Sadhguru – en guru av vår tid

BEST-SG Casual

Sadhguru – denne man som av en del betraktas som något av en levande legend är väldigt upptagen. I skrivande stund hoppas vi fortfarande på att få en intervju med honom, men det får bli en bonus om vi lyckas. Det finns däremot mycket information att finna om honom både i boken och online. Vi hoppas att det här ger dig en god bild av honom.

Det första som slår en när man betraktar denna man och lyssnar på vad han har att säga är att han är otroligt cool! Ja, cool och självsäker, omgiven av en air av frid. Han är inte rädd för att dela med sig av sin övertygelse, sin lära. Därmed inte sagt att han är arrogant, tvärtom verkar han väldigt ödmjuk och humoristisk och de bruna ögonen strålar av värme och visdom.

Men hur blev han den förebild och ledare han är idag, vad ägnar han sig åt förutom att skriva böcker och sprida yogiska visheter och hur såg hans barndom ut? Frågorna är många, så låt oss börja från början!

Ointresserad skolpojke

Sadhguru föddes som Jaggi Vasudev i Mysore i södra Indien 1964. Han var yngst i skaran av fyra barn bestående av två pojkar och två flickor. Sadhgurus pappa jobbade som ögonläkare och var anställd av järnvägen, vilket innebar att familjen flyttade relativt ofta. Mamman var hemmafru. Redan tidigt lade omgivningen märke till att Jaggi var ett märkligt barn. Han var otroligt intresserad av naturen, hade oräkneliga frågor om allting och kunde timslånga stunder försvinna bort i sina egna tankar. Skolan intresserade honom inte, bland annat på grund av att han kunde se att lärarna talade om saker som inte betydde något för deras liv”.

– Enligt min mening var klassrummet tråkigt, jag var nyfiken på allt annat – hur världen hade uppstått, den fysiska naturen och land­skapet och hur människor levde, säger han.

Mötet med yoga

När Sadhguru var tolv år kom han i kontakt med yoga, och började gå i lära hos Malladihalli Swami, vilket skulle komma att stärka hans kropp såväl som hans karaktär. Efter gymnasiet påbörjade han ett självstudieprogram vid universitetsbiblioteket i Mysore, där han läste allt han kom över. Senare började han, på grund av moderns påtryckningar, läsa engelsk litteratur. På fritiden åkte han omkring på sin motorcykel, som kom att ta honom vida sträckor över hela Indien.

När Sadhguru var 25 år förändrades hans liv totalt. Om detta kan du läsa mer i Inre ingenjörskonst, men kort sagt kan man säga att han åkte upp på en bergstopp som en vanlig man och kom ner från berget upplyst och förvandlad. Som du förstår var ingenting sig likt därefter. Om händelsen skriver han:

”Det tog ett tag för mig att inse att det som hände med mig var något ’andligt’. Jag började förstå att det tillstånd som de heliga traditionerna och skrifterna hade lovprisat som det ultimata och det allra högsta var det som hade hänt mig, och att jag i själva verket fick uppleva det mest underbara som kan hända en människa.”

Sedan den dagen har hela Sadhgurus syfte i livet varit att på något sätt förmedla den här upplevelsen till andra människor, att få dem att inse att detta tillstånd av glädje och frihet och gränslöshet inte kan förnekas dem såvida inte de själva står i vägen för livets inneboende upprymdhet och livlighet.

Världsomfattande organisation

Förutom yogi är ”inspiratör”, ”visionär”, ”filantrop” och ”mystiker” ord som förknippas med Sadhgurus person idag. Människor över hela världen lyssnar till hans visheter och följer hans osjälviska arbete för ett kärleksfullare klimat och ett friskare jordklot. År 1992 grundade han Isha Foundation, som är en internationell icke-vinstdrivande och icke-religiös hjälporganisation som drivs av volontärer och vars syfte är att verka för alla aspekter av det mänskliga välbefinnandet. Stiftelsen stöds av över tre miljoner volontärer från hela världen och verksamheten omfattar allt från storskaliga humanitära projekt inom folkhälsa, ekologi och utbildning till yogaprogram för människor som vill ägna sig åt inre utveckling. På hans hemsida isha.sadhguru.org hittar du mer information om hans omfattande arbete, hans syfte och mål, events, kurser, hur du kan komma i kontakt med organisationen och hur du ska gå tillväga om du vill gå en yogisk utbildning i ”inre ingenjörskonst”.

Eftersom Sadhguru alltid är noga med att påpeka att ”guru” betyder “den som skingrar mörkret, den som öppnar dörren åt människor” avslutar jag med det, samt delar med mig av några rader ur boken om hur han ser på sin uppgift:

”Som guru har jag ingen doktrin att lära ut, ingen filosofi att förklara, inga trossatser att förkunna. Och det beror på att den enda lösningen på de svårigheter som plågar mänskligheten är att varje individ arbetar med och förändrar sig själv. En sådan djupgående transformation innebär att ingenting av det gamla sedan finns kvar. Det innebär att nå en ny dimension i sitt sätt att uppfatta och uppleva livet.”

Text: Sofia Ekholm

Intervju: Alexandra Jerselius

 

 

 

 

Kort om boken

Inre ingenjörskonst – En yogis guide till glädje anses av många vara en av de främsta böckerna när det kommer till självinsikt och självutveckling. Den är skriven av Sadhguru – en vida uppskattad inspiratör, visionär, filantrop, mystiker och yogi som även är utnämnd till en av Indiens 50 mest inflytelserika personer.

Sadhguru är dedikerad till mänsklighetens fysiska, mentala och andliga välbefinnande och han har en unik förmåga att se allting med fullständig klarhet. I och med det har han ett perspektiv på livet och att leva som aldrig slutar fascinera, utmana och överraska de han möter. Det är inte förvånande att han följs av miljontals människor världen över. Inre ingenjörskonst är den första av Sadhgurus böcker som översätts till svenska.

Den samlade visdomen i denna lättillgängliga, djupsinniga och engagerande bok förser dig med beprövade redskap som samtidigt är uppfriskande, levande och oerhört inspirerande.

Namnlös design

Sadhguru på 30 sekunder

Namn: Sadhguru Jaggi Vasudev

Ålder: 64 år (född den 3 september 1957 i Mysore, Indien)

Stjärntecken: Jungfru

Familj: Framlidna hustrun Vijaykumari. Deras dotter Radhe Jaggi föddes 1990 och arbetar som dansare och koreograf

Hemsida: isha.sadhguru.org