En evig passion för personlighetsmönster

Enneagrammets visdom är en klassiker skriven av två författare - Don Richard Riso och Russ Hudson – två tankeledare som har gjort tydliga avtryck inom Enneagramvärlden. Idag är det bara Russ som är i livet och anses vara en av de främsta enneagramspecialisterna i världen. Han är en upptagen man med många järn i elden och vi har inte lyckats få till någon intervju med honom i tid för att tidningen ska gå till tryck. Här har vi samlat en del spännande information om honom och Mr. Riso, deras samarbete och stora passion för Enneagrammet.

Russ Hudson har under de senaste trettio åren tagit platsen som en av världens främsta tankeledare, lärare och utbildare inom Enneagrammets personlighetspsykologi. När han tack vare sitt stora intresse för Enneagrammet kom i kontakt med Don Richard Riso var det dock Riso som var giganten av dem båda. Tillsammans skulle de komma att ha stor inverkan på utvecklingen av Enneagrammet. Duon skrev fem bästsäljande böcker tillsammans, och av dem är Enneagrammets visdom (1999) den som fått bäst mottagandet och är aktuell än idag.

– När jag läser den nu gläder det mig att den stått sig så väl genom åren. Även om jag lärt mig många nya saker och trots att min förståelse för Enneagrammet fördjupas nästan hela tiden, är det inte mycket jag skulle vilja förändra i den här boken. Det är faktiskt lite av ett mysterium för mig hur vi lyckades! säger Hudson.

Mr. Riso gick tyvärr bort i cancer 2012 endast 66 år gammal, men hann innan dess med att skriva flera storsäljande böcker om Enneagrammet även på egen hand, utveckla och etablera ett Enneagramtest (se längre ned) samt grunda Enneagram Institute 1997 (tidigare Enneagram Personality Types Inc) tillsammans med Russ.

Vision som håller

När Russ och Don började skriva Enneagrammets visdom tillsammans så hade de en vision.

– Vi ville att den skulle innehålla de senaste och mest korrekta beskrivningarna hos varje typ, vara varm och tillgänglig samt visuellt intressant, och visa hur relevant Enneagrammet är för alla typer av strävanden, säger Russ Hudson.

Boken tog fem år att färdigställa och när den först lanserades i början av 1999 var de både lättade och upprymda.

– Jag kände att det för första gången nu fanns en bok som verkligen uttryckte hur jag såg på Enneagrammet och hur det kan vara till hjälp. Och till vår stora glädje fick boken ett mycket gott mottagande bland enneagramentusiaster världen över.

Lång karriär i Enneagrammets tjänst

Russ Hudson föddes 1954 och studerade östasiatisk kultur och religion samt religionens och filosofins tidiga utveckling i västvärlden vid Columbia University i New York, där han fortfarande bor. Han började samarbeta med Riso 1991, initialt för att hjälpa till att utveckla ett vetenskapligt test som så småningom blev Riso-Hudson Enneagram Type Indicator (RHETI). Testet anses fortfarande vara ett högkvalitativt och pricksäkert standardtest för att ta reda på vilken enneagramtyp man tillhör (du finner det så klart i boken =). Hudson bidrog med sin förståelse för och erfarenhet av de olika visdomstraditioner som ligger till grund för Enneagrammet.

Därefter fortsatte Hudson att utveckla Risos banbrytande tankegångar och upptäckte många av typernas djupare psykologiska strukturer samt flera olika sätt att använda modellen för inre arbete. Efter Risos bortgång har Hudson fortsatt att ägna sig åt Enneagrammet, med mycket fokus på kurser och utbildningar. Han är en välkänd profil i genren och i rollen som enneagramexepert syns och hörs han ofta i radio och tv, bland annat Good Morning America och CBS morgonshow. Han är även en populär och välanlitad talare på konferenser och retreatcenter.

På fritiden ägnar Russ sig gärna åt populärkultur (film, media, teater, konst). Han är själv musiker och innan pandemin slog till reste han gärna världen över för att ta del av och lära sig mer om olika kulturer.

Don Richard Riso vet vi inte lika mycket om, men han föddes och växte upp i New Orleans, Louisiana. Han studerade engelska och filosofi och tog en magisterexamen vid Stanford University. År 1974 kom han i kontakt med Enneagrammet för första gången vid ett seminarium i Toronto, Kanada – ett möte som skulle förändra hans liv.

Klassiker som håller

Många är nyfikna på vilka personlighetstyper Russ och Don är och här kan vi berätta att vi har att göra med en Femma respektive en Fyra med treaflygel. I en intervju med Tami Simin i podcasten Insights at the Edge berättar Russ om sina karaktärsdrag som Femma. Det innebär att hans uppmärksamhet och upplevelse av jaget kretsar kring hans kognitiva funktioner – tankecentrat, att hans uppfattning av sig själv bildas av det han tänker på, vad han är fokuserad på tankemässigt.

– Min känsla av värde kommer från idén att om jag kan hjälpa andra människor lista ut saker så är jag i sanning en riktigt bra kille, säger han med glimten i ögat.

Som person framstår Hudson som lugn och metodisk, han är tydlig och pratar långsamt för att det han vill säga verkligen ska nå fram till den som lyssnar. Någon har beskrivit honom som en levande uppslagsbok i Enneagrammet, och den stolthet han känner över sitt arbete går inte att ta miste på.

Efter drygt 20 år räknas Enneagrammets visdom fortfarande som en av de främsta böckerna på ämnet – såväl gällande popularitet som i fakta och innehåll.

– Jag är ganska stolt över att den idag, flera decennier senare, fortfarande är så älskad och uppskattad, och att den används av så många lärare och kursledare som främsta referens, säger han.

 

Text: Sofia Ekholm

Intervju: Alexandra Jerselius

 

 

 

Kort om boken

Den uråldriga enneagramsymbolen har kommit att representera dagens mest populära system för självförståelse baserat på nio olika personlighetstyper. I den här boken presenterar två av systemets största auktoriteter på området Enneagrammet som ett effektivt verktyg för personlig transformation och utveckling.

Den smälter samman psykologi och andlighet på ett slående sätt och ritar upp en spännande vision av människans potential. Oavsett vilken bakgrund du har kan Enneagrammet hjälpa dig att övervinna inre barriärer, plocka fram dina unika gåvor och styrkor och upptäcka din rätta riktning i livet.

russ hudson

Russ Hudson:

"Min känsla av värde kommer från idén att om jag kan hjälpa andra människor lista ut saker så är jag i sanning en riktigt bra kille, säger han med glimten i ögat."

Som person framstår Hudson som lugn och metodisk, han är tydlig och pratar långsamt för att det han vill säga verkligen ska nå fram till den som lyssnar. Någon har beskrivit honom som en levande uppslagsbok i Enneagrammet, och den stolthet han känner över sitt arbete går inte att ta miste på.