Jean Haner:
”Mitt syfte är att hjälpa människor förstå vilka de är”

Jean Haner är amerikanskan från Chicago som i 20-årsålderna gifte sig med en kinesisk man och därmed introducerades för den kinesiska medicinens andliga principer av sin svärmor.

­– Jag brukar säga att jag fick ett 15-årigt äktenskap, en son och en karriär på köpet, skrattar hon över Zoom när Alexandra på Livsenergi ringer upp henne en mulen dag i januari.

I norra San Franscisco, där Jean bor nu, regnar det och hon berättar att hon passar på att sitta inne och mysa. Solen är dock en av anledningarna till att hon bor där hon gör. De hårda vintrarna och varma somrarna i Chicago passade inte Jean och när hon blev tillräckligt gammal för att själv kunna bestämma flyttade hon, först till Skottland och därefter Seattle, för att slutligen slå sig ner i ”wine country” i norra Kalifornien.

Ingift i den kinesiska kulturen

Jean är vida känd för sin förmåga att översätta den kinesiska medicinens andliga principer till praktiska lösningar på våra nutida problem. Hela sitt vuxna liv – i snart 40 år – har hon ägnat sig åt denna uråldriga visdom, men trots det har hon bara varit i Kina en handfull gånger, första gången i slutet på 1970-talet då landet precis började öppnas upp.

– Jag var där i omkring sex veckor och fick verkligen tillfälle att grotta ner mig och se det riktiga Kina innan de västerländska influenserna blev alltför påtagliga.

Den kinesiska familjen som hon gifte in sig i var bosatt i USA men trots det talade hennes svärmor knappt någon engelska.

– Hon hade stort tålamod med mig som inte hade en aning om hur man skulle bete sig som kinesisk svärdotter, säger Jean och skrattar.

Det var svärmodern som introducerade Jean för den andliga sidan av den kinesiska medicinen, de fem elementen, feng shui och ansiktsläsning – och detta ledde till en insikt som skulle förändra Jeans liv för alltid.

– Jag insåg att det kanske inte är något fel på mig, att det kanske finns en anledning till att jag är som jag är! Så jag började läsa mer och hittade andra lärare att studera för, berättar Jean.

Jord som främsta element

Den kinesiska medicinen låg Jean varmt om hjärtat redan från början och hon visste att det var det hon skulle ägna sig åt, men innan hon kunde börja arbeta med det på heltid jobbade hon med andra saker, bland annat med att värdera fastigheter. Hur otroligt det än kan låta gav även detta yrke henne djupare förståelse för den kinesiska medicinen. Ganska snart insåg Jean att de bostäder som var byggda eller inredda enligt feng shui såldes till 15–20 procent högre belopp än de som inte var det.

Jean beskriver sig själv som analytisk, en typisk jordperson med lite eld och metall i sig, och hon är övertygad om att hon känner sig dragen till den kinesiska medicinen just för att det är en vetenskap som tagits fram under tusentals år.

– Det respekterar jag mycket, och det är ett bevis för att det verkligen fungerar.

I jakt på balans

Jean är inte akupunktör men arbetar på liknande sätt med hur energin rör sig efter olika mönster beroende på vilket element man tillhör och vilken fas i livet man är i.

– Kinesisk medicin handlar om att skapa balans och gör så att vi kan vara sanna mot vår rätta natur, säger hon.

Hon berättar vidare att alla som hon möter under sina kurser och workshops försöker hitta hem till sig själva. De har sökt sig till läran om de fem elementen för att det är den mest kraftfulla och sanna vägen till att förstå vem man verkligen är, leva ett autentiskt liv och känna sig bekväm med den man är så att man kan uppfylla sitt syfte i världen.

– Anledningen till att så många av oss är i obalans är att vi inte har fått lära oss vilka vi är. Jag tror vi alla föds med vår sanna natur helt intakt, men att denna glöms bort under uppväxten eftersom vi utsätts för så mycket yttre påverkan.

Vad vill du att människor ska få med sig efter att ha läst boken?

– Jag hoppas att den hjälper läsaren att kliva ur sin egen historia, att den får människor att ta bort skygglapparna de lever med och se saker ur andra synvinklar.

Finns det något du vill säga till dina svenska läsare?

– Alla länder har ett specifikt element, och det jag vet om Sverige är att kulturen där har mycket metall i sig, att det är viktigt att göra saker på rätt sätt. Det beundrar jag. USA däremot har som land mycket av träelementet i sig. Vi är drivna, vill vinna, uppnå saker och ta över världen.

Det sista säger hon med ett litet skratt, och man förstår, med tanke på den nuvarande situationen i USA, att hon tycker att det är på både gott och ont – precis som med det mesta i livet. En sak står dock klart för henne, och har så gjort sedan hon upptäckte den kinesiska andliga medicinen för fyra årtionden sedan, och det är hennes tydliga syfte att hjälpa människor förstå vilka de är.

– Det gör det mycket enklare att leva.

 

Intervju: Alexandra Jerselius

Text: Sofia Ekholm

 

 

 

Kort om boken

Använd den kinesiska medicinens uråldriga visdom om de fem elementen för att lära känna din personlighetstyp och skapa balans i alla områden av livet.

I denna praktiska och lösningsorienterade bok ger Jean Haner dig verktygen för att utforska den kinesiska medicinens länge bevarade hemlighet – kartan över hur det är meningen att livet ska fungera. När du hittar ditt personliga samband till de fem elementen – vatten, trä, eld, jord och metall – finns det helt plötsligt lösningar på alla möjliga slags problem och trösklar i livet.

Många gånger räcker det med till synes obetydliga vanor för att skapa bestående och kraftfulla förändringar i livet. Det viktiga är att veta vad just DU behöver, vilket du finner i den här boken.

Namnlös design (1)

Kortfattat om Jean

Namn: Jean Haner

Ålder: 67 år (född den 19 juni 1953 i Tvillingarnas tecken)

Bor: Kalifornien, norr om San Fransisco

Yrke: Författare, håller kurser och enskilda konsultationer för att lära människor hur de kan använda de fem elementen för att hitta sin väg genom livet

Utgivna böcker: The Wisdom of Your Face, The Wisdom of Your Child’s Face, Your Hidden Symmetry och Clear Home Clear Heart

Livsmotto: ”Det är roligt att du frågar för jag tänkte på det igår. De flesta brukar tro att jag skojar när jag säger att det är ’Don’t worry, be happy’”