Michelle brinner för helhetshälsa med fokus på chakran i balans  

När Livsenergi ringer upp Michelle Fondin befinner hon sig i sitt hem i Los Angeles där hon bor sedan några år tillbaka. Hon ser verkligen ut som hälsan själv och hennes smittande leende strålar livfullt genom skärmen. Michelles hälsa har dock inte alltid varit på topp. När hon närmade sig 30-årsåldern drabbades hon av cancer i sköldkörteln. Cancerdiagnosen kom som en chock. Varför hade hon, som levde så sunt, drabbats av cancer? För att få svar började Michelle läsa på om alternativmedicin och ayurveda. Hon visste inte då att hon precis tagit de första stegen in på den livsväg som var ämnad för henne.  

Vid denna tidpunkten bodde Michelle i Frankrike tillsammans med sin man. De hade träffats under hennes universitetsstudier i landet och fått tre barn tillsammans. Michelle blev mamma tidigt och idag är barnen vuxna och utflugna. Michelle bor inte längre kvar i Frankrike och hon är inte heller gift med sina barns pappa. De gick skilda vägar efter en livskris som drabbade Michelle i 35-årsåldern.  

– Jag började fråga mig vad jag ville göra. Jag ville vara mamma men inte gift och jag ville inte sitta och se livet gå mig förbi. Jag kände att jag behövde ge mig ut i världen och lära andra det jag visste om alternativ hälsa. 

Men innan Michelle kunde börja coacha andra var hon tvungen att utbilda sig. Efter sin cancer hade hon läst mycket om ayurveda och själv transformerat sitt liv enligt den indiska holistiska läkekonsten. För att lära sig mer började hon studera för Deepak Chopra och David Simon på Chopra Center. Med tiden skulle hon även komma att arbeta som yoga- och meditationslärare i centrets regi samt skriva upp emot 70 artiklar till Chopra Lifestyles hemsida.  

Hur var det att jobba med Deepak Chopra och hans team? 

– Det var bra! De lever verkligen som de lär, enligt ayurveda från morgon till kväll. Det hjälpte mig att integrera lärorna i mitt liv och så att jag senare kunde överföra kunskapen till mina elever när jag startade egen verksamhet.  

Michelle berättar att många människor upplever de österländska rutinerna som överväldigande och opraktiska, men att de flesta lär sig och gör dem till en del av livet och den man är. Den största fördelen är att man lär sig bli mer lyhörd för den egna kroppens signaler.  

– Många är helt döva för kroppens signaler. Om man inte känner sig själv tillräckligt väl för att veta om man är frisk eller sjuk har man ett stort problem. 

Sedan Michelle drabbades av cancer har hon blivit väldigt duktig på att känna in sin kropp, och det är den kunskapen – samt hur man kan läka kroppen genom att balansera sina chakran – som hon ägnar sig åt yrkesmässigt idag.  

Hur kan man känna om chakrana är obalanserade? Finns det något test man kan göra? 

– Enklast är att sitta tyst och meditera och skanna av kroppen. Då sluter man ögonen och rör medvetandet genom de olika chakrana från basen till kronan. Lägg först uppmärksamheten på det första chakrat och ta ett djupt andetag. Hur känns det? Om man upplever obehag, fråga vad det beror på. ”Vad kan jag göra för att läka och balansera detta chakra?”  

Michelle berättar att ju mer medveten man blir desto lättare blir det att upptäcka obalanser i chakrana. När man upptäckt en obalans kan man lista ut vad det är som är fel och därefter göra de förändringar som krävs innan man utvecklar en sjukdom.  

– Det finns alltid 1–2 chakran hos alla som är mer problematiska än de andra, vilka det är varierar mellan olika människor.  

Kan man balansera sina chakran fort eller tar det alltid lång tid? 

– I början, innan man blir medveten, eller om det är ett chakra som är i extrem obalans, kan det ta lång tid. Jag hade haft problem med mitt halschakra i 28 år. Den läkningen tog tid. Jag var tvungen att sätta gränser, lära mig göra min röst hörd. 

För Michelle började allt med att hon upptäckte att halschakrat var i obalans, och hon vet vad det betyder att tvingas ta en närmare titt på sitt liv.  

– Chakrabalansering är ett känslomässigt jobb som kräver öppenhet och villighet att dagligen checka in med sig själv. 

Hon betonar vikten av att börja från grunden. 

– Om man fokuserar på de första tre chakrana har man kommit långt, säger hon och förklarar sedan att det är i dessa tre chakran som sår från barndomen eller trauma från tidigare liv finns.  

Varför tycker du att vi ska ägna oss mer åt chakrana? 

– Det hjälper oss må bättre på alla plan. Om man bara lägger fokus på träning eller mat så tar man inte hand om helheten, bara den fysiska kroppen. Genom att man fokuserar på helheten så får man en större upplevelse av vem man är som person.  

Du jobbar som livscoach åt människor i hela världen. Vilka problem kommer människor med till dig? 

– Kärlek är det största problemet för alla, säger Michelle och skrattar. De frågar vad de kan göra för att få sin pojk-eller flickvän att stanna hos dem och hur de ska träffa den rätta. Alla vill hitta kärleken. Jag råder dem alltid att börja med meditation, för man måste börja med sig själv. Ofta sätter vi oss själva sist – makar, barn, sysslor och jobb kommer först. Det handlar om att dedikera tid till sig själv, att organisera sina tankar genom meditation så att man blir lugnare och mer medveten. Det tar tid, men varför snuva sig själv på att lära känna sig själv? 

Intervju: Alexandra Jerselius

Text: Sofia Ekholm

Kort om boken

I en rak linje längs ryggraden, från svanskotan till kronan på huvudet, finns våra huvudsakliga sju energicentra som kallas chakran. I boken Chakrahealing utforskar och förklarar författaren Michelle Fondin vart och ett av dessa, och avmystifierar deras roll i läkning, balans, personlig kraft och välbefinnande i vardagen.

Det här är en matnyttig bok som vänder och vrider på chakrasystemet och kombinerar det med annan österländsk visdom från yoga och den ayurvediska världen – en sann holistisk approach. Varje chakra tillägnas ett eget kapitel där du bland annat får lära dig om dess energi, ohälsa och obalans kopplad till chakrat, hur vi läker det samt drar nytta av dess gåvor.

För att balansera upp chakrana får vi en rad anpassade verktyg till vår hjälp; visualiserings- och andningsövningar, förslag på meditationer, yogapositioner och ayurvediska kosttips.

michelle fondin

Fakta om Michelle S. Fondin 

Namn: Michelle Fondin 

Stjärntecken: Skytt 

Yrke: Ägare till Fondin Wellness, livscoach, chakraspecialist, certifierad ayurvedisk mästare, yoga- och meditationslärare, författare 

Bor: Los Angeles. Michelles familj kommer ursprungligen från Michigan och hon har även bott i Washington DC och i Frankrike  

Familj: Tre vuxna barn 

Intressen: Resa, umgås med sina barn, springa halvmaraton och dansa salsa 

Livssyfte: “Du är medskapare av din egen existens, lev ditt liv i enlighet med ditt syfte” 

Aktuell: Med boken Chakrahealing som ges ut på svenska. ”Jag ville skriva en praktisk bok som gick igenom alla chakrana, så att man kan ta ett i taget. Man kan arbeta med ett i veckan eller ett i månaden, och när man gått igenom alla kan man börja om.”.  

Michelle online: www.michellefondinauthor.com och www.chopra.com/bio/michelle-fondin 

YouTube: www.youtube.com/user/MichelleFondinAuthor/ 

Facebook: www.facebook.com/fondinwellness/ och https://www.facebook.com/michellesfondin/ 

Instagram: @michellesfondin