Gränslöst nyfiken på…

Personlighetstyper. Mig själv. Dig. Mina barn. Min partner. Kombinationen av andlighet och psykologi för personlig utveckling… Jag är nyfiken på Enneagrammet

Har ni hört talas om Enneagrammet? Jag anar att många har det. I den värld vi rör oss i – välmående till sinne, kropp och själ – är Enneagrammet väldigt vanligt. Åtminstone i länder omkring oss. Och många stora namn inom självhjälpsgenren jobbar gärna med Enneagrammet på olika sätt, författaren Robert Holden är en av dem. Själv har jag stött på modellen nu och då under flera år, men aldrig hittat rätt bok eller verktyg för att riktigt ge mig in i denna värld av personlig utveckling och självförståelse.

Vad jag har insett är att vår resa mot förståelse och acceptans för oss själva och de vi möter i vardagen är livslång. Ju mer nyfikna vi är på ämnet, desto mer spännande blir resan. Och det börjar med att först förstå sig själv, vilket man gör bit för bit. Med små steg i taget förändrar vi vårt liv på grund av insikter och förståelse. Ganska häftigt tycker jag.

Vad är Enneagrammet?

Av alla de olika modeller för personlighetstyper som finns, vad är då Enneagrammet?

Googlar man så hittar man bland annat följande beskrivning i en populär svensk tidning:

”Enkelt förklarat är enneagrammet en snabbfil till insikter som normalt kan ta ett helt liv att bygga upp. Det belyser drivkrafter, rädslor och beteenden för nio olika personlighetstyper, eller livsstrategier.” 

Anledningen till att vi på Livsenergi fastnade så för Enneagrammet är för att den är urgammal, beprövad och utvecklad genom årtusenden. Dessutom kombinerar den andlighet och psykologi på ett så fint sätt och menar att de bitarna tillsammans blir den bästa språngbrädan till transformation.

Periodens bok Enneagrammets visdom är en klassiker inom Enneagramvärlden skriven av två av de främsta lärarna på ämnet. Det här är en handbok, ett uppslagsverk över de nio olika personlighetstyperna som Enneagrammet beskriver, och du får tillgång till alla dessa på djupet, på tvären och precis så mycket som du vill. Författarna som har skrivit boken tog sig verkligen tid för att få fram de mest korrekta beskrivningarna hos varje typ, skriva den på ett lätttillgängligt sätt, göra den visuellt intressant och visa hur relevant Enneagrammet är för alla typer av strävanden.

Enneagrammets visdom är otroligt spännande, väldigt omfattande, lärorik och utmanande. (Ingen utveckling utan lite skav ;)). Samtidigt är det en bok du kan ha väldigt roligt med tillsammans med andra, framför allt kan ni få ett härligt liv när ni börjar förstå varandra bättre. Om man är nyfiken på personlig utveckling, andlighet, psykologi och personlighetstyper så har den här allt du behöver.

För en värld där vi vill förstå varandra!

Varma hälsningar

Alexandra Jerselius

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *