Gordana Biernat, tänkare, författare och föreläsare:

"Begränsningarna i min barndom visade mig hur vackert det är att vara fri."

När Gordana och jag möts skiner solen både i Malmö och Stockholm. Det är inte första gången vi ses, men det här mötet ska gå på nytt djup. Färgad av en uppväxt där hon inte fick uttrycka sig har Gordana nu släppt sin röst fri och hela världen vill lyssna. Hon inte bara brinner för det hon gör, hon ÄR det hon gör. Och det kräver fokus och entusiasm, för över 300 000 medmänniskor på vår planet väntar på hennes budskap morgon som kväll. Hennes debutbok bjuder in oss till ett resonemang och en vishet om medvetenhet och verklighetsuppfattning – om hur vi lever våra liv helt enkelt. I vårt samtal bjuder hon på en öppenhjärtig version av ”supersjälen” Gordana.

Hur hamnade du här, som skrivande budbärare och inspirationskälla till en så stor publik?
- När timingen var rätt, var jag helt enkelt på rätt plats. Jag vet vem jag är och jag gör det jag älskar och då kan man aldrig hamna fel. Men det har inte alltid varit så. Det har länge funnits en dissonans mellan min inre verklighet och världen “där ute”. Och det här skapade frågor som jag under lång tid endast gav spelrum åt i mitt huvud. För några år sedan “vaknade” jag och insåg att det fanns universella sanningar och budskap i mina tankar som behövde delas med andra människor. Jag började skriva ner dem och sända ut tanke efter tanke. De togs emot med kärlek, så det var bara att fortsätta.

Vad var det som triggade dig?
- 2012 blev min mor väldigt sjuk. Jag såg hennes liv rinna ut som sand mellan hennes fingrar. Hon var knappt 66 år och blev diagnosticerad med en obotlig sjukdom. Jag insåg då hur kort livet kan vara och hur viktigt det är att fylla varje ögonblick här på jorden med glädje och kärlek. Det finns inget värre än ett ångrat liv och det fanns mycket rädsla och ånger i min mor. Så en varm sommarkväll när jag satt med min man i vår trädgård och pratade sa han ”Det finns så många människor i världen som skulle behöva höra dina tankar just nu. Varför provar du inte att twittra ut detta?”

En tweet (eller post på Twitter) var allt som behövdes för att starta det som idag är ett massivt engagemang för att öka medvetandet hos människor. Gordana ser som sin livsuppgift att hjälpa människor att förstå hur unika vi är och vilka otroliga krafter och förmågor vi alla har.
- Min första tweet som jag fick respons på löd ”Happiness is a choice – Your choice”. Folk började ”gilla” den och skicka vidare till andra. Och människor över hela världen hittade det. Jag tänkte WOW, människor i Indien lyssnar på mig! Det var otroligt! Jag viskade en tanke här, hela världen lyssnade och öppnade sin famn för mig.

Du är väldigt omskriven och uppskattad runt om i världen, samtidigt är du så gott som okänd här i Sverige. Hur kommer det sig?
- Engelska är ett otroligt rikt och formbart språk som ligger mig nära om hjärtat och giftermålet mellan språket och Twitter gav ringar på vattnet som spred mitt budskap till följare på världens alla kontinenter. Och jag är glad idag att Sverige också har hittat mig genom Livsenergi och att min bok nu också går att läsa på svenska.

En ring på vattnet är ju Oprah Winfrey. Vad betyder det för dig att bli utsedd till en ”Supersjäl” inom SuperSoul 100?
- Det är en fantastisk bekräftelse som ger min röst styrka. Att bli jämställd med världens främsta i min bransch är en validering som är få förunnad… det kändes nästan som att få Nobelpriset. Jag ser det som ett tecken på att jag är på rätt väg och att mitt arbete gör skillnad på en global nivå. I högsta grad energigivande och motiverande!

Vårt samtal går in på kampen vi människor ofta för i livet. Vi kämpar för att få livet som vi vill.
- Att ständigt kämpa är inte rätt. Visst måste man anstränga sig ibland, men inte så att det smärtar inombords. Om mitt naturliga tillstånd är harmoni, hur ska jag kunna dela det med andra om jag är i ständigt kamp med mig själv? Det är inte meningen att vi ska kämpa oss genom livet. Vi ska njuta, för då lever vi. Och njuta kan man göra var som helst och när som helst. Att stanna till och dofta på en blomma kostar inget... Det är en fråga om perspektiv.

Du har svar på allt från kvantvetenskap till livsfilosofi och andlighet, var kommer all kunskap ifrån?
- Inifrån...kryddat med hemlig nyfikenhet och skaparkraft i stark motvind. Jag växte upp i en mycket dysfunktionell familj där jag som flicka blev undertryckt. Jag var en tänkare och jag funderande mycket men kunde inte uttrycka det där hemma. Jag törstade efter kunskap och fick skaffa mig det i smyg genom att hitta luckor i vardagen som inte min far kunde täppa till. Till exempel tog jag den långa vägen hem från skolan och läste under varje steg. Mina tankar och min nyfikenhet höll jag för mig själv ända tills jag fann mod att ta mig ur min slitsamma familjesituation.

På vilket sätt blev du undertryckt?
- Jag är född i jämlikhetens Sverige men slungades i och med mitt första andetag in i en subkultur som var väldigt patriarkal vilket blev extremt hämmande. Min far var övertygad om att kvinnor inte borde utbilda sig. Han hade framför allt tre idéer för sig som inte gick att rubba:

  1. Du kan bli blind om du läser.
  2. Det är slöseri med tid eftersom du som kvinna ändå inte kan förstå vad du läser. Din intelligens räcker helt enkelt inte till, och
  3. OM du mot all förmodan skulle förstå något av det du läser så kan din framtida man tycka att du är mer intelligent än vad han är och då kommer han att lämna dig.

Jag kan skratta åt detta idag men som liten flicka fick jag hantera detta på riktigt. Det påverkade allt i min verklighet och det var svårt att hävda sig i en sådan miljö.

Hur har dessa begränsningar påverkat dig?
- Eftersom jag inte fick uttrycka mig utåt tvingade mina familjeomständigheter mig istället inåt där jag kunde utforska min inre värld. Idag kan jag se på den här tiden som en välsignelse - en inkubationstid där jag fick förädla mina tankar så att jag nu kan kommunicera dem med full kraft. Ur ett spirituellt perspektiv blev min fars negativa kontroll och begränsningar en konstrast som egentligen visade mig hur viktig mental och fysisk frihet egentligen är - hur fantastiskt det kan kännas att vara fri i kropp och själ. Jag kan se det nu.

Många refererar till dig som en tänkare, vad ligger i det?
- Det kanske låter som att jag bor i mitt huvud hela tiden och det stämmer inte. De bästa tankarna kommer från mitt hjärta. Jag är kanske en ”hjärtetänkare” eftersom ingen tanke som inte fått bo en stund i mitt hjärta kommer ner på pränt. Endast de tankar som passerat mitt kärleksfilter får ta plats i den fysiska verkligheten.

Jag förstår precis vad hon menar, för orden hon förmedlar träffar rakt i hjärtat. Det är mer än intellektuella tankar. Snarare är hon en ”tankekonstnär” som kan förvandla en tanke till en känsla och en upplevelse. Och det säger något viktigt om boken.
- Man måste vara närvarande när man läser boken. Om du läser den uppmärksamt så ger den dig upplevelser som hjälper dig att växa, att expandera, säger Gordana Biernat, författare till Sanningen finns inom dig.

Text: Alexandra Jerselius

22688542_1231885613624332_1531745355003799578_n

Om Gordana Biernat
Titel
: författare och föreläsare
Född: 11.11.1965 kl. 11.11 på kvällen
Familj: Min fantastiska man, vår underbara son och det kloka marsvinet Benedict.
Bor: I en oas mitt i Malmö
Läser helst: Böcker som kittlar mitt intellekt och expanderar mitt sinne. Jag gillar författare som testar gränser och skapar nya sätt att se på verkligheten. Min senast lästa bok är Trädens hemliga liv. En intelligent bok som öppnar upp för nya förhållningssätt till de mest vanliga ting i vår verklighet. Det gillar jag.
Äter helst: Mat som lagats med tanke, omsorg och kärlek. Gärna med ett glas vin i handen.
Motto: As long as you are breathing you can change your stars. Så länge du andas kan du förändra verkligheten till det du vill ha. Hemlig talang: Duktig kock. Jag har också varit en hejare på TV-spel en gång i tiden.
Nästa bok du skriver: Den handlar nog om spelet mellan de feminina och maskulina principerna och hur det formar oss. Eller kanske hur vi kan använda intentioner för att påverka vår verklighet. Eller både och…vi får se.

Kort om boken
När du förändras, förändras allt. Det är sanning.
Det här är en bok om sanning – den som finns inom dig. Och författaren Gordana Biernat vägleder dig till att finna den. Hon vet att om du förstår vem du är, inser din plats i tid och rum, hittar ditt flöde och lär dig hur rädslan fungerar – då når du din sanning och kan se hur unik du är och vilka krafter du besitter. Läs mer.