Inflammation är inte grundorsaken till sjukdom

inflammation är inte grundorsak till kronisk sjukdom

Hej allesammans!

Idag tänkte jag vi skulle prata om ett ämne som man hör nästan överallt idag; nämligen att inflammation är grunden till nästan alla sjukdomar. Det här har spridit sig som en löpeld och något man talar om såväl inom den konventionella som alternativa medicinen. Det här har gjort upphov till att man även börjat prata om olika livsmedel som inflammatoriska såväl som antiinflammatoriska. Teorin är alltså att olika slags mat antingen bidrar till inflammation eller hjälper till att sänka den. Låt oss kolla lite närmare på det här.

Inflammation som svar
Vid många olika symptom och sjukdomar kan man se att en inflammation är närvarande i kroppen. Det här har gjort att man antagit att själva inflammationen är grundproblemet. Inom den konventionella medicinen har man under flera årtionden klassat många sjukdomar som autoimmuna. Man hävdar att det är personens eget immunförsvar som blir tokigt och attackerar den egna kroppen (det finns inga bevis för den här teorin). Inom den alternativa sidan hävdar man samma sak, men att något (oftast mat) har triggat igång den här processen. Inom båda professionerna missar man helt och hållet vad det är som verkligen sker, vad som skapat inflammationen från första början. Anthony William lär oss att det finns två orsaker till inflammation; skada och/eller invasion.

Skada eller inkräktare  
Skador på kroppen (yttre eller inre) kan ge upphov till inflammation. Den här typen av inflammation är de flesta medvetna om. Det kan tex handla om att man tränat för mycket, bränt sig, stukat en kroppsdel eller liknande. Den andra sorten, den slags inflammation som kommer från en inkräktare (som också i sig gör skada på kroppen) handlar om olika patogener som tar sin in i kroppen och ställer till med oreda. Immunförsvaret reagerar på inkräktaren och försöker förgöra den. Det är det här som ibland kan ses på inflammations- och antikroppsprover, men som ofta misstolkas som att immunförsvaret blivit galet när det i själva verket försöker skydda oss.

Antiinflammatorisk mat 
Mat i sig är inte inflammatoriskt eller antiinflammatoriskt. Den kan dock göda eller döda patogenerna som ligger bakom den kroniska inflammationen i kroppen. Det är därför det finns människor (speciellt äldre) som kan äta hur mycket gluten och mejeriprodukter som helst utan att må dåligt. Skillnaden på dem är att de inte bär på de patogener i kroppen som ger upphov till inflammationen. När man pratar om mat som inflammatorisk och antiinflammatorisk missar man vad som faktiskt ligger bakom. Hade det varit så enkelt så hade vi alla reagerat likadant på maten. Det hade då inte funnits några som kunde äta hur mycket de ville av viss mat och fortfarande må bra, medan andra blir dåliga av små mängder. 
 
När vi pratar om mat och inflammation behöver vi förstå hur det egentligen ligger till. De fyra heliga (frukt, grönsaker, örter och vildmat) har kraften att stärka vårt immunförsvar, laga skadad vävnad och ta död på det som invaderar oss. I kombination med att undvika den mat som försvårar läkning genom att göda och ge kraft åt de patogener som angriper oss skapar vi en handlingsplan åt oss själva där vi kan komma bort från alla ohjälpsamma teorier och lämna inflammationen bakom oss. 

I Medial läkning (reviderad och utökad) kan du läsa mer om hur inflammation påverkar oss.  

I välmående, 
Carolina 

Carolina Johansson 
Utbildad sjuksköterska och näringsterapeut med fokus på Anthony Williams lära  
Hemsida: carolinajohansson.se  
Podcast: Hälsosant  
Instagram: @carolinajohansson.se  
E-post: hej@carolinajohansson.se 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *