Steven R. Gundry
Läkare, forskare och författare till Växtparadoxen

På uppdrag att rädda liv!

Kardiolog, hjärtkirurg, uppfinnare, forskare. Steven Gundry har uppenbarligen haft en enorm drivkraft redan tidigt i livet. Hur ska man annars hinna med att uppnå framstående positioner inom alla dessa områden? Och det vara bara hans första karriär. Nu är han inne på sin andra… Gundry har haft modet att vända operationssalen och den klassiska läkarvärlden ryggen för att hjälpa fler människor till hälsa med sin nya passion – kost och livsstil.

Inte nog med att han valt en ny bana, han valde den kontroversiella vägen; slår hål på gamla vetenskapliga sanningar och vänder upp och ned på allt som vi trodde vi visste om kopplingen mellan hälsa och mat.

”När jag återställde min egen hälsa och gick från att vara fet till slank, var det något inom mig som förändrades: jag insåg att jag kunde bota hjärtsjukdomar med kosthållning i stället för operationer.”

Dr. Gundry är både intressant att lyssna på och mycket påläst, långt utanför sitt specifika område. Varje påstående han gör har en grund och jag inser att jag nickar, blir lite upprymd och nöjd över de nyheter jag hör och ett litet hopp infinner sig. Hopp om ett recept på ett långt, friskt liv.

Det är lätt att tro att det Steven säger är ”gamla nyheter”, ”det där har vi hört förut”. Men när han öppnar munnen reagerar plötsligt en hel värld. Varför? Jo, han har ovärderlig erfarenhet, både teoretisk och praktisk, av flera sidor av problematiken –vetenskap och forskning inom både medicin och diet- och näringsbehandling av sjukdomar. Om någon kan vända upp-och-ned på vetenskapen så är det nog han.

Jag undrar, hur Steven Gundry hinner med allting? Efter lite sökande finner jag att den här välbelästa och multiframgångsrika mannen är 74 år gammal, och man kan inte säga annat än att han är på toppen av sin nya karriär. Det finns all anledning att tro att sanningen bakom hans pigga uppsyn är ett resultat av hans egen livsstilsmedicin – en lektin- och så-nära-det-går giftfritt liv.

Steven växte upp i Omaha, Nebraska i USA med sin mamma, pappa och syster. Mamman var duktig i skolan och valde sina barn och familjen framför karriären. Hon investerade mycket tid i barnen och deras utbildning. Gundry berättar att han har många livliga minnen från vardagsrumsgolvet med träning på minneskort för att lära sig matematik och språk. Pappan hade en härlig inställning att tycka att varje människa han mötte var den mest intressanta och fick höra många livshistorier genom livet. Han gjorde sedermera karriär inom försäkringsbranschen.

Steven bestämde sig redan tidigt i livet för att bli läkare:
- Jag började tänka på att bli läkare när jag var omkring 10 år. Det fanns en bok på biblioteket som hette Allt om dig och handlade om människokroppen. När jag läste boken bestämde jag mig för att bli läkare.

Bra betyg gav Gundry en plats vid Yale University. Under hans första studieår skrev han flera, men speciellt en uppsats om Den ideala kosten för människan som skulle komma att bli oerhört betydande för honom själv och för tiotusentals patienter många år senare. Den handlade om att ta reda på den ursprungliga kosten som gjorde oss människor mänskliga.

Det låter som att läkarvärlden upptog all hans tid, men Steven Gundry har fler strängar på sin lyra.
- Jag hade turen att få en ganska bra sångröst. Under mitt andra år på universitetet fick jag en plats i en grupp som hette ”The Baker’s Dozen”. Under varje vårlov tog vi bilen ner längs östkusten och uppträdde på vägen. Från Miami flög vi till Jamaica och sjöng på olika semesterorter för att tjäna ihop till middagen.

En kväll sjöng de på Half Moon Resort, ett uppträdande han skulle komma ihåg resten av sitt liv:
- Vi var alla klädda i vita kostymer med snygga vita skjortor med svarta ränder. På första raden i publiken satt en vacker ung flicka bredvid sina föräldrar. När vårt uppträdande var över gick jag bort till deras bord. Jag var fullt medveten om att om jag ska få en chans att lära känna den här unga damen var jag tvungen att lära känna hennes mamma först, så jag började prata.

Det var början på en kortvarig första romans på en livslång kärlek. Efter över 20 års uppehåll på grund av studier och karriärer på olika håll skulle Penny och Steven återförenas tack vare Stevens framgångar inom hjärttransplantationer som skulle sprida hans namn via media över hela landet. En dag såg Penny honom på TV och utbrast – "herre jösses, där är mitt livs kärlek!" Då skrev hon till Steven, de träffades igen och sedan dess har de varit tillsammans.

Inspirerad av ett hopplöst patientfall som utvecklades väldigt positivt tack vare kost och näring började Steven Gundry forska på hur han kunde bota sjukdomar utan att operera. Han gjorde sig själv till testkanin, gick tillbaka till sin gamla uppsats från första året på universitetet och såg kilona rasa och sina värden förbättras.
- Mat kontrollerar allt som händer oss … Det är naivt att tro att mat och dess påverkan på oss inte kontrollerar allt, för om du tittar på samhällen som inte äter som oss så har de inte hjärtsjukdomar. De får inte cancer. De drabbas inte av diabetes. De får inte artrit. Det beror på att de äter fullständigt annorlunda än vi gör. Vi måste gå tillbaka till de grundläggande principerna.

Den här insikten lade grunden till beslutet att lämna sin chefstjänst på Loma Linda University. Under sin karriär som kirurg genomförde han över 10 000 hjärtoperationer, varav många var omoperationer pga att hjärtfelen kom tillbaka på patienter som inte levde hälsosamt efter sin första operation. Nu valde han att ägna sig helhjärtat åt att hjälpa fler människor genom att lära de hur de ska äta.
Hans radikala tankar om hälsa och näring inspirerade honom senare att skriva sin första bok Dr. Gundry’s Diet Evolution: Turn off the Genes That Are Kiling You and Your Waistline, and Lose Weight For Good. Boken spred sig som en löpeld och gick snabbt upp på bästsäljarlistorna 2008. Växtparadoxen har gjort detsamma, knappt 10 år senare.

På frågan om när han tänker gå i pension svarar Dr. Gundry:
- Aldrig. Det finns två anledningar till det. Ett, jag har ärvt min fars intresse för att möta människor och höra deras livshistorier. Det blir jag aldrig trött på. Men, nummer två, det går inte att överträffa känslan man får när man bevittnar en person som blir av med sina hälsoproblem genom att följa några kostråd och ta kosttillskott som de till en början kanske mest anser vara ”dyr urin”. Hur kan jag gå i pension när jag kan få se den sortens mirakel varje dag?

Text: Alexandra Jerselius

Kort om boken

I Växtparadoxen – De dolda riskerna med ”hälsosam” kost som orsakar sjukdomar och viktökning ges förklaringen till denna snabba utveckling av sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdomar och autoimmuna sjukdomar och formeln för att stoppa den. Författaren Steven R. Gundry är den framgångsrike hjärtkirurgen och forskaren som sadlade om och blev expert på restorativ vård och läkning via kosten snarare än operationer och mediciner. Han vågade ifrågasätta våra nuvarande övertygelser och i sin forskning gå till källan (naturen) för att få svaret på varför dessa sjukdomar och symtom ökar lavinartad. Paradoxen är att trots att växter i allmänhet är nyttiga så bär de ofta skulden för att så många människor idag är sjuka och överviktiga!

Bered dig på att få alla gängse uppfattningar om vad som är en hälsosam livsstil ställda på huvudet i Växtparadoxen. Häri presenteras inte bara orsakerna till de flesta hälsoproblem som kan uppstå i livet utan även en detaljerad plan för optimal läkning.

Läs en längre presentation av boken HÄR.

headshot 600x600

No More Mr. Knife Guy

Ålder: 74 år

Familj: Frun Penny, tre hundar och två vuxna döttrar med familj.

Bor: Kalifornien, USA.

Tycker om: djur, speciellt hundar. En riktig hundälskare. Han samlar på viner och älskar att resa på aktiva vandringsresor.

Sagt om Dr. Gundry: Han tycker inte om svaret ”Jag vet inte”. Om det är någonting han inte vet så säger han ”Åh, det har jag inte hört förut, men det ska jag ta reda på.”