RECENSION: ”Låt energi flödas!”

Bokrecension av Matthew Sweigarts Kinesisk Medicin – Vägen till QI

Här kommer min recension av en bok som har funnits några år i utlandet men som översatts till svenska bara förra året. Boken är superkul att läsa vare sig du letar efter litteratur att fördjupa dig i kinesisk medicin eller om du bara är nyfiken på ämnet. Häng med nedan så berättar jag mer!

I maj gick jag en yogalärarutbildning i Embodied Yin som är en fantastisk form av Yin yoga som bygger helt och hållet på kinesisk medicin. Man kan säga att kursen öppnade en helt ny värld för mig då jag tidigare inte hade läst särskilt mycket om kinesisk medicin.

I samband med kursen där vi hade en annan kul, engelsk kursbok (som denna bok delvis bygger på), blev jag tipsad om Kinesisk medicin. Vägen till QI av Matthew Sweigart av en yogalärarvän, som också håller klasser i Yin yoga, så på den vägen fick jag hem denna fina och roliga bok som jag kan varmt rekommendera.

Låt energi flödas

Vägen till QI handlar om österländsk medicin och QI, energin som genomsyrar alltet (Tao) och dess olika aspekter Yin och Yang samt om de fem elementen vatten, trä, eld, metall och jord. I fokus av de rejäla 326 sidor av boken finns MERIDIANER, vilka är de banor genom vilka QI färdas genom kroppen. Man kan tänka på meridianer som vägar som går från stad till stan. För att kunna transportera olika varor mellan dessa städer behöver dessa vägar vara smidiga och fria. Finns det hinder som blockerar vägarna kommer inte varor fram till städerna och detta skapar problem.

På liknande sätt fungerar våra kroppar och sinnen: vi mår som bäst när hela kroppen känns fri och obehindrad.

Men på grund att allt är i konstant rörelse och förändras hela tiden, uppstår det ofta brister eller överflöd i olika delar av kropp och sinne. Det är då vi behöver balansera våra meridianer och på så sätt komma tillbaka till homeostasis eller det balanstillståndet som kroppen och sinnet alltid strävar efter.

12 huvudmeridianer

Många är kroppens meridianer men Matthew Sweigart, författaren till Vägen till QI, väljer att fokusera på 12 huvudmeridianer – 6 yin och 6 yang- som i stort motsvarar varsitt organ i kroppen. Boken handlar om hur den kinesiska medicinen lär oss att konstant sträva att hålla kroppen frisk och fri dvs låta energin QI flödas fritt överallt genom, in och ut kroppen.

Man kan förstås undra om dessa meridianer finns på riktigt och jag som ex forskare kan inget annat säga än att forskning har såvitt jag vet inte ännu bevisat att dessa meridianer finns i kroppen…lite likt som chakrans existens…eller närvaro av Anatomy Trains (fascia stråk) m fl andra “yogiska” begrepp som vi använder oss av när vi t ex undervisar yoga. Trots att existensen av någon av dessa begrepp inte ännu har bevisats finns det faktiskt inget som hindrar oss att använda begreppen för att berätta historier och belysa olika företeelser.

Vi kan dessutom alla enas om att när vår kropp andas fritt och när vi kan röra oss obehindrat och alla organ fungerar som de ska, mår vi bra.

Boken “Kinesisk medicin. Vägen till QI” består av två delar: första delen tillägnas således åt de olika meridianerna med alla akupunktur-punkter som dessa meridianer löper genom och alla dess fascinerande namn; denna del innehåller också beskrivningar av de organ som meridianerna representerar och deras egenskaper och funktioner, både fysiska, psykologiska och andliga. Vidare här hittar du koppling mellan elementen och meridianparen. Alla kapitel illustreras av klara teckningar på meridianer och hur de sträcker sig i kroppen.

I denna del kan du också hitta beskrivningar av de fem elementen, metall, jord, vatten, eld, och trä, och deras egenskaper samt hur dessa kan kopplas till olika persons arketyper. Arketypdelen, som verkar varit inspirerad av min Embodied Yin kursbok Between Heaven and Earth, kan användas för att utforska vilka egenskaper man själv har mest/minst av dvs för att lära sig känna mer om sig själv.

Praktiska meditationer och Qigong övningar

Andra delen i boken handlar om hur man kan arbeta med meridianer och dess balans/obalans genom beröring, meditation och Qigong och här finner du praktiska meditationer och Qigong övningar.

Vägen till QI innehåller också dels källhänvisningar vilket jag alltid tycker är ett plus för det tillåter extra fördjupning i ämnet, och dels fina appendix som kan underlätta orienteringen i detta mycket omfattande ämne som är kinesisk medicin.

Jag kan varmt rekommendera denna bok som rolig och spännande sommarlektyr att också komma tillbaka till lite då och då även när boken är läst. Jag kommer göra det.

Av Livia Wanntorp, liviasyoga.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *