig att utforska vad rikedom egentligen är och varför alla människor konstant söker framgång. På den sista frågan är svaret ”glädje” och i The Daily Show säger han:

– Har man inte levt ett glädjefyllt liv så är det ett bortkastat liv.

Till poddaren Cathy Heller säger Deepak att rikedom också handlar om hur man ser på världen, om det är ur ett positivt eller ett negativt perspektiv.

– Och eftersom glädje är svaret – och slutmålet – bestämde jag mig för att börja där, säger Deepak.

På Youtube finns mängder av intressanta klipp med Deepak Chopra, samt guidade meditationer. Varför inte gå med i hans 21-dagars meditationsutmaning? Det kommer vara till stor hjälp för dig som vill uppnå såväl inre rikedom som mer harmoni och glädje.

– Hitta stillhet i sinnet, uppmärksamma mellanrummet mellan varje tanke, det är vägen till själen, säger han.

Från konventionell medicin …

Deepak Chopra följde i sin fars fotspår och utbildade sig till läkare i sin hemstad Delhi. 1968 flyttade han till USA och fick sin amerikanska läkarlegitimation i Massachusetts, USA 1973. Under de kommande åren var han flitigt engagerad både som läkare, med specialisering inom endokrinologi, i styrelser och som föreläsare på framstående universitet såsom Boston University och Harvard University.

… till integrativ medicin och andlighet

Deepaks spirituella väg har löpt parallellt med arbetet inom medicin. Den fick ett avstamp i transcendental meditation (TM) inom vilken ayurveda också är en viktig bit. Därefter fördjupade han sig ytterligare inom Ayurveda. 1996 startade han The Chopra Center tillsammans med neurologen David Simon, och sedan dess har det vuxit till ett uppskattat och välkänt center öppet för alla som vill lära sig mer om holistisk hälsa och välmående, eller hitta tillbaka till sig själv. Genom en snabb titt på hemsidan ser man att meditation fortfarande är en viktig del i Chopras lära. Pionjären är även grundare till The Chopra Foundation och Chopra Global, ett hälsoföretag i gränslandet mellan vetenskap och andlighet.

Intervju: Alexandra Jerselius 

Text: Sofia Ekholm  

Kort om boken

Attraktionslagen känner vi alla till, men hur är det med Lagen om uppmärksamhet och Lagen om intention? Om vi vill skapa vår verklighet är det värt att börja nysta i dessa nycklar som ger oss access till den inre vägen till själsligt överflöd och välstånd.

I Inre rikedom beskriver den framstående bästsäljarförfattaren Deepak Chopra en väg till välstånd och helhet som ger oss tillgång till universums rikedom och livets oändliga möjligheter. Genom att kombinera forna tiders andliga läror och traditioner med den visdom han har uppnått under sina fyra årtionden som förgrundsgestalt inom holistisk hälsa, visar Chopra oss hur vi kan övervinna de rädslor och begränsningar som vi själva har skapat, för att uppleva sant välstånd i alla aspekter av våra liv.

Deepak CHopra

Deepak Chopra på 30 sekunder

Född: 22 oktober 1946 Delhi, Indien

Bor: USA sedan 1968

Stjärntecken: Våg

Familj: Frun Rita och barnen Mallika och Gotham

Utbildning och karriär: Läkarutbildning i Delhi, Indien. Flitigt engagerad under många år i USA både som läkare, i styrelser och som föreläsare på universitet såsom Boston University och Harvard University. Utbildad inom transcendental meditation och ayurveda. Grundare av The Chopra Center, The Chopra Foundation och Chopra Global – alla initiativ med fokus på holistisk hälsa, välmående och medmänsklighet.

Läs mer på: www.deepakchopra.com