Hej!
Vilken ära att få bli en av Livsenergis bloggare! Här blir det läkeväxter på längden och på tvären. De är nämligen min passion, ja, närmast en besatthet. Att ämnet förgrenar sig åt olika håll kommer du märka i min blogg. För mig och för de flesta andra häxor, är läkeväxter en viktig ingrediens och vägvisare till ett magiskt och hälsosamt liv. Det är därför glädjande att intresset för växternas hälsobringande egenskaper verkar smitta av sig till allt fler. Hoppas du också vill lära dig mer om det.
I skrivande stund är jag på väg till Fårö för att fira påsk. Efter en hektisk och kylslagen vår får jag äntligen komma ut i skog och mark och njuta av alla spirande växter. Det ska bli så härligt! Naturen är just nu som ett ömtåligt men otroligt livskraftigt litet spädbarn. Och pånyttfödelse är precis vad människor firat den här tiden på året, långt innan vårt land kristnades. Ägget är den klassiska symbolen för fruktbarhet och naturens kretslopp. Hemma har jag lämnat påskägg till mina fyra barn. De är vuxna, men förväntar sig ändå påskägg från mamma, vilket jag tycker är gulligt. Eftersom jag alltid försöker återanvända saker mer än att slänga, så har jag dekorerat fjolårets använda påskägg med vackra servetter som klistras fast med tapetklister. (Tekniken kallas decoupage och finns beskriven i min artikel i senaste numret av Livsenergis medlemstidning).
Nyttiga sega godisremmar till påskägget
Blandat med köpegodiset i barnens ägg har jag stoppat ner sega frukt-och-bärremmar som jag gjort själv. Väldigt gott, nyttigt och enkelt att göra! Men de kräver många timmar på tork i ugnen.
Du behöver:
6 dl frysta hallon och/eller björnbär. Blanda med lite röda vinbär eller havtornsbär för ännu syrligare remmar.
En stor banan
10 torkade aprikoser
Gör så här:
Sätt ugnen eller torkugnen på 50 grader. Mixa ingredienserna till en jämn smet. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper av teflon i en långpanna. Jag använder annars inte teflon, men bakplåtspapper av papper kan torka och bli smuligt av den långa torktiden. Från aluminiumfolie lossnar inte smeten när den är färdig. Köp inte de billigaste teflonprodukterna, då de kan släppa ifrån sig oönskade kemikalier. Bra teflon är härdad och ska inte läcka kemikalier vid denna låga temperatur. När smeten står i ugnen, ta en promenad i vårsolen och låt långpannan stå inne i flera timmar. Eventuellt måste den stå över natten. Öppna ugnsluckan ibland och släpp ut fukten och kontrollera om smeten verkar vara lagom stelnad. Lossa då från plåten och klipp eller skär i remmar. För läskigare effekt, klipp remmarna i ormform med hål för ögonen. Remmarna kan vändas i socker om du vill ha sötare smak och glittrigare utseende.
På bilden syns både hallonremmar och remmar av äpplen. För de senare ska ugnen stå på 100 grader. Skala äpplena, kärna ur dem och dela i bitar. Koka bitarna fem minuter och häll bort vattnet. Mixa äppelbitarna med stavmixer till en slät smet. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i långpanna. Smeten ska vara cirka 2 mm tjock när den är utbredd. Låt stå i ugnen i 2-3 timmar, öppna och släpp ut fukt emellanåt. Strö eventuellt över lite kanel när smeten torkat. Klipp i remmar.
Läkeväxtfakta
Hallon – Rubus ideaus
Hallon är milt laxerande. De kan mixas med vatten och användas som gurgelvatten vid sår i munnen och infektion i svalget. Hallon har odlats i Sverige sedan medeltiden, men vildväxande hallon har ätits här sedan många tusen år. På 1940-talet hittades den välbevarade kroppen av en ung kvinna som legat i femtusen år i en myr i Västergötland. Kvinnan hade bakbundna händer och har antingen mördats, avrättats eller offrats till gudar och gudinnor. Hennes sista måltid bestod av hallon, visade innehållet i magsäcken. Kanske var det en helig måltid, kanske var det vad som fanns tillhands att äta. På 1700-talet ansågs hallon vara en av de bästa hjärtmedicinerna. Thé av hallonblad har använts både för att göra abort och för att underlätta förlossningar. Det är även sammandragande och bakteriedödande och kan användas till sårtvätt.
Växttryck på hönsägg
Ett annat sätt att skapa vackra ägg till påsk, är att låta växter göra avtryck på hönsäggen. Gör så här: Välj några kryddväxter med tydliga bladformer och nerver. Håll ett blad på ett av äggen och bind ett tunt tyg runt ägget med bomullssnören så att bladet hålls på plats. Gör likadant på alla äggen, gärna med blad från olika växter. Koka några ägg i ett färgbad, andra ägg i ett annat färgbad. Här har jag valt blad från timjan, persilja och rosmarin. Det bruna färgbadet är gjort av rödlöksskal och rödbeta, det gula av morot, skal från gul lök och spenat. Det blå badet är gjort av blåbär. Jag tog en näve bär respektive ett par nävar grönsaker och skal, till en liten kastrull med vatten som precis täckte äggen. Låt äggen ligga och svalna i badet en stund efter att de kokat till önskad hårdhet. Ta av tyget, snörena och bladen. Hantera äggen försiktigt. Om du drar med fingret på färgen så kan den suddas bort.
Med dessa pyssel önskar jag en riktigt glad påsk och på återseende!