Clare R. Johnson:
”Folk börjar inse storheten i klardrömmar”

Bland det första som slår en när man möter Clare, även via datorskärmen, är att hon är en varm kvinna, med en typisk brittisk artighet över sig. Hennes vänliga ögon glittrar entusiastiskt när hon pratar om att boken Konsten att klardrömma – 65 metoder som hjälper dig att vakna i dina drömmar snart ska släppas på svenska.

– Jag är alltid glad när mina böcker översätts, då når de en större publik, säger hon.

Bakom Clare skymtar bokhyllor som dignar av hennes böcker översatta på olika språk. Alla böcker hon har skrivit handlar om klardrömmande.

Clare har ända sedan hon var liten flicka haft väldigt livliga drömmar, och sin första klardröm (som handlade om att hon höll på att drunkna i en turkos pool) hade hon när hon bara var tre år gammal. Denna dröm blev startskottet på en livslång passion och idag är Clare är doktorand i klardrömmande och kan därmed titulera sig Dr Clare R. Johnson. Hon var först i världen med att skriva en doktorsavhandling om klardrömmande som ett verktyg för kreativt skrivande och är både ordförande och vd för världens största organisation för drömmar, International Association for the Study of Dreams (IASD).

Skulle du säga att klardrömmande börjar få mer uppmärksamhet?

– Ja. Folk börjar inse storheten i det och kontaktar mig om allt möjligt som har med klardrömmande att göra.

En stor anledning till att Clare är så mån om att sprida kunskapen om klardrömmande vidare är inte bara för att det är en fantastisk upplevelse som är tillgänglig för oss alla, utan för att det också kan hjälpa oss att utvecklas och bli av med problem, sjukdomar och trauman.

Hon berättar att det finns vetenskapliga studier som visar att klardrömmande bland annat kan öka våra idrottsprestationer, hjälpa oss läka från olika åkommor, bland annat posttraumatiskt stressyndrom, samt vara ett väldigt kraftfullt redskap mot exempelvis mardrömmar.

– Vi drömmer varje natt, så varför inte bli klara i våra drömmar och låta livet expandera, säger Clare och förklarar att hon skrev Konsten att klardrömma för att ge människor praktiska redskap för att vakna i sina drömmar.

– Det är så mycket vi missar om vi inte kommer ihåg våra drömmar. Vi har i genomsnitt två timmar ren drömtid varje natt, då vårt undermedvetna talar till oss. När vi lär oss komma i kontakt med det ger det så mycket tillbaka.

Ämnet healing är väldigt intressant, och många vill lära sig heala sig själva och andra. Kan man heala andra genom klardrömmar?

– Det har inte gjorts några vetenskapliga undersökningar om man kan heala andra i drömstadiet, men det finns många anekdoter som handlar om det. Jag har upplevt det många gånger, så varför inte prova?

Clare berättar om hennes dotter som nyligen hade feber och var sjuk i flera dagar. Clare var naturligtvis orolig och i en klardröm begav hon sig in till dotterns rum i sin drömkropp. Väl där märkte hon att hennes händer liksom glödde, så hon förde dem över dotterns kropp samtidigt som hon sände läkande ljus och energi. När hennes dotter sedan kom och väckte henne var febern borta och hon var sitt vanliga friska jag.

– Vem vet, säger Clare, barn får feber som kan försvinna plötsligt, men det kändes ändå bra att ha försökt heala henne i drömmen.

Kan du förklara vad som skiljer klardrömmar från astralresor (utanför-kroppen-upplevelse)?

– Ja, och den stora skillnaden är att under en klardröm så befinner man sig i en drömvärld, men när man gör en astralresa är man oftast kvar i vår fysiska värld men lämnar kroppen och kan se huset och staden man bor i ovanifrån. När jag var yngre hade jag ingen aning om vad en utomkroppslig upplevelse var, och mina föräldrar trodde mig inte, men när jag ser tillbaka nu vet jag att jag har gjort astralresor och sett min kropp ovanifrån.

Det talas mycket om vikten av att sova bra, men om vi klardrömmer och börjar vakna upp i våra drömmar, stör vi inte då den dyrbara sömntiden?

– Det är en viktig fråga, för sömn är extremt viktigt för oss. Klardrömmande i sig är inte uttröttande eller stör sömnen, det är helt normalt och innebär en högre medvetenhet. Men om man upplever att vissa övningar stör nattsömnen finns det andra att ta till som inte gör det.

Klardrömmar som verktyg i livet

Det som vi är med om under klardrömmar kan vara livsomvälvande, och även hjälpa oss släppa starka känslor och göra så att vi återfår balansen i livet.

– Många lider av mardrömmar och ångest och den här boken kan vara en hjälp för dem, säger Clare och berättar vidare att mardrömmar är healinggåvor som vi kan jobba med i våra drömmar.

– Jag försöker uppmuntra människor att arbeta med sina mardrömmar. När en dröm är kraftfull har den ofta ett väldigt kraftfullt budskap.

Till sist ber vi Clare om några snabba tips på hur man kan bli klar i sina drömmar och hon rabblar direkt upp tre viktiga punkter:

  • Skriv drömdagbok. Det ger dig kontakt med ditt drömmedvetande och du ser hur dina drömmar förändras, samt kan urskilja olika teman.
  • Meditera 10 minuter innan du går och lägger dig, med intentionen att bli klar i drömmen.
  • Kontrollera verkligheten under dagen genom de verklighetskontroller som Clare ger förslag på i boken. Fråga dig själv om du drömmer, och hur du vet att du inte gör det.

Intervju: Alexandra Jerselius

Text: Sofia Ekholm

Kort om boken:

I boken Konsten att klardrömma – 65 metoder som hjälper dig att vakna i dina drömmar delar författaren Clare R. Johnson med sig av sina bästa tips, övningar och kompletta program för att bli klar. Clare är en av världens främsta experter när det kommer till klardrömmar. Hon har även skrivit en doktorsavhandling i ämnet.

– Målet är att hjälpa dig att bli klar och öka frekvensen av klardrömmar. Tanken är också att få klarheten att pågå längre så att du framgångsrikt kan navigera i klardrömmandets uppiggande värld, säger Clare. Boken är idealisk oavsett om du just börjat klardrömma, bara är lite nyfiken på ämnet, eller redan är en erfaren klardrömmare. Det är en pigg och omfattande guide med fokus att hjälpa dig uppleva ett nytt äventyr varje kväll du lägger huvudet på kudden.

Dr Clare Johnson Superpower headshot

Kort om författaren:

Namn: Clare R. Johnson

Nationalitet: Född I Devon, södra England

Bor: I Tyskland men har bott runt om i världen, bland annat i Portugal där hon håller drömretreats.”Jag tycker mycket om att resa, både i den fysiska världen och i drömvärlden.”

Intressen: ”Jag älskar att simma, läsa, cykla, åka båt på floden. Jag avgudar naturen och tycker om att umgås med människor. Jag tycker också om att skriva och har skrivit dagbok sedan jag var sju år gammal.”

Livsmotto: ”Innan vi började spela in sa du ’Allting är möjligt’, och det tror jag verkligen på. Det viktigaste i livet är att vara snäll, och jag brukar säga till min dotter att om vi alla var snälla mot varandra skulle hela världen förändras.”

Läs mer om Clare på www.DeepLucidDreaming.com