Så inleder Hella Nathorst-Böös sin fjärde bok Häxans kokbok. Här får vi lära känna goda, hälsobringande magiska växter som du kan hitta i din trädgård och skogen.
I den uråldriga magiska traditionen är maten en gåva från Moder Jord, fri från den moderna människans problematiska relation till mat. Många av oss utövar faktiskt gamla magiska matritualer utan att vara medvetna om dem: som att blåsa ut ljusen på tårtan, skåla i johannesörtsbrännvin på midsommarafton eller tävla om mandeln i julgröten.
– Trolla i köket gör vi alla, utan att vi kanske tänker på det. Men vi häxor menar att växter är laddade med magiska egenskaper som kan användas för att förtrolla, med goda intentioner, säger Hella när vi sitter i trädgården vid hennes sommarstuga, för lanseringen av Häxans kokbok.
Goda intentioner. Det dröjer kvar något i Hellas ansikte när hon säger det. Följdfrågan kommer av sig själv.
Kan inte du berätta hur allt det här började för dig?
– När jag var 25 år gammal bestämde jag mig för att bli häxa. Som för många andra tog magin fart av en förälskelse som fick mig att göra min första riktiga besvärjelse. Effekten blev stark, riktigt stark och nästan lite läskig. Klivet in i den magiska sfären gjorde mig överväldigad men gav mig samtidigt djup respekt för den. Jag bestämde mig där och då att jag aldrig någonsin skulle praktisera svart magi, eller använda magi för att påverka en annan människa igen.
Idag praktiserar Hella magi dagligen, på ett eller annat sätt med målet att hjälpa sig själv, andra varelser, Moder Jord eller Universum.
Är du själv sugen på en nypa trolldom och en guide till det vilda inom dig? Då ska du ta en titt i Häxans kokbok – med goda intentioner såklart.