Mindy Pelz – en ledstjärna och revolutionär inom kvinnohälsa

Mindy Pelz är en lovordad expert när det kommer till holistisk hälsa, speciellt kvinnohälsa. Hennes mål är att utbilda kvinnor om sina kroppar och sätta igång en kvinnlig hälsorevolution. Fasta är hennes ”hemliga vapen” och genom den har hon fått hundratusentals kvinnor att upptäcka den egna kroppens självläkande förmåga.

Mindys resa började 1989 då hon bara var 19 år och fick diagnosen kroniskt trötthetssyndrom. Hon beskriver diagnosen som ett avgörande ögonblick i hennes liv och kunde knappt tro att det var sant - att hon var drabbad av något som gjorde det omöjligt att klara av ens de enklaste sysslor, samt att det inte fanns något känt botemedel.

- Hur kunde min kropp krascha vid tjugo års ålder? Om den bästa läkaren på kroniskt trötthetssyndrom inte kunde hjälpa mig, hur skulle jag då kunna hitta en utväg? Den mörka stunden lärde mig en viktig läxa som jag har tagit med mig in i min praktik i dag: när hälsan sviktar behövs det någon som tror på en och som ger en hopp.

Trots denna tragiska diagnos fanns det någonting inom Mindy som sa att ”det går att bli frisk”. Hennes mamma vägrade också tro på läkarens ord och skjutsade henne direkt till en holistisk läkare. Hans första rekommendation var att förändra kosten – från en kost som undergrävde hennes hälsa till en uppbyggande kost. Inte ens tre veckor efter att hon börjat äta den nya kosten kände hon en dramatisk förändring i kroppen: Energin började återvända, hon blev mer klartänkt, började gå ner i vikt utan ansträngning och den depressiva dimma hon upplevt under flera månader försvann.

Personlig uppenbarelse blev en mission

Den omvälvande förändringen fick Mindy att börja fundera. Varför hade hennes kropp svarat så positivt på att bara välja annan mat, och vilken läkande kraft hade hon väckt till liv? I och med det föddes en oemotståndlig lust till att lära sig mer om kroppens förmåga, samt en stark inre önskan att hjälpa andra att inse vilket inflytande något så enkelt som mat kan ha på hur man mår.

Under 25 år har Mindy hjälpt tusentals patienter upptäcka hur viktigt vad och när de äter är för hälsan. Någonstans längs vägen snubblade hon över fasta och blev så förtjust i dess effektivitet att hon lade in perioder av fasta i alla sina patienters behandlingsplaner – och fick häpnadsväckande resultat.

- Jag blev så besatt av det här nygamla hälsoknepet och av resultaten jag fick bevittna att jag bestämde mig för att lära ut konsten att fasta på min Youtube-kanal.

Hon har även startat upp Facebook-gruppen The Resetter Collaborative med över 50 000 aktiva medlemmar och en podcast – The Resetter Podcast – rankad av Apple som en av de 40 främsta inom kategorin ”US Science Podcasts”. Över 400 000 följer henne på Instagram (@dr.mindypelz) för att få hennes hälsotips och följa hennes personliga resa. Dr Pelz är en reflekterande person och i ett fastnålat inlägg kan man läsa om hur tufft hon upplevde 2022 och alla de förändringar som ägde rum i hennes liv då. Bland annat flyttade hennes barn ut och hon bestämde sig för att stänga sin klinik för att kunna jobba mot en större publik genom sina böcker, videor och podcasts. I berättar att hon inför varje nyår bestämmer sig för ett ord som ska få genomsyra det kommande året och påminna henne om var hon ska lägga sitt fokus och sin energi. Ordet som kom igenom för 2023 är “connected”, med budskapet att vara i djupare i kontakt med sitt autentiska jag och den högre kraften, jobba på att vara mer närvarande och lägga tid på de relationer som verkligen betyder någonting.

- Oavsett vad som händer så vet jag att jag klarar av det om jag är i kontakt med mig själv.

Nu när 2023 går mot sitt slut blir vi på redaktionen nyfikna på vad Dr Pelz ord blir för 2024. Låt oss hålla utkik tillsammans, och kanske även reflektera över vad vi själva har för ord eller måtto att fokusera på nästa år för att växa som människor och leva i glädje.

Text: Sofia Ekholm

Kort om boken

Välkommen till en djupdykning in i kroppens självläkningsförmåga - den här gången speciellt anpassad för kvinnans kropp.

När vi begränsar tiden på dygnet då vi äter mat händer intressanta saker i kroppen. Uppbackad av forskning och fakta är fasta idag en livsstil för att förbättra vår hälsa, våra värden, vår ämnesomsättning och bli av med besvärliga hälsoproblem och sjukdomar. MEN, kvinnans kropp behöver en skräddarsydd lösning som tar hänsyn till hormoner och menscykel (vilket är sant oavsett om du har en eller ej). Därför har Dr Mindy Pelz, respekterad expert på kvinnors hälsa, skrivit boken Fasta som kvinna.

Det här är din handbok till bättre hälsa och välmående, med unika program och goda recept så att du kan återta kontrollen över dina hormoner, din energi och din vikt.

 

Mindy_Pelz_600

Mindy Pelz på 30 sekunder

Stjärntecken: Våg (17 oktober 1969, Los Angeles)

Yrke: Expert på kvinnokroppen, hormoner och fasta, författare, föreläsare

Familj: Maken Sequoia, dottern Bodhi och sonen Pax

Bor: San José, Kalifornien

Böcker: The Menopause Reset, The Reset Factor, The Reset Kitchen samt Fasta som kvinna (Fast like a girl)

Ord för 2023: ”Connected” (Läs mer om det i texten)