Medietyp Bok
Format Inbunden
Språk Svenska
Releasedatum 2019-02-20
Originaltitel How to meditate
Författare Pema Chödrön
Antal sidor 212
ISBN

9789188633286

KONSTEN ATT MEDITERA

En praktisk guide för att bli vän med sitt sinne

av Pema Chödrön

Inbunden

Klubbpris: 239:-
Ord. ca pris: 330:-
Du spar: 91:-
Beställningsnummer: 122865

Meditation är nyckeln till ditt sinne

”Det yttersta skälet till varför vi praktiserar meditation är att bli rakt igenom kärleksfulla personer. Och det är vad världen behöver.”

Pema Chödrön är just nu den mest framstående kvinnliga profilen inom meditation och buddhistisk filosofi i västvärlden och har skrivit flera andliga klassiker. I hennes bok Konsten att meditera – En praktisk guide för att bli vän med sitt sinne får vi lära oss det mest väsentliga för en livslång meditationspraktik och hur vi ärligt kan möta och förhålla oss till oss själva. Boken presenterar olika meditationstekniker och vare sig vi är nybörjare eller redan mediterar varje dag får vi här professionell visdom som tar vårt meditationsutövande till nästa nivå.

Fler exemplar

Du kan beställa flera exemplar till klubbpris genom att välja att lägga till produkten nedan i varukorgen. Dessa beställningar adderas till din befintliga beställning av perioden bok.

BLI MEDVETEN OM NUET

Det finns nästan lika många sätt att meditera på som det finns meditationsutövare i världen. En av de äldsta dokumenterade meditationsformerna är från Indien cirka 1500 år före Kristus. Denna praktik har sedan dess utvecklats till de många varianter som finns idag men meditation i en eller annan form har antagligen alltid existerat.
I Tibet utvecklades meditationen tidigt under inflytandet av Buddhismen från Indien och den teknik som periodens författare lär ut mynnar ur den tibetanska Buddhismens. Den syftar både till att avlägsna lidandets symtom och roten till lidandet. Enligt Buddha är sinnet roten till allt lidande och alltså finns även roten till all lycka i vårt sinne. Med den slutsatsen börjar Pema Chödrön sin förklaring till varför det är så bra att meditera.

"Det yttersta skälet till varför vi praktiserar meditation är att bli rakt igenom kärleksfulla personer. Och det är vad världen behöver."
/PEMA CHÖDRÖN

 

Är det inte bara för att må bra man mediterar, undrar du kanske? Nej, den gör oss mer gott än så. Meditationen låter oss vara öppna, medkännande och uppmärksamma på vad vi tänker och känner, menar författaren. När vi stannar upp, tänker till och känner efter ordentligt är vi närvarande i nuet. Det är inte alltid behagligt men det leder alltid till stabilitet, en känsla för vilka vi är och bättre beslut i våra liv.
I boken Konsten att meditera – En praktisk guide för att bli vän med sitt sinne får du bland annat lära dig om:

  • Meditationens grunder; en bra sittställning, att fokusera på andningen och att odla en ovillkorligt kärleksfull inställning.
  • De sju glädjeämnena där författaren förklarar hur svåra stunder kan få oss att vakna upp och känna medkänsla och kärlek.
  • Den stillande aspekten av meditation som kallas Shamatha – konsten att stabilisera sinnet för att vi ska vara medvetna och närvarande i allt, vad som än händer.
  • Att se tankar och känslor i meditation enbart som ”ren glädje” och inte som hinder.
  • Förståelse för olika begrepp, som dharma, lojong, post-meditation, maitri, sangha, bodhicitta med mera, som ger meditationen en annan dimension
  • Tips på olika typer av meditation, hur du kan välja objekt att fokusera på och råd för att överkomma hinder i ditt utövande.

Meditation: Så enkelt och så svårt

Pema Chödrön beskriver meditation som en långsamt omvandlande process snarare än en plötslig, magisk förändring. När vi mediterar regelbundet odlar vi vårt mod. Detta mod tillåter oss att uppleva hela spännvidden av våra känslor och kan ibland ge upphov till insikter som vi inte annars skulle fått.
Var du än befinner dig, där kan du sätta igång och meditera! Men såklart finns det ställen, attityder och sätt som främjar meditationen bättre än att sitta på tunnelbanan om du är nybörjare.

Var du än befinner dig, där kan du sätta igång och meditera! Men såklart finns det ställen, attityder och sätt som främjar meditationen bättre än att sitta på tunnelbanan om du är nybörjare.

Innan du börjar meditera föreslår författaren att du ställer dig följande frågor: Var ska jag meditera? När ska jag meditera? Hur länge ska jag meditera? Hur ska jag sitta i meditationen? Det är lugnande för sinnet om du finner en ren och avskild plats i ditt hem att meditera på. Pema Chödrön föreslår att du börjar med ett 20 minuters pass om dagen och ökar på tiden successivt. Men det är även fördelaktigt att meditera 10 minuter i sängen varje morgon, innan du stiger upp, om det är din enda möjlighet.

I meditation bör du sträva efter en avslappnad men kraftfull, upprätt sittställning som tillåter energin att flöda fritt i ryggraden och genom hela kroppen. Sitt gärna på golvet med korslagda ben om det är bekvämt för dig. Men det går också bra att sitta på en stol, helst utan att luta dig mot ryggstödet. Huvudsaken är att ryggraden är rak.

Meditation får oss att relatera till livet på ett omedelbart sätt så att vi kan uppleva just det här ögonblicket. Med bara tio minuters meditation om dagen kan ditt sinne lugnas tillräckligt för att din naturliga intelligens (det som författaren kallar vår grundläggande godhet – den del av oss som vet vad som är rätt att göra vid en given tidpunkt) ska aktiveras.

Andas, tänk och känn

När du är redo att komma igång med meditationen, börja med att känna in var du befinner dig just nu. Hur känns det rent fysiskt? Vilket humör är du på? Det första steget för att komma till ro är att bli medveten om hur allting är just nu. Försök att dämpa känslan av kamp. Om det gör ont någonstans i kroppen, justera din ställning så att du sitter mer bekvämt.

Försök nu inte att tänka på ingenting för det går inte! När tankar uppstår, säg tyst för dig själv ”tänkande” och släpp taget så gott det går för att fokusera på dina andetag. Andningen är ditt främsta ”meditationsobjekt” eftersom det är det lättaste och mest naturliga att koncentrera sig på. Men att fokusera på andningen innebär inte att vi ska försöka kontrollera den. Snarare, utforska ditt andetag med nyfikenhet.

Pema Chödrön beskriver skickligt hur vi lär oss att ”stanna kvar” i en känsla trots att det är jobbigt. Känslor är bara energi. Tänk på det när de uppstår och ladda dem inte med ”bra” eller ”dåligt”. Är känslorna överväldigande kan du ta en ”time out” i din meditation, stanna upp och riktigt känna efter. Var sitter sorgen eller ilskan i kroppen? Objektet för din meditation blir nu känslotonen i den känsla du upplever istället för andningen. Om du så är arg, ledsen eller frustrerad så erkänn bara din mänsklighet och hela det register av känslor som en människa kan uppleva. När du gör så är du din egen bästa vän, för vänner går inte sin väg när det blir jobbigt.

I meditationen lär vi oss inte bara att stanna kvar utan även att ”komma tillbaka” – tillbaka till det innevarande ögonblicket, vad vi än har tänkt, vad vi än har känt och vad som än hänt runtomkring oss. Meditationens väg handlar om att arbeta med våra sinnen så att de yttre omständigheterna blir hanterbara. Buddha sa att smärta alltid kommer att uppstå i våra liv och det kommer vi inte ifrån, men lidandet, det väljer vi.

Effekten av att på detta sätt ”komma tillbaka” till dig själv och din andning är att känslan inte eskalerar. Om du inte förnekar dina tankar och känslor så blir de dina vänner. Du blir medveten och närvarande istället för omedveten och distraherad. Pema Chödrön menar att det är en värdig handling att inte kämpa emot det som kommer upp i livet för det tillåter dig att leva helhjärtat!

Text: Malin Kihlberg

Pluserbjudande

Med periodens erbjudande får du flera förmånliga pluserbjudanden.