Matt Kahn efter drygt 30 års krig med sig själv:

– Jag har alltid vetat att universum har haft en plan för mig.

Efter framgången med boken Allt som finns är till för dig för ett år sedan fick vi chansen att träffa Matt Kahn för en ny intervju. Matt är, förutom författare, en välkänd andlig lärare och empatisk healer. Han har över hundratusentals fans som följer honom på sociala medier där hans föreläsningar bygger på självupplevd erfarenhet och visdom sprungen ur många utmaningar. Under uppväxten i Kalifornien blev han mobbad i skolan. Familjelivet beskriver han som komplicerat, till stor del på grund av hans mamma som inte kunde tygla sina känslor och skyllde sin olycka på sonen genom utbrott och gliringar.

– Som empatisk healer med en stark intuitiv förmåga har jag känt andra människors känslor i min kropp sedan barnsben. Till en början trodde jag att dessa känslor var andras åsikt om mig och strävade därför ständigt efter att bli omtyckt. Jag växte upp med mycket medberoendemönster, men successivt lärde jag mig att separera mina känslor från andras.

– Faktum är att alla är empatiska healers. Skillnaden ligger i till vilken grad man känner till det.

Med det uttalandet kan man också förstå att alla kan lära sig att se klart och förstå vilka känslor som är ens egna och andras.

–  För mig blev det tydligt att mina egna känslor var väldigt intima och andras känslor hade en annan typ av frekvens, nästan som en annan färg.

Matt fann inte någon tröst i familjens religionstillhörighet – judendomen.

– Visst gav den små pärlor av visdom, men det spirituella kommer från andligheten. Religion är ofta förenat med regler, andlighet är förenat med utforskande, säger han.

Så länge han kan minnas har han känt en stark vägledande och stöttande inre kraft, och den visade sig hjälpa honom även med relationsfrågor som detta. Till slut insåg Matt att moderns beteende inte hade någonting alls med honom att göra, utan att det var hennes egna inre problem som gick ut över honom, som reaktioner på hans beteende.

När Matt förstått att mammans olycka inte berodde på vad han gjorde började han fatta beslut som gjorde att han själv mådde bra, istället för att lita på andras reaktioner. Denna insikt, som ledde till att Matt kunde göra sig av med medberoendemönster från barndomen, kom så småningom att utgöra kärnan i boken i och med dess gyllene reglel nummer 1, ”Du har inte begått något misstag”.

Oavsett vad Matt har utsatts för säger han att han alltid – ända sedan han var liten – haft en känsla av välbefinnande inom sig, och att han under hela sitt liv fått skymtar av vart han är på väg. Den inre kunskapen tar sig uttryck i en oförklarligt tydlig vilja, som vet exakt det han behöver veta.

– När jag tänker tillbaka har jag alltid vetat att det funnits en plan för mig, precis som universum alltid har haft en plan för dig, säger han.

Matt kallar sig empatisk healer, vilket innebär att han använder sina egna känslor som en karta för att känna in människorna framför sig.

– Universum har tränat mig i att förstå vilken information mina känslor skickar, säger han.

Hans intuitiva förmågor att se, höra, känna och veta vad andra människor känner och upplever har gjort honom berömd inom sin genre, och snart firar han 20-årsjubileum som framgångsrik budbärare av kärleksfulla meddelanden från universum till människor som stöd i deras andliga utveckling.

– Essensen i att vara andlig går ut på att lära sig vara medvetet mänsklig. Den mänskliga tillvaron blir ett andligt äventyr när man tar emot det kärleksfulla universums visdom. Det är vad som menas med att vara förkroppsligad, integrerad och känslomässigt fri. Det är gåvorna man får när man lär sig släppa taget, säger han.

Att släppa taget har aldrig varit så viktigt som nu, då människor runt om hela jorden upplever rädsla och hjälplöshet på grund av den rådande pandemin och dess massiva påverkan på samhället som vi känner det. Matt kallar det för ”en intressant tid” och uppmanar oss alla att ta tillfället i akt att börja meditera och rikta uppmärksamheten inåt. I vårt samtal berättar han:

- Just nu bjuds vi in till att se på oss själva och vår livsroll inifrån och ut istället för att anamma samhällets perspektiv utifrån. Den andliga världen har expanderat och vi uppmuntras att utmana vad vi tror är sant och istället ställa oss frågan ”vad är sant för mig i just nu?”. Vår äkta sanning behöver inte vara densamma som andra människors sanning.

– Ställ in din frekvens så att den matchar din inre vibration istället för den kollektiva och fråga dig själv vad din egen sanning är, vad din mening med livet är och vem du vill vara när allt detta är över, säger han i en videointervju med Inspire Nation.

Universum har alltid en plan är inte bara titeln på Matts senaste bok, det är enligt den övertygelse han lever sitt liv och därmed är han säker på att det finns en mening med situationen i världen just nu. Universum har tryckt på paus och skapat vad han kallar ”det största meditationsretreat som någonsin anordnats” – något han tycker vi ska försöka känna tacksamhet för istället för ilska och frustration.

– Denna pandemi ger oss möjligheten att iaktta, följa och glädjas åt det mystiska i vår utveckling.

Den lamslående rädslan över vad som kommer att hända, som vi alla mer eller mindre har drabbats av, uppmanar han oss att välkomna.

– Tillåt dig att vara närvarande och uppleva rädslan utan att absorbera den. Du behöver inte låtsas att du gillar den, bara tillåta den. Oavsett vad som sker utanför och vad som än tas ifrån oss finns allting vi behöver för att fungera inom oss. Rädslan är en del av pånyttfödelseprocessen.

Allting förändras, men det kan bara förändra dig till det bättre, precis så som den sjunde gyllene regeln lyder. Det handlar bara om att våga tro.

Intervju: Alexandra Jerselius

Text: Sofia Ekholm

Kort om boken:

Är du redo att släppa taget om ditt emotionella bagage? Längtar du efter att leva ett härligare, mer kärleksfullt och friktionsfritt liv? I Universum har alltid en plan – 10 gyllene regler om hur du släpper taget kartlägger författaren tillika den andliga läraren Matt Kahn vägen och guidar dig mot ett liv fritt från ilska, dömande och mindervärdeskomplex. Har du läst Matts tidigare bok Allt som finns är till för dig vet du att han uttrycker sig enkelt samtidigt som det han skriver är väldigt genomtänkt. Näst intill varenda sida innebär en aha-upplevelse – så sitt redo med penna och anteckningsblock, för här finns många kloka meningar som man vill lägga på minnet.

– Jag känner mig hedrad över att få berätta om de 10 gyllene reglerna, som hjälper dig att släppa taget och träda in i den känslomässiga frihetens tidlösa glädje. Och det på ett sätt som passar in i alla göromål och krav i din moderna verklighet, säger Matt.

2017-Matt-Kahn (2)

Kort om författaren:

"Ställ in din frekvens så att den matchar din inre vibration istället för den kollektiva och fråga dig själv vad din egen sanning är, vad din mening med livet är och vem du vill vara när allt detta är över, "

 

Namn: Matt Kahn

Ålder: 43 år

Stjärntecken: Fiskarna (född 10 mars 1977)

Yrke: Författare, andlig lärare och empatisk healer

Bor: I Seattle med hustrun Ali. Uppvuxen i Kalifornien men flyttade till Seattle, Washington för ungefär 14 år sedan för att arbeta som andlig vägledare

Intresse: Att uttrycka min kreativitet och lyssna på musik. Jag älskar att laga mat. Det är mitt sätt att lära mig om andra kulturer.