Borsta inte tungan – skrapa den

Lär dig att ta hand om dina sinnen så att de fungerar livet ut. Det finns särskilda metoder och övningar du kan göra för varje sinnesorgan. Lär känna dina svagheter och börja använda dessa metoder. Vi vill kunna se, höra, lukta och smaka även när vi blir äldre! I den här artikeln tittar vi lite närmare på smaksinnet!

Vid det här laget vet du att det är tungan som bestämmer vad du ska svälja och vad du ska spotta ut. För att förstärka din smak behöver du två saker:
■ En tungskrapa i rostfritt stål (finns att köpa på apotek och andrabutiker). Du kan börja med en sked, men den är inte lika bra som en tungskrapa. Skrapan kostar bara några tior och håller resten av livet.
■ Ett diagram över tungan

Det första du bör göra på morgonen, innan du dricker vatten, är att skrapa tungan inifrån och ut sju till fjorton gånger. Titta sedan på kladdet du har dragit ut med skrapan. Är det tunt och genomskinligt? Bra, i så fall. Är det tjockt, vitt och fullt av klumpar? Inte så bra, i så fall.

Det är ama. Om du har ama på tungskrapan, titta på tungdiagrammet (se sida 30) för att se var kladdet kommer ifrån. Är det magsäcken? Tunntarmen? Grovtarmen? Lär dig hitta var ama samlas. När du är klar med skrapningen tittar du på tungan. Är den friskt rosa? Fläckig? Vit? Blek? Smetig? Torr? Inflammerad? Har tungan uddar och knölar längs sidorna? Sprickor?

Din tunga är en spegling av din matsmältning, den talar om hur det är ställt med nervsystemet och hur friska dina organ är. Din tunga är ett mikrokosmos, ett hologram, av ditt universum. När du har skrapat tungan och ställt en diagnos kan du fundera lite på vad du kom fram till. Kom ihåg att som ombud för kroppen talar tungan om vad som behövs.

Om din tunga har några av symtomen på diagrammet, fundera på vad du skulle kunna göra annorlunda i dag för att ta bättre hand om dig själv. Om du har en tjock, vit beläggning, skrapa försiktigt bort det som är löst, drick sedan lite ingefärste och fortsätt att smutta på det under dagen. Ät lätt, varm och kryddig mat, till exempel linssoppa. Den vita beläggningen antyder att det finns för mycket slem i magen. Att äta en fralla med mjukost kan vara tillräckligt för att överbelasta kroppen och resultera i en förkylning. När du upptäcker att tungan har en tjock, vit beläggning på morgonen kan du ta beslut som balanserar matsmältningen och därmed undvika att bli sjuk.

Efterhand som tungan blir friskare får du allt sundare begär och smaklökarna blir allt känsligare. Vitt raffinerat socker får en bitter, obehaglig eftersmak och får det att kännas äckligt i munnen. Vilda växter smakar friskt och levande och lämnar kvar en ren känsla i munnen! Spännande, eller hur?


Den här informationen är hämtad ur boken Hälsomanifestet av Cate Stillman.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *