Energiparadoxen

Vad du ska göra när din uppåtanda har checkat ut

Dr Steven R. Gundry – välrenommerad kardiolog, hjärtkirurg och uppskattad funktionsmedicinare som hjälpt tusentals människor världen över med sina storsäljare Växtparadoxen och Livslängdsparadoxen är tillbaka!

Denna gång tar sig Gundry an ”trötthet”, ett ofta laddat ämne som många lider av men ändå väljer att hantera genom att ignorera eller ”bita ihop”. Är du en av dem? Låt oss då presentera Energiparadoxen. I denna bok förklarar dr Gundry att det inte är normalt att lida av mer eller mindre konstant trötthet, hjärndimma och ojämnt humör oavsett hur tung ens arbetsbörda är.

Trötthet är en tydlig signal från kroppen att någonting inte står rätt till. I den här boken har han samlat den information samt de verktyg (och mycket, mycket mer!!) som behövs för att ta tag i den dränerande tröttheten och få sin uppåtanda – sitt energirika liv – tillbaka en gång för alla.

Klubbpris: 249 kr
Ord. ca pris: 340 kr
Du spar: 91 kr
Bestnr: 124384
Avbeställ senast: 19 december 2021

gundry

Dr Steven R Gundry

”Trötthet är inte ditt öde. Om du lider av det och tror att det är normalt, snälla läs boken och testa det som står!”
Läs mer om författaren här.

Trött och energilös? Lär dig orsakerna och hitta vägen till ett piggare liv!

Det är dags att ta den förlamande vardagströttheten på allvar – den är varken normal eller omöjlig att göra någonting åt! 

Dr Steven R. Gundry – välrenommerad kardiolog, hjärtkirurg och uppskattad funktionsmedicinare som hjälpt tusentals människor världen över med sina storsäljare Växtparadoxen och Livslängdparadoxen är tillbaka! Denna gång tar sig Gundry an ”trötthet”, ett ofta laddat ämne som många lider av men ändå väljer att hantera genom att ignorera eller ”bita ihop”. Är du en av dem? Låt oss då presentera Energiparadoxen 

I denna bok förklarar dr Gundry att det inte är normalt att lida av mer eller mindre konstant trötthet, hjärndimma och ojämnt humör oavsett hur tung ens arbetsbörda är. Trötthet är en tydlig signal från kroppen att någonting inte står rätt till. I sitt arbete har dr Gundry upptäckt att merparten av de som kommer till honom för att få hjälp med sin trötthet har en gemensam nämnare: de lider av låggradig inflammation orsakad av läckande tarm. Med detta i åtanke skrev han denna bok, som innehåller såväl den information som de verktyg (och mycket, mycket mer!!) som behövs för att ta tag i den dränerande tröttheten och få sin uppåtanda - sitt energirika liv - tillbaka en gång för alla.  

Dr Steven R. Gundry: ”Tröttheten är en budbärare”

Är du frisk men känner dig ändå inte riktigt bra, lider du av en oförklarlig trötthetskänsla som inte känns rimlig utifrån hur mycket du arbetar? Är stubinen kort och humöret ojämnt, ser du äldre och mer sliten ut än vad du borde och påverkar allt det här din livskvalitet, ditt arbete och dina relationer på ett negativt sätt? Då är det dags att göra en förändring!

”Även om tröttheten är ovälkommen och störande är den en budbärare från din kropp som talar om för dig hur det står till i ditt inre” skriver Gundry i början av boken. Tacka därför din trötthet och se den som en möjlighet att skapa ett bättre liv med mer energi och livslust! Dr Gundry är också snabb med att avliva myten om att trötthet är normalt och att om man mår skapligt bra i övrigt och inte har några sjukdomar så är det någonting man får stå ut med och helt enkelt bita ihop.  

– Trötthet som du inte kan skaka av dig är inte tidens tecken eller priset du måste betala för att vara upptagen eller framgångsrik. Det är inte en naturlig del av åldrandet, vad än dina vänner eller läkare än påstår. Vi är alla konstruerade för att kunna ha hållbar energi under en aktiv, varierad dag, med god nattsömn och massor av entusiasm för att starta på nytt nästa dag. 

Så bara för att du kan pressa dig igenom dagarna är det inte normalt eller bra att göra det. Däremot ligger inte svaret på trötthetens gåta i ytterligare en kopp kaffe som många tycks tro – tvärtom driver den dig än längre mot utmattningens rand eftersom den bara behandlar symptomen och inte går på djupet med orsaken till att du mår som du gör. Och det är roten Gundry fokuserar på i denna bok. Roten i detta fall hittar vi i tarmarna, och därmed också lösningen. För det är just i tarmarna som din energi har sitt ursprung, eftersom alla de miljontals mikrober som finns där påverkar hur mycket energi din kropp producerar och hur den används.  

Paradoxens kärna 

Även denna gång ligger bokens paradox i hälsans, livslängdens och sjukdomens själva kärna. Den lyder: Hur kommer det sig att det trots att vi lever i en tid då vi äter mer energifyllt bränsle än någonsin ändå känns som om vi berövas vår energi? Vi har en mycket mindre fysiskt krävande livsstil än våra förfäder, men ändå känner sig många fysiskt uttömda. 

– Tanken svindlar, säger Gundry. Vi lever verkligen i en tid av överflöd, och ändå är vi mycket trötta. 

Självklart ger Gundry svar på ovanstående i boken, och det precis lika grundligt som i sina tidigare böcker. Han berättar också varför inte trötthet tas på så stort allvar inom den traditionella, västerländska läkekonsten, samt introducerar ett för många nytt begrepp - postbiotika - och vad det har att göra med balansen i tarmens och kroppens känsliga ekosystem. Därtill avlivar han ett gäng energimyter, berättar hur det går till när inflammationen stjäl din energi, förklarar hur och vad man ska äta för att boosta mikrobiomet, varför och hur man kan minska mitokondriernas arbetsbörda, vilka energisabotörer man verkligen ska se upp för och mycket mer. Och när du sedan vet varför din energi har försvunnit är det dags att fokusera på lösningar som hjälper dig att ladda batteriet och börja känna dig som dig själv igen.  

– Det börjar med vad du äter och – vilket är lika viktigt eller kanske ännu viktigare – vad du inte äter. Genom att äta livsmedel som försörjer ditt mikrobiom – och därmed dina mitokondrier – och undvika livsmedel som orsakar skador, kommer du att minska inflammation och läka tarmen, säger Gundry. 

Processen för mer energi och livslust 

Energiparadoxprogrammet är en process mot mer ork och bättre hälsa som presenteras i bokens andra del. Den är upplagd på sex veckor under vilka du steg för steg återfår energibalansen. 

– Halvvägs igenom programmet förvånas mina patienter ständigt över den förnyade spänsten i sina steg. Det är som om de plötsligt återhämtar sig från vad jag kallar energiamnesi – ett tillstånd där deras energisystem hackade sig fram så länge att de hade glömt hur det känns att vara fullt energisk, säger Gundry. 

Oavsett varifrån i kost- och livsstilsspektrumet du utgår så finns det olika sätt att mildra många av angreppen på ditt energisystem, återställa balansen i tarmen, lugna immunsystemet och omfördela energibudgeten så att ditt cellenergisystem faktiskt börjar fungera för dig i stället för mot dig.  

Boken avslutas med måltidsscheman, listor på bra och mindre bra mat ur tarm- och trötthetssynpunkt och en samling recept som hjälper dig att omsätta Energiparadoxprogrammet i praktiken. 

Med den här boken i din ägo finns det ingen ursäkt längre. Det är dags att jaga tröttheten på flykten så att du orkar ta del av allt som livet har att erbjuda dig.  

Text: Sofia Ekholm