Det finns bara ett sinne vi kan studera – och det är vårt eget…

Författaren till Yogans renande kraft: Kriyor och andra holistiska detoxtekniker för hälsa och välbefinnande heter Swami Saradananda och är en internationellt känd yoga- och meditationslärare. Hon föddes i New York City 1946 och redan vid fyra års ålder verkade hennes livsväg till stor del redan vara utstakad. Sarada, som är hennes ursprungliga namn, drabbades av polio och blev helt förlamad. Läkarna dömde henne till ett liv i rullstol.

- Min mamma brukar säga att jag var för liten för att förstå vad läkarna menade, för jag fortsatte att öva och lärde mig till slut att gå i alla fall.

Hon lärde sig gå på sina egna två ben, men hade fortfarande problem med balansen och var tvungen att träna regelbundet. Det var av den anledningen som hon via en annons kom i kontakt med yogan första gången. Året var 1967, mitt under hennes universitetsstudier, en tid då yoga fortfarande var okänd i västvärlden. Det hindrade henne dock inte från att ge yogan ett försök – ett beslut som skulle komma att förändra både hennes och många andras liv för alltid.

- Yogan förde mig i kontakt med min kropp. Efter att ha varit förlamad var jag ganska bortkopplad från kroppen. Jag tenderade att gå på mina tår och var nog inte särskilt rotad som person. Yogan fick mig i kontakt med marken och hjälpte mig bli bättre på att fokusera.

Hennes första yogalärare hade studerat under Swami Vishnudevananda, grundare av Sivananda Yoga Center. Bara några år efter sin första yogalektion träffade hon mästaren själv, ett möte som resulterade i en tydlig insikt om att detta även var hennes väg i livet. Ända sedan dess har Swami Vishnudevananda varit hennes stora inspiration. Han grundade en av de första yogalärarutbildningarna i västvärlden, och hon beskriver honom som ”den mest ärliga människa jag någonsin träffat”.

– Jag upplevde att han ägnade sitt liv åt att sträva efter att leva i samklang med Den högsta sanningen, säger hon om den store yogin, vars läror till största delen vilar på principen om Karma yoga.

- Han lärde mig att leva ett hälsosamt liv och gav mig metoderna för att finna inre frid. Han brukade säga ”värdesätt läran, fixera inte så mycket på läraren”. Hans syfte i livet var att få folk att praktisera yoga.

Vi fortsätter prata om vikten av att öva och Swami Saradananda delar med sig av en liknelse:

- Yoga är som ett vetenskapligt experiment. En vetenskapsman går inte bara in i ett laboratorium och börjar göra saker. Man har först en arbetshypotes. Alla läror vi hör och böcker vi läser kan ses som vår arbetshypotes. Det tar vi sedan med oss in i vårt eget laboratorium - vilket är den egna fysiska kroppen och medvetandet – börjar praktisera teknikerna och iaktta om de verkligen fungerar och hur de fungerar. För min egen del har jag insett att många av dessa uråldriga tekniker fungerar på riktigt och det är anledningen till att jag skrev den här boken.

Swami Saradananda gick sin yogautbildning i Indien vid en tid då yoga fortfarande var ett främmande begrepp för de flesta i västvärlden. Hennes resa in i yogans värld tog, liksom för de flesta, sin början i det praktiska utövandet av yogapositioner. Men snart började hon intressera sig för meditationen och den filosofiska delen av yoga.

- Jag har alltid varit intresserad av filosofi och av hur sinnet fungerar. I mina universitetsstudier valde jag psykologi som inriktning. Men när jag väl började med yoga förstod jag att det faktiskt bara finns ett sinne vi kan studera, och det är vårt eget. Vetenskap handlar om direkt observation och du kan ju bara observera ditt eget sinne direkt.

– Genom att observera mitt eget sinne utan att döma upplever jag att jag har fått en större förståelse för den mänskliga naturen, säger hon.

Swami Saradananda ser det som sitt syfte att föra kunskapen om den ursprungliga yogafilosofin vidare. Hon beskriver sig själv som översättare, som precis som sin egen läromästare försöker förklara de gamla klassiska yogiska lärorna så att de blir greppbara för den nutida människan. I över 45 år har Swami undervisat i yoga, hållit i yogalärarutbildningar och drivit yogacenters. Hennes egen yogapraktik har alltid utgjort en viktig del i livet och vardagen. I över 25 år utförde hon fysisk yoga, s.k. asanas, varje dag. Numera gör hon det två-tre gånger i veckan och lägger istället störst fokus på kriyor och meditation.

– Ju äldre jag blir, desto mer förlitar jag mig på kriyas och andningsövningar för att hålla min kropp stark och fri från orenheter, säger hon och berättar vidare att hon föredrar att utöva yoga på morgonen, så att hon kan möta dagen grundad och med ett harmoniskt sinnelag.

Författaren vill att fler ska känna till dessa kriyor – värdefulla reningstekniker - och dra nytta av dem i livet.

- Den här boken är till för alla nutidsmänniskor som lever i vår moderna värld. Många saker är inte så som vi vill att de ska vara: luften är förorenad, vattnet likaså. Maten kanske har en hel del orenheter i sig. Vi behöver rusta oss själva på ett sätt så att vi kan hantera detta. Att rena våra kroppar är ett sätt. Vi kallar det för ”den renande kraften” eftersom det finns en del av yogan som ger oss alla dessa olika reningsmetoder och de är tillgängliga för alla, även om du inte är så insatt i yoga. Flera av dessa tekniker tar endast några minuter att utföra och är till stor nytta för oss.

 

Intervju: Alexandra Jerselius

Text: Sofia Ekholm

 

 

 

Kort om boken

Rena kropp och själ med visdomar från yogan. Den internationellt kända yoga och meditationsläraren Swami Saradananda guidar oss i hur vi med hjälp av en yogisk livsstil kan stärka oss själva på flera plan. Att skapa ett bra energiflöde i kroppen råder bot på stagnation och ökar vitaliteten. Vi presenteras för såväl de gamla som nya yogiska lärorna som hjälper oss att rena både kropp och sinne. Dessa välbeprövade övningar renar kroppen för att främja dess optimala funktion, så att vi med energi och lätthet kan uppnå våra mål här i livet. Övningarna kräver inte heller att vi avsätter mer än 5-10 minuter om dagen, det räcker för att öka välbefinnandet.

Läs mer om bokenR.
Swami 455

Kort om författaren

"Genom att observera mitt eget sinne utan att döma upplever jag att jag har fått en större förståelse för den mänskliga naturen"

Namn: Swami Saradananda (född Sarada)

Född: I New York City 1946. Hennes bröder och systrar bor kvar där.

Bor: I London sedan mer än 25 år tillbaka.

Utbildning: En kandidatexamen inom litteratur och en magister inom yoga och filosofi.

Intressen: läsa romaner och resa.

Dold talang: Jag är väldigt intresserad av örter och dess effekter och hade en örtbutik i New York innan jag blev yogalärare. Jag gör fortfarande många egna örtbaserade produkter. Några av dem finns i boken.

Livsmotto: Lev enkelt – tänk högt. Med Tänk högt menar jag att du ska tänka på vad du vill ha ut av livet, vad är ditt mål med livet. Många människor förväxlar medlen med målet. Jag menar att det handlar om att fundera över vad som kommer ge dig frid.


Hemsida:
www.yogamentor.yoga
Instagram: @yoga_mentor

Facebook:

www.facebook.com/swami.saradananda