Konsten att älska sig själv

En av de viktigaste relationerna du har i livet, är den med dig själv. Det är lätt att glömma, då vi ofta tänker på andra när vi tänker på saker som förlåtelse, ömhet och kärlek. Vi på Livsenergi vill påminna dig om att du är fantastisk och värd förlåtelse, ömhet och kärlek – inte minst från dig själv!

Snart infaller Alla hjärtans dag, en dag då du säkert tänker lite extra på dina nära och kära. Men tänker du något på dig själv? Att älska sig själv är inte alltid lätt: vi är ofta kritiska, har höga förväntningar och straffar oss själva när något inte går som vi har tänkt oss. Men det går att lära sig att älska sig själv, steg för steg. Det finns självklart olika metoder och du behöver hitta en metod som funkar för just dig.

Vi inspireras bland andra av Matt Kahn när det kommer till just självkärlek. Kanske han kan inspirera dig också? Ta en titt nedan:

Kärleken är din befriare

I boken Universum har alltid en plan – 10 gyllene regler om hur du släpper taget, har författaren Matt Kahn ägnat ett helt kapitel åt självkärlek, med rubriken Kärlek är din befriare.

Han inleder kapitlet såhär:

”Ju längre jag kom längs min livsväg, desto uppenbarare blev det att kärlek var det enda återstående alternativet. Det hände när besvikelserna ständigt visade mig att ingen annan än jag själv kunde möta mig där jag behövde bli mött.

När mina behov hade blivit mitt hål att fylla, var jag befriad från tron att andra människor handlade utifrån andra motiv än sin livsresa. Det fick mig att respektera alla andra, utan hänsyn till hur mycket deras beteende skilde sig från mitt. Kärleken jag behövde var inte längre ett problem som någon annan skulle lösa. Följden av det blev att själva begreppet ”problem” bleknade bort. Jag såg inte längre bördor, konflikter, press eller stress, utan en värld av oskuldsfulla hjärtan som gömde sig för sin egen kärlek genom att försöka få kärlek från någon annan. Detta blev början till min mer intima resa mot friheten. Den förde mig djupare än någon insikt någonsin gjort. Jag hade befriats av kärleken och i kraft av visdomen i vår sista Gyllene regel kommer även du att bli det.”

Mantra till Gyllene regel 10

Matt menar att när kärleken är din befriare tillåter du, på undermedveten nivå, kärleken att bli mer välbekant och mindre främmande. Om du inte regelbundet har upplevt villkorslös kärlek, sorterar ditt undermedvetna in den i kategorin ”Främmande”. Det gör att förmågan att ta emot kärlek känns skrämmande och överväldigande, även om ditt medvetande vill bli älskat. Lösningen är lyckligtvis enkel, enligt Matt.

Ju mer du bekantar dig med villkorslös kärlek, desto tryggare blir du i din förmåga att ta emot den. Gör kärleken mer välbekant, till något du blir van att ta emot. Lägg bara handen över hjärtat och säg med fullständig uppriktighet:

Jag älskar dig.

Om det känns konstigt, ansträngt eller främmande beror det bara på att du kanske inte har några referenspunkter vad gäller villkorslös kärlek. Du kan ha fått kärlek av andra, men vi ska låta det kännas mer välbekant att älska sig själv. Ju mer vi älskar oss själva villkorslöst, desto mer litar vi på livet.
Försök att upprepa det här mantrat i två minuter, långsamt och uppriktigt:

Jag älskar dig.

Det kanske inte har varit lätt för andra människor att älska dig, men det behöver inte vara svårt för dig att älska dig själv.

Jag älskar dig.

Medvetandet kanske säger: ”Okej, jag hajar, jag älskar dig. Och?”

Jag älskar dig.

För att kärleken ska kunna bli din befriare måste du ta dig tid att älska. Att ge dig själv precis vad du behöver. Det du behöver är ibland tid att vara mer uppmärksam på dina känslor. I stället för att försöka lista ut hur du känner dig och hur du ska må bättre, måste du helt enkelt lyssna på och vara närvarande hos dig själv – ett andetag åt gången.

Ibland består den kärlek du behöver i att ge dig själv kreativt utlopp för känslor, önskningar och smärta. Ibland är den kärlek du behöver av den sort man får av en kärleksfull förälder, som du kanske aldrig haft. Man kan älska sig själv på oändliga vis. Och de är alla en ständig påminnelse om att oavsett vad som händer i livet, står du alltid på din sida.

Vill du läsa mer om Matt Kahns 10 Gyllene regler om hur du släpper taget och omfamnar din livsplan, hittar du boken här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *