3 tips för att lindra din (corona)ångest

En andra våg av corona sveper över Sverige. Enligt råd och restriktioner ska vi bland annat stanna hemma, inte gå på gym och undvika socialt umgänge. Det kan vara en prövande tid för många och livet kan kännas otryggt. Kanske du till och med känner en ångest över situationen?

Livsenergi har valt att lyfta några enkla tips som du kan använda dig av för att träna din hjärna att bli mer positiv och lindra din ångest – jo det går!

Förut trodde vi att hjärnan inte förändras, men enligt hjärnforskaren Richard Davidson vet vi nu att det inte stämmer – specifika hjärnkretsar växer sig starkare genom regelbunden användning, vilket kallas neuroplasticitet.

Du kan öva upp din hjärna

Han förklarar: ”Välbefinnande skiljer sig i grunden inte från att lära sig att spela cello. Om man övar förmågan till välbefinnande så kommer man att bli bättre på det.” Detta betyder att du faktiskt kan öva upp din hjärna till att bli mer tacksam, avslappnad eller tillitsfull genom att upprepa upplevelser som framkallar tacksamhet, avslappning eller tillit. Du formar hjärnan med upprepade tankar helt enkelt. Ju mer impulser neuronerna skickar ut genom att de triggas av upprepade tankar och aktiviteter, desto snabbare utvecklas de till neurala vägar, som ger varaktiga förändringar på hjärnan.

Eller som psykologen Donald Hebb säger: ”Neuroner som fyras av tillsammans kopplas samman.” Det är en premiss som är väldigt hoppingivande: summan av kardemumman är att vi avsiktligt kan skapa vanor för att hjärnan ska bli lyckligare.

”Ta in det goda”

Ett av de lättaste sätten att göra det kallas för att ”ta in det goda”. Richard Hanson, som är neuropsykolog och författare, förklarar hur man får igång denna positiva neuroplasticitet. Till att börja med är det nödvändigt att få bukt med hjärnans inbyggda fokus på det som är negativt. Det utvecklades av en anledning: arternas överlevnad. Det var mycket mer förståndigt att människor fokuserade på negativa hot, som djur som skulle kunna äta dem till lunch, än att dagdrömma om någon lättsinnig struntsak. För att överleva var man tvungen att vara på sin vakt.

3 tips för att lindra din ångest

Idag lever vi inte under samma förhållanden, så att alltid skanna av horisonten för att upptäcka faror är som att alltid lägga in en extra växel och bränna ut motorn. Som motgift mot detta pekar Hanson ut en enkel övning i tre steg för att öka ditt välbefinnande samtidigt som du får dina inre resurser att växa:

  1. Leta efter positiva fakta och låt dem bli positiva erfarenheter. Istället för att tanklöst hoppa till nästa sak på din att göra-lista så tillåt dig att må bra i stunden. Slå på den känslan så fort du kan. Om du har ett trevligt samtal, känn det! När du lägger märke till någonting bra hos dig själv eller när du uppnår ett litet mål, pausa en liten stund och ta in det.
  2. Njut av den positiva erfarenheten – tänk på den i tio, tjugo eller trettio sekunder. Känn och förstärk den i din kropp och dina känslor. (Föreställ dig ett reglage som styr intensiteten i upplevelsen. Vrid upp det nu.)
  3. Känn avsiktligt att den positiva upplevelsen sugs in i din hjärna och din kropp som vatten i en svamp och blir en del av ditt emotionella minne. Föreställ dig att det lagras i dina celler. Ju mer du övar på detta, desto mer använder du tankar och känslor för att omforma hjärnan. Och ju mer du kan uppleva den här känslan även i kroppen, desto mer kommer enligt Rick Hanson ”övergående tillstånd att bli installerade och varaktiga egenskaper” med tiden. Det som är spännande här är att vi över tid bokstavligt talat kan träna våra hjärnor till att bli mer positiva och att lättare återhämta sig, oavsett vad livet bär med sig, istället för att automatiskt hamna i hjärnans negativa grundfokus och fastna där.

Källa: Läs mer i boken Känslosann av Randy Taran.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *