Dr Steven R. Gundry

Dr Gundry är en välrenommerad kardiolog, hjärtkirurg, forskare och uppskattad funktionsmedicinare, men det är främst som författare till de framgångsrika Paradox-böckerna Växtparadoxen (utgiven 2018 i Sverige), Livslängdsparadoxen (2019) och Energiparadoxen (2021) som han är känd för världen. Hans allra första bok kom dock ut redan 2009 och hette Dr. Gundry’s Diet Evolution.

Dr Gundry har nått den aktningsvärda åldern av 72 år och jobbar fortfarande 6–7 dagar i veckan för att hjälpa människor komma i balans med sina hälsoproblem. Trots den höga arbetsbördan har han tid för både resor, vandringar och kvalitetstid med hustrun Penny – för att inte tala om långa promenader med labradoodlen Pearl och nyadopterade minipudeln Okie Dokie. Han samlar även på viner och tar sig gärna ett glas rött eller ett glas champagne till maten ibland.

Det låter som om Gundry har nog med strängar på sin lyra – men icke! Förutom att ta hand om patienter och skriva böcker driver han sedan 2016 en blogg – du hittar den på www.drgundry.com. Han har även en YouTube-kanal där han frekvent publicerar nya poddavsnitt under namnet The Dr. Gundry Podcast. Detta projekt startade han 2018 och i skrivande stund har han spelat in 250 avsnitt och fått 477 000 följare. Utöver detta finner du honom på Facebook och Instagram. Vi kan alltså inspireras av Mr Gundry i den kanal som passar oss bäst!

Historien om hur han mötte sin hustru Penny är alldeles extra söt. Deras vägar korsades första gången när Gundry gick andra året på universitetet och sjöng (jodå, mannen kan sjunga också!) i en grupp som hette The Baker’s Dozen. Vid ett av borden på den resort i Jamaica där bandet uppträdde satt en ung vacker flicka – Penny – med sina föräldrar, och när uppträdandet var över gick han dit och presenterade sig.

Det blev en kortvarig romans men under åren som följde, då de ägnade sig åt studier och karriär på varsitt håll, glömde de aldrig varandra. 20 år senare såg Penny den framgångsrika hjärtkirurgen på TV och utbrast: ”Herre jösses, där är mitt livs kärlek!” Hon skrev ett brev till honom och resten är – som man brukar säga – historia, och nu lever de tillsammans i varma Kalifornien.

Kort om boken

I Ketokoden och hur du knäcker den! ger Steven Gundry, författaren till storsäljaren Växtparadoxen och de övriga böckerna i paradoxserien, sin banbrytande variant av ketodieten. Han avslöjar vanliga myter om ketokosten och visar hur vi kan skörda alla dess fördelar och ändå äta godare än någonsin!

Ketokoden och hur du knäcker den! är baserad på de allra senaste vetenskapliga rönen och bör läsas av alla, inte bara av dem som har prövat på men misslyckats med någon ketogen diet, utan också av vegetarianer och veganer som vill testa keto, liksom av alla som vill gå ned i vikt och förbättra sin hälsa men ändå kunna njuta av en varierad och god kost.

gundry

KURIOSA OM STEVEN R. GUNDRY:

• verksam som läkare i 40 år
• utfört över 10 000 hjärtoperationer
• hemsidor: drgundry.com och gundrymd.com
• Podcast: https://www.youtube.com
/c/DrGundry