HÖSTMAGI. Fira in årstiden med uråldriga ritualer, heliga eldar och en festmåltid för de döda
Vår omgivning är under förvandling – löven ändrar färg och andetaget lämnar spår i luften. Äntligen är det höst! Häxornas, feernas och alvernas tid. Magin ligger tät och vi förbereder oss för den kommande sabbaten Samhain, den hedniska föregångaren till Halloween med en stor fest, ceremonier och ritualer.
Under Samhain firar vi död och återfödelse, ljus och mörker, cirkeln sluter sig och börjar igen. Det är också en helande tid som ger utrymme för beaktning, uppskattning och avslut.
De flesta kanske tänker på den amerikanska högtiden Halloween, som vi också har anammat här i Sverige när vi pratar om en högtid i oktober månad. Den firas bland annat med att klä ut sig till vampyr, spöke eller häxa, gå på bus-eller-godis och äta massor med god mat. Men, som vid de flesta högtider vi firar i Sverige, har även Halloween ett anrikt, magiskt arv som går bortom bus-eller-godis, skräckfilmer och pumpor.
Höstmagi med rötter i keltisk tradition
Halloween är en amerikansk högtid med rötter i den hedniska, keltiska högtiden Samhain (uttalas Sow-in). Samhain ses som den viktigaste av de fyra stora årstidshögtiderna (övriga är Imbolc, Beltane och Lughnasadh) då den markerar slutet på skördesäsongen och början på vinterhalvåret. Det sägs också att slöjan mellan de levandes värld och de dödas är som allra tunnast under denna natt, vilket inte heller gör det så konstigt att de största symbolerna för Samhain är just död och återfödelse.
Det finns flera olika sätt att fira Samhain på. Enligt keltisk tradition var Samhain en riktig folkfest. En stor eld tändes för att samla människor, offra gåvor till gudarna och för att hålla gastar och andar borta som vandrade jorden under denna natt. Människor klädde dessutom ut sig för att inte bli igenkända av illvilliga andar som ville ont. Innan natten var slut släcktes alla andra eldar får att åter tändas med eld från den stora brasan. Och självklart får vi inte glömma dansen, maten, drycken och allt annat som innebär en stor folkfest!
En festmåltid för de döda
Mat lagades både för de levande och de döda och alkohol flödade. Det var heller inte ovanligt att mat och en extra tallrik lämnades på matbordet under natten, som en gåva till bortgångna nära och kära.
Vi tänkte dela med oss av ett recept ur Häxans kokbok passande till ett firande under Samhain: Begravningskonfektyr. Ett symboliskt tilltugg som funkar perfekt som Halloweengodis!
Du behöver:
½ dl vatten
¾ dl muscovadosirap
¾ dl muscovadosocker
½ dl lakritspulver
½ tsk mald anis
En nya salt
½ dl vetemjöl
Eventuellt ½ – 1 tsk salmiaksalt
Så gör du:
1. Värm vatten, sirap, socker, lakritspulver, anis och salt i en tjockbottnad kastrull på spisen.
2. Vispa, koka upp och låt koka i 2 minuter på medelvärme.
3. Sikta över mjölet genom en sil samtidigt som du vispar
4. Låt smeten koka tills den har tjocknat
5. Prova om lakritsen är färdig genom att göra kulprovet. Koka inte för kort för då blir lakritsen rinnig.
6. Tillsätt salmiaksaltet om du vill ha saltlakrits
7. Pensla ut matolja på två bakplåtspapper
8. Häll ut lakritsmassan på det ena pappret och lägg det andra pappret över. Tryck ut till en jämn fyrkant
9. Låt svalna och klipp sedan lakritsplattan i bitar. Inte för små om det ska få plats dekor på konfektpappren. 2,5 x 6 cm kan vara lagom.
10. Slå in lakritsbitarna i bakplåtspapper så att de inte kladdar fast i silkespappret
11. Klipp gärna krusning på silkespappret, med samma princip som på julgranskarameller
12. Vik in lakritsbitarna i varsitt silkespapper med krusning och knyt fast med fina snören. Eller vik bara in lakritsen i silkespapper, tejpa och sätt på dekoren. För gamla begravningshälsningar, sök på ”begravningskonfekt” på internet.
Receptet kommer från Häxans kokbok. Du hittar den HÄR.
Den här artikeln publicerades först i Livsenergis medlemstidning nr 15 2021.