Livslängdsparadoxen
- Hur man dör ung vid hög ålder
av Dr Steven R. Gundry
Hur löser vi paradoxen med att vilja leva till en hög ålder samtidigt som vi kan fortsätta njuta av fördelarna med att vara ung? I sitt arbete med tusentals patienter har hjärtspecialisten Steven Gundry upptäckt att de ”ålderssjukdomar” vi fruktar mest faktiskt inte måste komma med åldern. Snarare är de ett resultat av hur vi har levt vårt liv. I Livslängdsparadoxen bidrar han med ny kunskap om hur vi ska bära oss åt för att åldras väl – med fokus på att hålla de ”äldsta” delarna av oss friska, det vill säga mikroorganismerna som lever inne i våra kroppar.
Klubbpris: 249 kr
Ord. ca pris: 340 kr
Du spar: 91 kr
Bestnr: 123313
Avbeställ senast: 5 januari, 2020
Om Dr Steven Gundry
100 år och kärnfrisk – ja tack!
Steven R. Gundry – den framgångsrike läkaren, hjärtkirurgen och forskaren som bytte bana och började bota sjukdomar med hjälp av förebyggande kost och hälsoråd – är efter succéboken Växtparadoxen tillbaka igen. I Livslängdsparadoxen - Hur man dör ung vid hög ålder omkullkastar han våra föreställningar om allt det vi tidigare trodde var sant när det kommer till hälsa och åldrande. Gundry beskriver hur det mänskliga förfallet inte alls har speciellt mycket med ålder och gener att göra, utan är ett resultat av vår livsstil.
Med stöd i forskningen avlivar han seglivade myter om åldrande och föryngring och låter oss förstå att vi har alla möjligheter att vårda den mest väsentliga pusselbiten till livslång hälsa varje dag, vårt mikrobiom. Gundrys övertygelse – som genomsyrar hela boken – är att det till största delen är bakteriefloran i dina tarmar som avgör hur du mår och åldras. Hans slutsats är: Tar du hand om dina tarmkompisar, så kommer de att ta hand om dig. Och hur gör man då det på bästa sätt? Svaret – utförligt, humoristiskt och lätt att tillägna sig – hittar du i periodens bok.
Bokens avslutande del består av Livslängdsparadox-programmet, en utförlig guide där läsaren till punkt och pricka får veta hur man ska leva för att behålla sin ungdomliga vitalitet långt upp i åren. För inte trodde du väl att din ålder och hälsa var förutbestämd i och med ditt genetiska arv?
Har vi blivit lurade?
Trodde du att det var en regel snarare än ett undantag att med åren bli allt skröpligare till både kropp och själ. Att det helt enkelt är en del av livet att så småningom börja glömma saker, utveckla diabetes, fetma, cancer, drabbas av hjärt-kärlsjukdomar och därtill behöva byta ut en led eller två när det börjar knaka? Tänk om! I Livslängdsparadoxen slår Steven R. Gundry hål på dessa ”sanningar” och berättar hur vi kan leva ett långt och friskt liv om vi bara samarbetar med våra tarmbakterier och ser till att hålla tarmväggen tät och intakt.
Vi människor lever allt längre, det är ett tydligt faktum. Men vad är det för mening med att leva länge om vi inte har hälsan, både den fysiska och psykiska, med oss upp i åren? Där har vi paradoxen som ligger till grund för periodens bok.
Gundry var en framstående hjärtkirurg innan han fick upp ögonen för magbakteriernas enorma inverkan på vår hälsa, livslängd och sättet vi åldras på. Personligen var han fast förvissad om att hans öde var att bli fet och sjuk, precis som sin far. De delade ju nämligen DNA, och tydliga tecken – så som annalkande fetma, migrän och svår artrit - tydde på att han hade rätt.
– Tack och lov insåg jag innan någon av oss hade hunnit dö att jag hade fel. Det jag har fått klart för mig är att vi hade liknande hälsoproblem eftersom vi hade liknande vanor och levde i liknande miljöer, säger Gundry.
Fullkorn - nej tack
Precis som många andra framstående läkare var Gundry övertygad om att det är normalt att tillbringa andra halvan av livet i stadigt förfall, att behöva äta flera receptbelagda läkemedel, underkasta sig operationer och byta ut leder mot proteser. Han trodde också på de allmänt vedertagna hälsomyter som både läkare, forskare, människor utbildade inom kost och hälsa samt folk i allmänhet tar för sanna. Studier och forskning fick honom att förstå att inget av detta stämmer. Numera kallar han dem för ”De sju dödsmyterna” (du kan läsa mer om dem på www.livsenergi.se).
Men hur ska vi göra om de råd som vi alla har matats med sedan barndomen inte stämmer? Hur ska vi leva och agera om inte medelhavskost, ett stort intag av frukt, grönt och fullkorn samt flera timmars svettig träning i veckan ger oss ett långt och friskt liv?
Kort sagt, vad får oss att blomstra högt upp i åldrarna om inte en livsstil som inbegriper allt detta? Jo, vårt mikrobiom, alltså de biljontals organismer som utgör en stor del av oss och som lever i och på oss, såklart!
– Våra tarmbakterier har stor betydelse för både hur länge vi kommer att leva och hur friska vi kommer att vara. Om du behandlar dina tarmbakterier rätt kan de öka din livs- och hälsolängd dramatiskt, säger Gundry.
– Våra tarmbakterier har stor betydelse för både hur länge vi kommer att leva och hur friska vi kommer att vara. Om du behandlar dina tarmbakterier rätt kan de öka din livs- och hälsolängd dramatiskt, säger Gundry.
Hjärntvätt och blå zoner
Hur sköter man då sin tarmhälsa på bästa sätt? Det finns både välbekanta svar på det, som att äta mycket av vissa grön- och rotsaker och få rätt dos motion och sömn, och helt nya råd, som att lura kroppen att tro att det är vinter året om för att stimulera dina stamceller och förlägga dina måltider rätt för att ”tvätta” hjärnan på natten.
– Dessa strategier har hjälpt mina patienter att sänka blodtryck och kolesterolhalt, avsevärt lindra symptomen från artrit och andra ledproblem, komma tillrätta med MS, lupus och andra autoimmuna sjukdomar samt förbättra hjärthälsa och bromsa eller vända utvecklingen av cancer och demens – för att inte tala om viktminskning och att se tiotals år yngre ut, säger Gundry.
Förutom att boken är fullmatad med förklarande fakta baserad på vetenskapliga studier, forskning och undersökningar guidas läsaren in i minsta detalj i konsten hur man ska gå tillväga för att motverka, bromsa och till och med vända kroppens åldringsprocess. Recept, listor på livsmedel (mycket baserade på kosten som människorna i de blå zonerna, det vill säga de områden i världen där människor lever längst, äter) och kosttillskott samt matscheman och tips och råd angående den yttre miljön lotsar läsaren rätt och gör hälsoresan till ett spännande äventyr med garanterat gott resultat. Dessutom får ytterligare en paradox sin förklaring i boken då Gundry berättar varför fasta är bra för dig, fastän det egentligen är dåligt för dig.
– Periodisk fasta motverkar bland annat inflammation och åldrande, så kallat inflammationsåldrande. På bara ett par veckor kommer du att se och känna skillnader i din energinivå, i avsaknaden av symptom på många ålderssjukdomar, på huden och på vågen, lovar han.
Förutom de viktiga små invånarna i din tarm talar Gundry också om hur stor roll tarmväggen och dess beklädnad spelar för vårt välmående, samt hur man stärker och skyddar den för att hålla inkräktare borta och förhindra läckage.
Och visste du att det bara krävs två övningar för att öva upp och bevara kroppens fysiska styrka? Fem minuters träning om dagen räcker för att dina muskler ska utsättas för de påfrestningar som de behöver för att förbli starka, förhindra förtvining och åldersbetingad förlust av muskelmassa.
Livslängdsparadoxen är en drygt trehundra sidor lång guldgruva för dig som är mån om att förändra din hälsa och göra allt du kan för att leva ett så långt och friskt liv som möjligt. Vi är inga offer för varken gener eller omständigheter. Allting handlar om ett internt samspel som vi själva kan påverka och det visar sig att friska immunceller, en sund tarmflora och en tarm som är ogenomsläpplig är grundpelarna för ett ungdomligt åldrande.
Text: Sofia Ekholm