Balans är A och O för immunologen Heather Moday

Immunologen Heather Moday är kvinnan bakom periodens bok De fyra immuntyperna och det hon inte vet om människans immunsystem är inte värt att veta. Nu har hon samlat all sin kunskap i en bok, som tydligt och metodiskt hjälper läsaren att identifiera sin immuntyp för att bättre kunna ta kontroll över det skyddssystem som har ett finger med i spelet när det kommer till det mesta i kroppen.

Men vem är då Heather? ”Tydlig” och ”metodisk” är två ord som passar in på henne och speglar såväl hennes sätt att uttrycka sig som hennes väg till yrket. Hon inledde sina studier med att läsa medicin och där fick hon de basala grunderna inom immunologi som alla medicinstuderande får. Hos Heather väcktes dock ett större intresse och efter sin examen fortsatte hon sina studier inom internmedicin med fokus på immunsystem och allergier.

När hon började jobba upptäckte hon att hon förväntades medicinera bort de besvär (till största delen allergiproblem) som hennes patienter kom med, utan att ta reda på vad de berodde på eller om man kunde förebygga symtomen. Heather visste dock att det fanns mer att göra och började läsa på om holistisk hälsa och integrativ medicin. Till slut lämnade hon den traditionella medicinska världen och öppnade en egen praktik för att med mer naturliga och förebyggande metoder hjälpa människor till bättre hälsa genom att stärka eller balansera immunsystemet.

Att jobba aktivt med sitt immunsystem innebär att göra vissa förändringar i sin livsstil. Det är inte alltid så lätt, men det är värt det i slutänden. Heather säger att det är viktigt att vara medveten om varför man vill påbörja en förändring.

– Ibland känner man inte för att äta grönkålssallad eller gå till gymmet, men får man positiv feedback hälsomässigt är det lättare att hålla i de nya vanorna.

Den här drivkraften i ett starkt VARFÖR är alltså viktig. Heathers eget VARFÖR till att ta hand om immunhälsan är för att hon vill åldras väl och må bra långt upp i åldern. Eftersom man i västvärlden idag inte fokuserar på förebyggande medicin är många sjukare och är därför i sämre skick än de egentligen behöver vara när de blir äldre – och det gänget vill Heather inte tillhöra.

Ett viktigt nyckelord för Heather när det kommer till immunhälsan är ”balans”. Hennes eget immunsystem reagerar på stress och ger förkylningsblåsor, därför är hon noga med att ta hand om sig själv genom att sätta gränser när det kommer till jobbet, vara ute mycket, sova tillräckligt samt göra sådant som ger henne glädje.

Myter och sanningar om immunsystemet

Finns det några myter kring det här med immunsystemet då, som vi kan passa på att avliva när vi ändå har Heather på tråden? Jodå, hon listar snabbt tre stycken:

  • Det går visst att förändra sitt immunsystem! Vi behöver inte ”dras” med det vi fick vid födseln och utvecklade under småbarnsåren. Det går att påverka, och det är lättare än vad man kan tro.
  • Alla behöver inte bokstavligen ”boosta” sitt immunsystem. Om man exempelvis lider av en autoimmun sjukdom kan det ha motsatt verkan och andra åtgärder kan behöva vidtas för att balansera immunsystemet, som exempelvis stärkande av antikroppar eller öka på kroppens cytokiner.
  • Mer är inte alltid bättre. Att bli för uppslukad av något skapar stress, vilket inte är bra. Balans i livet och återhämtning är viktiga parametrar för att immunsystemet ska fungera optimalt. Börja därför med ett område du känner störst behov av att skapa förändring i och som du känner kan fungera, låt det gå en tid och utvärdera sedan hur du mår.

– Beroende på vad man gör kan man såväl försämra som förbättra sitt immunförsvar. Immuncellerna förnyas ständigt vilket innebär att vi kan stärka och balansera det. Vissa saker rår man inte på, men de allra flesta kan förbättra sitt immunförsvar.

Intervju: Alexandra Jerselius
Text: Sofia Ekholm

Kort om boken

I De fyra immuntyperna skriver dr Heather Moday att balans i immunsystemet är nyckeln till god hälsa. Banbrytande forskning och fascinerande fallstudier visar att immunfunktionen inte är statisk utan påverkas väsentligt av vårt beteende, kost, vanor och miljö. Författaren identifierar fyra primära immuntyper – glödande, vilseledd, hyperaktiv och svag – som med sina speciella obalanser kan leda till sjukdom, kronisk inflammation, infektion, allergier och autoimmunitet. Genom att identifiera din personliga immuntyp kan du ge din egen immunfunktion optimala förutsättningar.

De fyra immuntyperna innehåller allt du behöver för att hjälpa det inre försvaret på traven – den vetenskapliga grunden, ett interaktivt test för att ta reda på din immuntyp och dina behov, samt verktygen för att återställa balansen med rätt näring. Med den här boken kan du ge immunsystemet – och dig själv – de bästa förutsättningarna.

heather moday de fyra immuntypena

Kort och gott om Heather Moday

Bor: Virginia, USA. Föddes i Hong Kong av amerikanska föräldrar, fadern har polskt ursprung

Stjärntecken: ”Dubbellejon” (Sol + ascendent) och Månen i Fiskarna

Motto: “To thine own self be true” (Hamlet/Shakespeare)

Instagram: @theiimmunitymd