”Att läka är att veta vem man är”

I framtiden kommer all hälsovård att vara preventiv, spår läkaren, självhjälpsgurun och författaren Deepak Chopra i boken Vägen till som han har skrivit tillsammans med hjärnspecialisten Rudolph E. Tanzi.

Deepak Chopra fyller hela 74 år i höst och är författare till inte mindre än 90 böcker. Tre av dem – Super Brain, Super Genes och Vägen till självläkning (The Healing Self på engelska) – har han skrivit tillsammans med Rudolph E. Tanzi. Tanzi är en 62-årig amerikansk höjdare inom hjärnhälsa med Joseph P. och Rose F. Kennedys professur i neurologi vid Harvard University. Han ansvarar för instruktionen för genetik och åldrande vid Massachusetts General Hospital och har över 500 medicinska artiklar på sitt cv. Tanzi var en av dem som upptäckte de tre generna som orsakar för tidigt insjuknande i Alzheimers sjukdom. Med utgångspunkt från resultaten ur den genetiska forskningen arbetar Rudolph Tanzi med att utveckla nya metoder för att behandla och förebygga denna vanliga demenssjukdom. När det kommer till Alzheimers vet denne man vad han talar om, och det är också på det området han bidrar i boken.

Deepak Chopra är kanske den av bokens två författare som vi i Sverige är mest bekanta med. Han är en flitig gäst hos Oprah Winfrey och agerar som andlig rådgivare till stora världsstjärnor. Populariteten har dock inte stigit honom åt huvudet, och han fortsätter outtröttligt att ägna sig åt att guida de som vill lyssna till bättre hälsa genom ett holistiskt synsätt.

Från Indien till Hollywood

Deepak Chopra föddes i Indien och utbildade sig till läkare i New Delhi innan han flyttade till USA 1970. I väst började han intressera sig mer för alternativmedicin. Hans starka övertygelse om att vår fysiska hälsa är helt och fullt beroende av vår psykiska hälsa har gjort honom till ett hett villebråd i läkar- och vetenskapskretsar. Det verkar dock inte bekomma honom nämnvärt, och i en artikel av Isaac Chotinger som publicerades i The New Yorker i oktober 2019 benämner han vetenskapsmän som ”naiva realister”. Med det menar han att de flesta vetenskapsmän ser hur världen ser ut, och låter det stanna vid det de ser. Det räcker inte, enligt Chopra. För att uppnå större medvetenhet behöver man titta efter det som inte är synligt för blotta ögat, se helheten, samt bli medveten om sin inre betraktare, den del av oss som kan betrakta våra tankar. Komplicerat? Chopra är otroligt beläst och ingenting med honom är egentligen enkelt, inte ens svaret på frågan hur han skulle identifiera sig själv, som han fick i ovan nämnda intervju.

– Att identifiera sig själv är att begränsa sig själv, svarar han och berättar vidare att han innehaft flera roller i livet, bland annat läkare specialiserad på invärtesmedicin och det endokrina systemet, neuro-endokrinolog, lärare i alternativmedicin, författare, make, son, far och ett barn.

Själv ser Chopra sig som en healer, ett ord som han förknippar med att vara hel. Och det är just helheten – det holistiska sättet att se på livet, där kropp, sinne, ande och miljön som vi lever i är en helhet – som genomsyrar allt han gör.

– Jag är läkare och intresserad av den fysiska kroppen, men även av alla andra aspekter som det innebär att vara människa och ha en mänsklig upplevelse; de mänskliga känslorna, sättet vi tänker på, hur vi upplever saker och ting och, främst av allt, vår förståelse av oss själva bortom sinnet, säger han.

Meditation som medicin

Chopra har ingenting emot moderna mediciner – att ta till antibiotika vid lunginflammation och cellgifter eller strålningsbehandling vid cancer är självklart, precis som att vaccinera barn med nödvändiga vaccin. Hans övertygelse är dock att näst intill all hälsovård kommer att vara förebyggande i framtiden, och då genom att man försöker motverka kroppslig inflammation, som är grunden till de allra flesta sjukdomar vi drabbas av under livet. Och hur gör man det? Jo, genom att förstå den enorma betydelsen av god nattsömn, meditation, stresshantering, mindfulness, sunda, positiva känslor och tankar och hälsosam mat som förbättrar och utökar de goda stammarna av bakterier i tarmen.

– Att läka är att veta vem man är, säger Chopra. Man kan inte ändra generna man har fått från sina föräldrar, men man kan påverka det man äter, tänker och hur man agerar och reagerar – och därmed kan man förändra sig själv.

Aldrig mer sjuk

Vår framtida hälsa hänger på att vi gör livsstilsförändringar, och Chopra själv är en god förebild. I intervjun i The New Yorker hävdar han att han aldrig har ätit medicin, aldrig legat på sjukhus, aldrig genomgått en operation och aldrig – vad han kommer ihåg – ens haft en förkylning.

Skeptisk eller nyfiken på om det funkar? Det kostar inget att försöka, och du har allt att vinna. Till syvende och sist handlar det om vad du väljer att mata dig själv med – kropp såväl som sinne. Allt hänger ihop och du kan påverka ditt mående och hur länge du kan leva ett friskt liv.

Text: Sofia Ekholm

Kort om boken

Under mer än 25 år har Deepak Chopra och Rudolph E. Tanzi revolutionerat medicin- och hälsoindustrin och vänt upp och ned på sättet vi ser på våra sinnen och kroppar. Efter stor framgång med böcker som Super Brain och Super Genes presenterar de nu en banbrytande plan för hur du stärker din motståndskraft och håller dig frisk livet ut. I situationer med miljöföroreningar, potentiella epidemier, resistenta bakterier och den påskyndade åldringsprocessen har vikten av en optimal hälsa aldrig varit mer avgörande.

Och ansvaret ligger på varje individ att göra de rätta livsstilsvalen varje dag. Det innebär att DU inte läkarna, inte läkemedelsföretagen är ansvarig för din egen hälsa. Chopra och Tanzi ger läsarna den senaste forskningen om kopplingar mellan sinne, kropp, gener och immunförsvar. och hjälper dem att ta de bästa möjliga besluten för en holistisk livshälsoplan. De bjuder också på en konkret 7 dagars handlingsplan för att utveckla en skräddarsydd väg till självläkning.

Läs mer om bokenR.
HEAD SHOT DSCF9383 Front

”Att leva med medvetenhet innebär att använda hjärnan för att aktivt skapa den värld vi upplever. Att ignorera är en form av förnekande, och motstånd förstärker bara det man försöker undkomma.”

 

Andra böcker av Deepak Chopra:

Skuggeffekten

Makt, frihet och nåd

Vägen till lycka (DVD)