Theresa Cheung:

– Jag vill att läsarna ska veta att allt som jag föreslår backas upp av vetenskaplig forskning.

Trots att Theresa Cheung har gett ut drygt 100 böcker översatta på 44 språk är hon något av en doldis för oss här i Sverige. Boken 21 ritualer – Använd naturens kraft för bättre hälsa, harmoni och inre balans hoppas vi kommer ändra på det, så att även vi i vår del av världen får möjlighet att ta del av denna kvinnas visheter.

Theresa är en spännande mix av andlighet och skepticism – ett drag som har lett henne till att gräva fram forskningsbevis som vi många gånger inte känner till för att bevisa hur det osedda, det mystiska och det magiska faktiskt existerar. En spännande kvinna med ett viktigt uppdrag, som vi på Livsenergi naturligtvis vill veta mer om. Därför var det väldigt roligt att få en pratstund med henne!

På frågan ”Vem är du?” berättar Theresa att hon föddes in i en spirituell familj där många var välsignade med övernaturliga förmågor.

– Jag växte upp med människor som kunde kommunicera med Andra Sidan, det var inget konstigt, säger hon.

Theresa själv hade inte just dessa förmågor och kunde därför ibland känna sig lite annorlunda och utanför (vilket kanske är tvärtom än för många andra).  Men hennes passion för det okända har alltid varit stark, tillsammans med intuitionen, och tidigt gjorde hon det till sitt syfte i livet att bevisa att det finns mer än det som vi kan se och ta på.

– Det finns så mycket som inte går att förklara, och min slutsats efter alla år är att det finns någonting mer i livet än det vi kan se. Men jag närmar mig detta okända på ett skeptiskt vis, säger hon.

Theresa säger att det finns många som hon, som vill tro men inte ser änglar eller kommunicerar med döda människor. I sin strävan att försöka få fram bevis till de kontroversiella ämnen – andlighet, drömtydning, astrologi, änglar och livet efter detta – som hennes böcker handlar om samarbetar hon ofta med forskare, bland annat inom neurologi.

– Jag vill att läsarna ska veta att allt som jag föreslår backas upp av vetenskaplig forskning, säger hon.

Även Theresas akademiska bakgrund (hon studerade teologi vid Cambridge) ger tyngd till hennes trovärdighet i såväl spirituella som vetenskapliga kretsar.

Ett liv som nunna?

Theresas mamma, som har holländskt/indonesiskt ursprung och föddes i Indonesien var nunna innan hon gifte sig, och som Theresa säger, ”inte alls är förankrad i den praktiska världen”. Även Theresa hade planer på att leva ett liv i andlig gemenskap, och tillbringade som ung kvinna fyra månader hos kristna nunnor.

– Trots att jag fann tröst i den kristna tron var det inte någonting för mig. Det kändes på något sätt begränsande att bara tillhöra en enda religion, säger hon.

Theresas uppväxt, med en mamma traumatiserad av flykten från sitt födelseland, och en handikappad pappa, var långt ifrån lätt alla gånger.

– Min barndom var fattigdom, drama och konstant förändring, säger hon och berättar vidare att hon nu insett att föräldrarna trots allt gjorde sitt bästa och att hennes fria uppväxt har gett henne ett unikt världsperspektiv.

Redan som liten sökte Theresa ofta tröst i naturen när livet inte kändes bra.

– Naturen är väldigt läkande, och det är ledsamt att många människor idag inte tar chansen att vistas mer i naturen.

Detta faktum hoppas hon dock kunna ändra på genom 21 ritualer – Använd naturens kraft, en bok där hon presenterar läkande naturrelaterade ritualer, fast förankrade i forskning.

Vilken ritual i boken gillar du mest?

– Jag gör dem allihop! Alla fungerar, men det är två som är speciella för mig. Först och främst är det djurmeditationen i Ritual 18. Jag har en passion för djur, jag tror att de är jordänglar. Sedan tycker jag om Ritual 21, ”Vistas vid vatten”, den får mig alltid att komma i samklang med vattnets helande energi. Jag har alltid känt mig nära vatten, jag älskar att bada och att tillbringa tid nära hav och sjöar. Vi består av 70% vatten, så det är inte konstigt att vi känner oss hemma där.

Trots att du återkommande påpekar att du inte har en utvecklad spirituell förmåga betraktas du som väldigt andlig. Hur tänker du kring det?

– Alla kan inte göra allting. En del lägger sitt fokus på att utveckla sina synska, mediala eller helande förmågor till exempel. För mig har det varit naturligt att bli en röst för detta, sprida kunskapen om det och ge det en trovärdighet genom den forskning som faktiskt finns men ofta stannar i forskarvärlden och inte når oss vanliga människor.

Hur skulle du beskriva dig själv?

– Jag är väldigt driven, nyfiken och energisk. Jag vill att varje dag räknas, livet är så spännande och det finns så mycket att lära sig. Seize the moment – fånga ögonblicket! Jag försöker ofta gå utanför min bekvämlighetszon. När jag är rädd eller blir osäker försöker jag se det som en möjlighet att lära mig någonting nytt. Varje gång man misslyckas lär man sig någonting, vi är här för att lära oss.

Vilka tre sanningar lever du i enlighet med?

1) När det kommer till relationer: Om din första instinkt är tveksam till en person som gör entré i ditt liv kommer det inte att bli bra. Om någon visar dig sitt sanna jag – gång på gång – tro på dem! De kommer inte att ändra sig, oavsett vad du gör. Människor behandlar dig inte som du behandlar dem, de behandlar dig så som du behandlar dig själv.

2) Walk the talk, det vill säga lev som du lär. Att ha drömmar, planer och visioner är fantastiskt men viktigare är hur man agerar. Människor kommer inte att minnas dig för det du sa, utan för det du gjorde.

3) Om du känner att du har fastnat och inte vet hur du ska gå vidare – fråga dig själv vad nästa goda handling som du kan göra är. Vad kan du göra nu som är rätt och positivt?

Dessa tre sanningar får avsluta artikeln. Lyssna gärna på videosamtalet med Livsenergis Alexandra om du vill du höra mer av denna pratglada brittiska som har ett ben i den vetenskapliga världen och ett i den esoteriska – ett samtal där allt mellan himmel och jord (inklusive Abba) avhandlas med både skratt och eftertanke.

Läs mer om Theresa på www.theresacheung.com

Intervju: Alexandra Jerselius

Text: Sofia Ekholm

Kort om boken:

I boken 21 ritualer: Använd naturens kraft för bättre hälsa, harmoni & inre balans hjälper författaren Theresa Cheung dig att återfå kontakten med jordens visdom. Ritualerna kan utföras oavsett om du bor i en stuga i skogen eller mitt i stan. Du behöver nämligen inte vara en inbiten naturälskare för att ta dig an den här boken – tvärtom har du kanske extra mycket att vinna om du lever ett liv där du inte kan eller hinner engagera dig i naturbaserade aktiviteter, menar författaren.

Boken är en del av en serie praktiska böcker som med 21 ritualer vill inspirera och på ett tydligt sätt hjälpa läsaren att komma från visdom till handling. Varje ritual är baserad på vetenskaplig forskning, och antalet är heller ingen slump, då 21 dagar är just den tid som krävs för att skapa en ny vana.

Theresa cheung 600 x 600 px

Kort om författaren:

"När du kan känna din egen energi och inser att en liknande energi finns i naturen, i träden, växterna, elden, djuren, älvarna, sjöarna och haven är det omöjligt att känna sig ensam och omöjligt att inte förstå att livet är en del av något större och fullständigt fantastiskt."

Namn: Theresa Cheung

Nationalitet: Född i Sussex, Storbritannien

Ålder: 55 år

Bor: Windsor

Familj: Maken Ray, två barn, två hundar och två katter.

Intressen: Läsa, titta på film, lyssna på musik. ”Jag älskar mina djur. På senare år har jag gjort ett medvetet val att ägna mig mer åt mina nära kära och se till att de mår bra.”

Livsmotto: ”Vi är andliga varelser som har en mänsklig upplevelse - inte mänskliga varelser med andliga upplevelser. ”

Nästa bok: The Sensitivity Code: Life strategies for thriving in an overwhelming world.