“Våra gåvor är latenta tills de tvingas fram av det vi går igenom”

Mark Nepo, inspiratören, författaren och filosofen har hela 22 böcker utgivna på över 20 språk på sin meritlista. Trots detta är denna New York Times-bästsäljare och Oprah Winfrey-favorit relativt okänd i Sverige – något som Själens bok - 52 vägar till mer närvaro, medvetenhet och mening i livet kommer att ändra på!

Mark Nepo är en varm, närvarande och otroligt vis man som man direkt känner att man skulle kunna sitta och diskutera livet med hur länge som helst! Det är alltså inte förvånande att han kallats ”en av de främsta andliga guiderna i vår tid”. I över 30 år har Mark inspirerat människor världen över, och precis som med de flesta andra stora lärare var det en speciell händelse som ledde till att han fann sitt livssyfte.

I början av 30-årsåldern drabbades Mark av cancer och blev diagnosticerad med en ovanlig form av lymfom. Kampen för att överleva och det faktum att han tvingades acceptera läget och förhålla sig till den ovissa framtiden, ledde till hans andliga uppvaknande. Just acceptans har kommit att få en stor betydelse i Marks liv, och i en intervju med Sandra Yeyati säger han:

– Att acceptera innebär inte att ge upp, utan att lära sig se saker så som de verkligen är. När vi kan göra det klart och tydligt – det är då vi har möjlighet att välja vilket steg vi vill ta härnäst. Acceptans låter oss röra oss framåt.

Mark växte upp i en judisk familj, men under sin sjukdomstid kom han i kontakt med människor från många andra religioner som på olika sätt gav honom sin välsignelse. Han kallar det för ”transformerande” och alla hans böcker har därefter på något sätt centrerats kring det som han tror är ursprunget till all tro – kärlek och att leva helhjärtat. Han kallar sig för en ”student of all paths” och säger att för honom är numera andlighet den kroppsliga kopplingen med helheten, det omfattande alltet – från den levande kroppen till det levande universum.

Mark tror inte på reinkarnation så som den beskrivs i den hinduiska och buddhistiska traditionen, utan mer på tanken att när man dör så återgår man till den universella själen.

– Vår själ är en liten del av den universella själen vi bär med oss under tiden vi är här, säger han.

Livet här på jorden beskriver han som en resa där vi hela tiden anpassar oss för att närma oss vår själ och samla in de verktyg vi behöver när livet sätter krokben för oss. Alla har vi vår beskärda del av sorger och utmaningar att ta oss igenom, och det av en anledning:

– Våra gåvor är latenta tills de tvingas fram av det vi går igenom. Stor kärlek och stort lidande är det som väcker oss, säger han. Vi behöver varandra för att kunna ta fram våra gåvor, ingen kan klara av allting själv.

Själens bok skrev han i ett försök att lista ut hur alltingen hör samman, och syftet är att uppmana läsarna att fundera över hur man kan ta med sig kärlek och frid överallt man går och i allting man gör. Hans tre personliga favoritkapitel – kapitel 6, ”Att leva helhjärtat”, kapitel 10 ”Elevjaget och lärarsjälen” och kapitel 49 ”Försök, acceptera, börja om” knyter på ett fint sätt samman allt han lever efter och vill förmedla. Men hur gör man då för att leva helhjärtat och autentiskt när livet pågår för fullt med allt vad det innebär? Mark har två tips: 1) att vara närvarande i det som är här och nu och 2) att släppa taget om det som håller våra tankar fångna.

– Hjärtat är vår främsta lärare och att arbeta med det som blivit mig givet har visat mig vilka mina riktiga gåvor är.

Intervju: Alexandra Jerselius

Text: Sofia Ekholm

 

 

 

Kort om boken

Själens bok fördjupar sig i den andliga transformationens alkemi - i all dess mystik, svårighet och oundviklighet. Det är en praktisk vägledning som hjälper dig att leva autentiskt och helhjärtat.

Efter att ha fötts fysiskt föds vi andligt - en process som pågår under hela vår livstid medan vi successivt kommer underfund med livets mening. Mark Nepo bjuder in läsaren till spännande observationer i form av 52 kärnfulla och tankeväckande teman med tillhörande reflektionsfrågor att ta med sig i vardagen. Konceptet tvingar oss på ett snällt sätt att vara mer närvarande, vässa vår medvetenhet och på så vis komma närmare själen.

Mark Nepo fotograf Brian Bankston

Mark Nepo på 30 sekunder

Ålder: 71 år, född den 23 februari 1951 i Fiskarnas tecken. ”Jag tror att astrologi precis som allt annat kan användas som ett verktyg för att vidga livet.”

Maka: Susan McHenry, keramiker

Bor: Kalamazoo i Michigan. Född och uppvuxen i New York.

Böcker i urval: The book of awakening, The way under the way och Finding inner courage