Visst har vi hört talas om självförtroende – men vad är självmedkänsla och varför är det viktigt?
Självmedkänsla är ett förhållningssätt hämtat från kärnan i buddhistisk psykologi: att lära sig att hantera svåra känslor utan att göra dem svårare. Varför är det så viktigt med självmedkänsla? Jo, det är nämligen så att ingen enskild faktor verkar höra så tydligt ihop med psykisk hälsa som självacceptans. De som inte dömer sig själva så hårt för sina fel och brister har mindre symtom på depression och ångest.
Kristin Neff, psykolog och grundare av programmet Mindful Self-Compassion, har kommit fram till en definition av självmedkänsla som tre viktiga förhållningssätt till oss själva: Vänlig, Öppen och Mänsklig.
1 Vänlig
Att vara förstående inåt istället för hård och anklagande när vi begår misstag. Värme och vänlighet minskar stressen och mjukar upp vår inställning till oss själva och andra.
2 Öppen
Att med medveten närvaro notera vad som händer inombords och acceptera känslorna. Det ger distans till våra tankar så att vi kan släppa självupptaget ältande och vara öppna både utåt och inåt.
3 Mänsklig
Att lyfta blicken och inse att alla människor på hela jorden är otillräckliga och gör misstag. Insikten om att det är djupt mänskligt att ha fel och brister, att vi inte är ensamma om att vara ofullkomliga, gör oss mindre självcentrerade.
Ur boken: 70 skäl till självmedkänsla av Agneta Lagercrantz.
”Som start tycker jag att du ska strunta i att sträva efter att älska dig själv. Det räcker långt att ha en ”jag duger som jag är”-inställning. För mig var det en befrielse att få närma mig självacceptans med ord som självmedkänsla, tolerans, förståelse. Värme!”, säger Agneta Lagercrantz, författare till boken 70 skäl till självmedkänsla samt föregångaren Självmedkänsla : hur du kan stoppa självkritik och förbättra relationen till dig själv och andra.