”Yoga ger en motståndskraft och inre styrka när man behöver det och man lär sig att älska och bry sig om sig själv”

Hannah är entreprenör och författare med yoga som sin livsfilosofi. Just nu är hon aktuell med boken YogaGlädje i Sverige. Jag fick chansen att träffa Hannah i ett digitalt möte. Dimman denna oktobermorgon i Londons utkant lät sig skönjas i bakgrunden, vilket ger en vilsam stämning till samtalet. Hennes barn på fem och sju år har gått till skola och dagis, det typiska teet är bryggt och de två hundarna behöver några minuter för att förstå om det här är ett möte där de får vara med och leka eller om de ska vara stilla och tysta. Jag känner igen mig själv drygt tio år tillbaka i tiden.

Rollen som förälder, matte och entreprenör kan vara stressig, men med flera års yogapraktik har Hannah fått tillgång till effektiva verktyg som gör att hon kan centrera sig efter en stressig stund där inget gått vägen. För det är just det yoga är – ett sätt att leva och hantera livet på, med verktyg för att lära känna såväl sin kropp som sin själ mer på djupet.

Hannah har inte alltid utövat yoga. När hon gick på universitetet, där hon också träffade sin blivande man, studerade hon matematik och hon började sin karriär som ekonomisk rådgivare.

– Jag älskade mitt jobb men det innebar långa dagar och mycket stress, berättar Hannah.

För att få bukt med den inre stressen som jobbet resulterade i började Hannah yoga. Hon var då i 30-årsåldern och skulle snart gifta sig. De visste båda att de ville ha barn så snart som möjligt och när Hannah blev gravid hjälpte yoga henne genom graviditeten. När sonen Jack föddes visade det sig att han hade reflux och de evighetslånga matningarna och sömnbristen gjorde Hannah utmattad. Även då fanns yogan där som ett stöd. När det var dags att börja jobba igen ifrågasatte Hannah om det var rätt att gå tillbaka till sin gamla karriär. Hon insåg att hon knappt skulle få tid med vare sig sin familj eller omsorg om sig själv så mycket som hon ville, och undrade:

– Ska jag återgå till mitt stressiga jobb och sluta följa min passion?

Svaret var givet och Hannah började i stället undervisa främst blivande mammor och mödrar i yoga.

”Yoga är för alla”, säger Hannah och avlivar snabbt ett gäng myter, som att man behöver vara vig och rörlig för att yoga eller att man minst måste yoga i 90 minuter för att det ska ha någon effekt. Det stämmer inte alls, hellre att få in en vana att yoga 10–15 minuter om dagen än köra ett 90-minuterspass i veckan.

Hannah börjar själv gärna med en stunds meditation och lite yogastretching i sängen innan hon stiger upp och tar itu med dagens göromål, som bland annat innebär att väcka och göra barnen redo för skolan. En del av hennes dagliga rutin innebär också att skriva ner sina tankar i en dagbok samt att komma ut och röra sig en stund i naturen med familjens hundar. Hon är noga med att ge själen det den behöver och mår bra av och det är bara en av alla de saker som yogan lärt henne.

Idag håller Hannah främst workshops och kurser samt jobbar med sin yoga-app YogaHappy. Eftersom hon själv har fått ett så mycket rikare inre liv och bättre kontakt med sig själv tack vare yogan brinner hon för att sprida den till andra. Hon älskar att se hur hon genom denna tusenåriga filosofi kan hjälpa till att förändra och förbättra människors liv.

– Yoga ger en motståndskraft och inre styrka när man behöver det och man lär sig att älska och bry sig om sig själv.

Hemligheten bakom en bra yogarutin då?

– Släpp stressen kring att göra allting perfekt.

Så, våga ta steget mot ett mer yogainspirerat liv för mer balans och harmoni i vardagen. Och håll ut när det känns motigt. Det kommer att löna sig och så småningom kommer du uppleva en helt ny dimension av livet.

Intervju: Alexandra Jerselius
Text: Sofia Ekholm

Kort om boken

Ordet yoga kommer från sanskrit och betyder förening av kropp och själ. Boken Yogaglädje är en praktisk handbok med verktyg för att hjälpa dig på den resan. Författaren Hannah Barrett är yoga- och meditationslärare och har hjälpt hundratusentals människor genom sina kurser och workshops. I boken avdramatiserar hon yogan och gör den tillgänglig för alla – nybörjare som utövare – genom att fokusera på grunden.

Med tydliga instruktioner och färgglada bilder gör Hannah Barrett det enkelt för läsaren att utveckla sin praktik inom en mängd olika områden; såsom yogasekvenser för olika ändamål, andningsövningar, mindfulness, meditationstekniker, självreflektion och omsorg om oss själva.

hannah barrett yogaglädje

Hannah Barrett på 30 sekunder

Hannah Barrett

Yrke: Yogalärare

Bor: Utanför London

Familj: Man och barnen Jack, 7 år, Amelie 5 år samt två hundar (Cockerspaniel)

Stjärntecken: Vädur

Motto: Don’t sweat the small stuff (”hetsa inte upp dig över småsaker”)

www.hannahbarrettyoga.com