Forskningen kring meditation är pågående och omfattande. Ständigt presenteras nya exempel på de goda effekterna av att sitta stilla i lugn och ro. Några av forskningsresultaten visar att meditation ökar kreativiteten, förbättrar mental och fysisk hälsa, dämpar ångest och ökar motståndskraft mot stress. Det är också bevisat att meditation förändrar hjärnstrukturen och vårt genuttryck bara efter en kort periods regelbunden praktik!
Precis som med träning kan vi öva oss att bli bättre på meditation, medvetenhet och närvarande. Vår hjärna är i konstant förändring vare sig vi aktivt påverkar den eller ej. Oftast är vi omedvetna om den förändring som sker vilket betyder att vi lägger ansvaret för vår utveckling åt tillfälligheter och omständigheter. Tänk då vad som kan hända om vi själva tar ansvar för förändringen som sker, till exempel genom att ge oss 10 minuters meditation om dagen. Enligt epigenetik kan vi välja att ”sätta på”, aktivera slumrande gener som ännu inte väckts. Det enda som krävs är verktygen – meditation är ett effektivt sådant.
Det här är ett intressant ämne och man kan ägna mycket tid åt att fördjupa sig i alla dessa studier. Forskning kan verka komplicerat, men meditation som verktyg att utveckla sig själv är det enklast möjliga – och helt gratis! Ofta gör vi det mer omständligt än det är, bygger upp trösklar och skjuter det framför oss. Därför har vi tagit fram en smart, praktisk och givande bok för att ta klivet över tröskeln, slå dig ner i en skön ställning och komma igång!
I periodens bok Konsten att meditera får vi ta del av klokskap från den mest kända kvinnliga ledaren inom tibetansk buddhism. Hon skrev den här boken i just det syftet att visa på enkelheten med meditation samtidigt som hon ville inspirera. Det här kommer bli en följeslagare genom mitt meditationsliv då den håller hela vägen, oavsett om man är nybörjare eller inbiten. Pema Chödrön har den gåvan.
Mot lugna och ljusa tider, med varma hälsningar
Alexandra Jerselius