Merilyn Kesküla: ”Att leva efter månens cykler är naturligt för mig”

Merilyn Keskülas livshistoria liknar många andra ambitiösa unga kvinnors. Hennes framåtanda, vilja och brinnande engagemang tog henne långt i den starkt maskulint präglade karriärsvärlden, men ledde sedan till utmattning och en insikt – det liv hon levde och trodde var det enda rätta var inte hållbart om hon ville få ut det mesta av livet.

Under utbrändheten började Merilyn utforska cyklerna inom och runt omkring henne för att försöka ta reda på varför hon inte kunde hålla en jämn energi. När hon ställde sig själv frågan ”Hur kan jag anpassa mitt liv och mitt arbete efter naturliga cykler?” blossade ett gammalt barndomsintresse för månen och astrologin upp igen. Det blev ingångspunkten till ett helt nytt liv, såväl privat som karriärmässigt. Hon insåg ganska snabbt att menstruationscykeln (som var hennes utgångspunkt) inte spelade den viktigaste rollen, men att månen var den gemensamma nämnaren för alla – kvinnor som män – som ville leva mer cykliskt.

– Oavsett vilket kön man anser sig tillhöra har man den feminina essensen i sig. Månen påverkar oss alla, och det är därför jag älskar att arbeta med den. Den är ett universellt tillgängligt verktyg, livets riktiga ebb och flod, säger Merilyn.

Från att hålla måncirklar med vänner och bekanta i lägenheten var steget inte långt till att starta Mylky Moon Lab. Där samlar Merilyn all sin verksamhet. Istället för företag föredrar hon att kalla det för ”ett väsen under ständig utveckling, en uppmaning att utforska ett liv som följer de naturliga cyklerna och de inre och yttre mönstren.”

Med det växande intresset för månen sprids även många budskap om hur vi kan följa månens faser. Olika faser gynnar olika saker och för att få ut det bästa av livet kan vi planera när i tiden vi väljer att skapa, när vi bör ta en paus m.m. Ritualer är ett vanligt verktyg för att uppmärksamma dessa faser. Merilyn pratar om allt detta i sin bok, samtidigt är det lite förvånande att höra att hon själv inte utför några månritualer. Självklart har hon en väldigt bra förklaring. En stor och viktig del av livet är att hela tiden lyssna in och följa sig egen cykel, vilket hon uppmuntrar alla att göra.

– Vi behöver lyssna på de starka ja:en och nej:en som kroppen ger oss, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att människor behöva göra det som faller sig naturligt för dem och inte bara utföra ritualer som andra skapat. Arbetet med månen sker naturligt för mig. Att skapa kontakt med mig själv är någonting jag gör varje dag, så jag känner sällan att jag behöver göra någon speciell ritual. Istället lyssnar jag in och frågar mig själv vad mitt syfte är just nu. Om du känner att någonting kommer naturligt till dig – som att gå ut i naturen, göra en brasa eller tända några ljus – gör det!

Har intresset för månen förändrats i samhället sedan du började?

– Det har definitivt vuxit i popularitet. Fler börjar förstå att månen har kraften att påverka oss på jorden samt att det inte måste vara något häxigt och mystiskt att följa den. Snarare är månen väldigt tillgänglig.

Vad är den största anledningen till att människor vill komma i kontakt med månen?

– Vi har känt oss separerade och ensamma alldeles för länge. Vi saknar djupa konversationer med människor i våra liv. Denna separation skapar känslor av rädsla och att vi är ogrundade. När man samlas under en månceremoni och börjar dela med sig av sina upplevelser så upplever man en samhörighet med andra och inser att månen påverkar oss alla likadant överallt samtidigt.

 

Intervju: Alexandra Jerselius

Text: Sofia Ekholm

 

Kort om boken

Månen ger oss en karta till ett cykliskt sätt att leva, ritningen till ett liv som andas i takt med den omgivande naturen. Hon lär oss att det är lika viktigt med stunder av tystnad och eftertänksamhet som det är att fira när vi upplever livet fullt ut.

Månen färdas genom olika stjärntecken och speglar energierna som var dag sätts i spel. Den informerar oss om när vi ska så fröna till våra drömmar och när vi ska skörda det vi har odlat. Vad kommer du att upptäcka om dig själv när du följer månens cykler?

I den här vackert skrivna och illustrerade boken får du kunskapen, verktygen och inspirationen du behöver för att hitta din unika relation till månen och den universella rytmen.

merilyn keskula

Merilyn Kesküla på 30 sekunder

Stjärntecken: Jungfru i både sol- och måntecknet. ”Jag är en praktisk och grundad hard working spirit.”

Yrke: Mentor, talare och entreprenör (driver digitala marknadsföringsbyrån Keskula Digital som tillämpar månmetoden och principerna för digital minimalism på sociala medier och innehållsskapande).

Bakgrund: Föddes i Estland. 20 år gammal reste hon till London för att studera Fashion Management, vilket ledde till arbete för tidningar som Vogue och ELLE samt mycket internationella arbetsresor. 2016 grundade hon Mylky Moon Lab efter att ha tagit en lång paus pga utbrändhet. Idag är hon en förebild för cykliskt månarbete, och håller kurser och workshops online med människor och företag från hela världen.

Bor: Har nyligen återvänt till hemlandet Estland, där hon bor i sin barndomsstad utanför Tallinn.

Aktuell: Med boken MånkraftVäx och lev i harmoni med månens cykler

Inspireras av: Den vilda naturen och den feminina kraften.

Främsta råd: ”Lyssna till dig själv”