Gabrielle Bernstein
Andlig aktivist och författare till Sluta döma och hitta glädjen i livet!

"Stå stadigt i din egen sanning."

 

Gabrielle Bernstein kallar sig själv andlig aktivist. Hon är helt genomsyrad av att stå stadigt i sin egen sanning och uppfylld av sitt syfte att hjälpa människor att öppna upp för sitt inre och finna frid. Med tanke på den resa hon själv är på så förstår man hennes engagemang.

Jag har följt henne ett bra tag och jag önskar att alla som läser detta får samma respekt för henne som jag har fått över tid. Som jag skrev om i krönikan på sid 2 så dömde jag henne hårt i början. Det har jag fått äta upp. Gång på gång bevisar hon att hon är väldigt generös med sin sårbarhet, spontanitet och uppriktighet. Sanningen är faktiskt att hon har hjälpt mig att se och bli fri från en övertygelse jag har gått runt med hela livet: En ung och driven kvinna kan omöjligt vara duktig nog att uppmärksammas. Detta begränsande synsätt har säkert skapat olycka, sorg och annat trist i mitt liv som jag hade mått bättre utan. Tack Gabrielle!

Om begränsande övertygelser och vad dömande gör med oss människor vet Gabby, som hon ofta presenterar sig som, väldigt mycket. Hon har nu skrivit sex böcker och varje bok representerar ett kapitel i hennes egen själsliga utveckling. Det andliga spåret blev hennes räddning och hon lever det 365 dagar om året. Hon vet att det är den enda vägen framåt.

Det ska vara hårt att leva

Gabby är uppvuxen i en förort till New York med sina skilda hippieföräldrar och en bror. Till det yttre var hon pratsam, glad och nöjd med livet, men inombords var hon vilsen och rädd. Hon valde att följa de i livet som tänkte att livet är hårt. Hon jobbade och slet, satte upp höga mål – både i arbetet och socialt – och lyckades nå långt med sin PR- och eventfirma. Hon valde bort att lyssna på den inre rösten som berättade att det fanns ett bättre sätt att leva, trots att hon hade fått känna på det. Istället bedövade hon sin rädsla med alkohol redan i unga år. Snart mixade hon in droger och hamnade i ett djupt kokainmissbruk. Samtidigt krackelerade livet omkring henne.

Den 2 oktober 2005 vaknade hon till en stark inre röst som ropade: Bli ren, så ska du få allt du vill ha. Den här gången tog hon till sig budskapet och vände blad i livet. Hennes viktigaste vägledare till ett bättre liv är En kurs i mirakler, en andlig självhjälpskurs som hon följer varje dag. Gabby kom i kontakt med kursen via den uppskattade författaren Marianne Williamson som också betytt mycket för Gabby under resans gång.

Universum stöttar mig

Delar ur följande text är hämtad ur en podcastintervju som författaren Lewis Howes höll med Gabby 2016.

Nu är det drygt 12 år sedan Gabby blev nykter. Om hon trodde att hon hade nått den absoluta botten den där dagen 2005 så skulle hon snart bli förvånad.

Genom åren hade många av hennes terapeuter och medium pekat henne mot ett väl gömt trauma med frågor som ”vad hände med dig när du var liten”, ”något ser ut att ha hänt när du var runt 6 år gammal”. Själv förstod hon först ingenting.
- Ett minne väcktes till liv och jag förstod att jag hade blivit sexuellt utnyttjad när jag var liten. Tack och lov gick jag i terapi när detta minne vaknade. Att bli påmind om trauma är fruktansvärt skrämmande. Man återupplever händelsen och alla de känslor och tankar som man hade då med full kraft.

Samtidigt som detta pågick skrev hon det som skulle komma att bli hennes stora genombrott som författare – The Universe has your back (Lita till din inre kraft på svenska).
- Jag ägnade ett år åt att öppna de minnen och mörka platser jag behövde för att läka. Jag bröt ihop, samlade ihop bitarna, bröt ihop, samlade mig igen och igen och igen. Men jag är så tacksam. Nu kan jag andas igen.

I den här processen hittade Gabby orsaken till sitt missbruksproblem senare i livet. Missbruket blev bedövningsmedlet. Så här i efterhand kan hon se att hon ersatte ett missbruk med ett annat gång på gång, alkohol, kärlek, droger - även sedan hon blev ren.
- Jag hade bytt kokain mot arbete och blivit arbetsnarkoman. Även om det jag gjorde hade ett gott syfte för världen så höll det på att ta livet av mig.

Denna insikt ledde henne in på ännu en healingbana.
- På vägen har jag insett att trauma är grundorsaken till allt missbruk som gör dig maktlös och ohanterbar.

Vad skulle du säga är det främsta steget för att komma över sin rädsla?- Rädsla är en illusion som står i vägen för det du önskar i livet. Se den rädslan för vad den är. Var det icke-dömande vittnet till den. Sätt ord på den. Annars kommer den fortsätta stå i vägen för dig. Om du ser problemet och väljer att se det på ett annat sätt, då lever du i lösningen istället.

Vad har du kvar att läka i livet?
- Jag är inte klar med mitt trauma ännu. Och så har jag min fysiska kropp och min sexuella energi. Jag måste återbygga mitt liv och jag ska göra det som en överlevare, inte som ett offer.

Vad är du tacksam för i livet just nu?
- Att återfå kontakten med mitt mediumskap och kunna äga det utan ursäkter. Alla är ju medium. Jag märker att ju närmare mitt inre jag kommer, desto tydligare blir meddelanden från andra sidan. Jag är lycklig över att ha kommit till en plats där jag är öppen för att låta det hända.

Vilka tre sanningar vill du föra vidare i livet

1. Det finns – med övertygelse – en ständigt närvarande energi av kärlek som omsluter och stöttar dig.
2. Förstå genom medkänsla. Medkänsla kommer påminna dig om vem du är. (Ett citat av Yogi Bhajan.)
3. Välj kärlek. Desto mer du väljer kärlek, desto bättre blir du på att släppa taget om det du trodde att du behövde och tillåta kärlek att ta plats.

Om du fick tatuera ett spegelvänt budskap i pannan som du påminns om varje gång du ser dig själv i spegeln, vad skulle du skriva då?
I am love. Jag är kärlek.

Hur skulle du definiera storhet?
- Att våga stå stadigt i sin egen sanning!

Kort om boken

"Händerna darrar nu när jag börjar skriva på den här inledningen. Jag har en begränsande tanke som dyker upp om och om igen: Vem är du att skriva en bok med titeln Sluta döma och hitta glädjen i livet? Du dömer ju själv hela tiden!"

Så börjar boken, som Gabrielle hoppas ska väcka människor till att se den dömande inställningen i världen såväl mot oss själva som mot andra - och få en förståelse för det. Jag skrev den här boken för att hjälpa oss alla att må bättre, säger hon.  Läs mer.

Gabrielle Bernstein

"Våga stå stadigt i din egen sanning"

Gabrielle Bernstein

Titel: Andlig aktivist, inspirationstalare, livscoach, kundalini-instruktör, författare

Ålder: 38 år

Familj: gift med Zach Rocklin

Bakgrund: Utbildad skådespelerska, egen företagare inom PR- och event i ett tidigare liv

Karriär: Gabby har startat flera nätverk för kvinnor, bland annat Her Future och Women’s Entrepreneurial Network. Hon har skrivit 6 böcker och är uppmärksammad av Oprah Winfrey som en SuperSoul Teacher.

Dold talang: Jag kan cykla på en enhjuling! Jag lärde mig det på en cirkusskola jag gick på som liten. Jag är en passionerad kock. Att laga mat är som meditation för mig.

Böcker av Gabby:
Spirit junkie – resan mot inre frid

May cause miracles
Miracles now

Add more -ing to your life

The Universe has your back / Lita till din inre kraft

Sluta döma och hitta glädjen i livet