”Trötthet är inte ditt öde” 

Två år har gått sedan lanseringen av boken Livslängdsparadoxen. Mycket har hänt i världen och på hälsofronten sedan dess och det är en fröjd att möta upp samma intelligenta och väl pålästa, sympatiska Steven Gundry via Zoom. Den här gången ska vi prata om hans nya bok Energiparadoxen.

Det blir ett samtal om bokens innehåll där Gundry tydligt och med stor kunskap berättar hur det egentligen står till med den moderna människans energinivå, varför den alltför ofta är allt för låg och vad man kan göra för att vända energikurvan uppåt.  

– Jag planerade inte att skriva Energiparadoxen, säger han från sitt hotellrum på den italienska ön Capri, där han och hans fru mellanlandat på vägen mot en mikrobiomkonferens i Paris. 

Idén kom till honom när han fick ett samtal från en kvinna som skulle hålla i en välgörenhetsgala tillsammans honom, och som med kort varsel ställde in för att hon helt enkelt inte ”orkade komma till arbetet”. 

– Jag tyckte det var konstigt och undrade varför hon hade så låg energi.  

Och det är på jakt efter svaret på trötthetens gåta som boken tar sitt avstamp.  

Du har en imponerande bakgrund som hjärtkirurg och nu ägnar du dig åt restorativ medicin. Det är ett ganska nytt begrepp för många, vill du förklara vad det är? 

– När jag bestämde mig för att jag göra det här för ungefär 25 år sedan insåg jag att jag behövde utröna och lära människor ta bort de saker som hindrar dem från att läka sig själva, för kraften finns där. Jag kallar det restorativ medicin eftersom det handlar om att återställa energin så att man kan må bra och läka. 

Hippokrates, den moderna läkarkonstens fader, ord ”all sjukdom börjar i magen” har varit ett rättesnöre för honom under hela hans arbete. 

– Hippokrates hade rätt trots att han inte hade alla de verktyg och tekniker som vi har i dag. Om man fixar det som är fel i magen faller allt annat på plats.  

De moderna test som man kan beställa på nätet för att få en bild av sin tarmflora ger han dock inte mycket för. 

– Eftersom mikrobiomet är i konstant förändring blir inte resultatet rättvisande. Man får en ögonblicksbild som inte stämmer imorgon. Som jag skriver i boken så handlar det om vad man ger tarmbakterierna att äta. Man kan förändra sitt mikrobiom på tre dagar, från ganska otrevliga magbakterier till väldigt trevliga. Det finns bevis för det.  

Hur gör du i Italien och när du reser för att hålla dig frisk? 

– Jag och min fru vandrar 1,5–2,5 mil varje dag. Vi väljer kulliga områden som gör att vi går mot gravitationen. Det är ett av de bästa hälsotipsen jag kan ge någon. Vi gör oss förtjänta av vår mat, äter inte under vandringen och hoppar över frukosten. Och så äter vi mycket fisk och skaldjur. 

Du har fler böcker på gång, blir det en ny paradox-bok?  

– Nej, det här är den sista i serien. Nästa bok handlar om keto-dieten, hur man kan göra den njutbar i stället för miserabel, och varför det inte behöver vara en diet späckad med fett.   

Innan dr Gundry säger adjö för att ge sig ut på dagens hajk säger han: 

– Trötthet är inte ditt öde. Om du lider av det och tror att det är normalt, snälla läs boken och testa det som står!  

Han skickar också med en liten cliffhanger inför nästa bok, där han förutom ovanstående hemligheter avslöjar varför det är bättre att ha ekologisk grädde i kaffet istället för ekologisk havremjölk. Stay tuned! 

 

Text: Sofia Ekholm 

Intervju: Alexandra Jerselius

 

 

Kort om boken

Dr Steven R. Gundry – välrenommerad kardiolog, hjärtkirurg och uppskattad funktionsmedicinare som hjälpt tusentals människor världen över med sina storsäljare Växtparadoxen och Livslängdsparadoxen är tillbaka!

Denna gång tar sig Gundry an ”trötthet”, ett ofta laddat ämne som många lider av men ändå väljer att hantera genom att ignorera eller ”bita ihop”. Är du en av dem? Låt oss då presentera Energiparadoxen. I denna bok förklarar dr Gundry att det inte är normalt att lida av mer eller mindre konstant trötthet, hjärndimma och ojämnt humör oavsett hur tung ens arbetsbörda är.

Trötthet är en tydlig signal från kroppen att någonting inte står rätt till. I den här boken har han samlat den information samt de verktyg (och mycket, mycket mer!!) som behövs för att ta tag i den dränerande tröttheten och få sin uppåtanda – sitt energirika liv – tillbaka en gång för alla.

gundry

Dr Steven R Gundry på 30 sekunder 

Yrke: Välkänd kardiolog och hjärtkirurg, forskare, författare 

Familj: Hustrun Penny, tre hundar och två vuxna döttrar med familj 

Ålder: 71 år (född den 11 juli 1950 och är därmed Kräfta) 

Bakgrund: Född ooch uppvuxen i Omaha, Nebraska med mor, far och en syster. Bestämde sig i 10-årsåldern för att bli läkare efter att ha läst boken Allt om dig som handlade om människokroppen. Utbildad vid Medical College of Georgia samt Yale University. 

Bor: Kalifornien, USA 

Fritidsintressen: Samlar på viner och tycker om att resa på vandringsresor. 

Hittills utgivna böcker på svenskaVäxtparadoxenLivslängdsparadoxen och nu Energiparadoxen. 

Hemsida: https://drgundry.com