Örtte för fruntimmer

Varför inte samla väninnorna på tebjudning istället för kafferep i fruntimmersveckan? Och då såklart med te som är särskilt bra mot hormonella kvinnoproblem! Där är rödklöver (Trifolium pratense) en av våra främsta läkeväxter. Genom sitt innehåll av östrogenliknande fytohormoner (växthormoner) lindrar te på rödklöverblomma klimakteriebesvär som vallningar och torra slemhinnor. Baddning med te av blomman har inflammationshämmande och sammandragande effekt utvärtes. Modern forskning visar att rödklöver dessutom innehåller ämnen som är blodförtunnande och kan ha en cancerhämmande effekt. Främst odlas dock rödklöver för sitt rika näringsinnehåll som djurfoder. Den är också viktig för pollinerare genom sitt överflöd av nektar. Vid fästet har blombladen söt smak av nektarn. Det är gott att suga på under en promenad i ängsmarker. Du kan även dekorera sallader med blombladen, eller slänga ner dem i en hälsosmoothie. Och kanske har du någon gång hittat lyckobringande fyrklöver – en form av växtmagi som lever kvar än i våra dagar. Blomman är allmänt beskyddande, magiskt sett. För hjälp med pengaproblem kan du lägga rödklöverblommor i badvattnet.

Precis som det finns ett antal olika rödklöver-arter så finns det olika sorters daggkåpa, en växt som vi i häxbranschen kallar Kvinnans bästa vän. Te på daggkåpans blad är bra mot klimakteriebesvär, menssmärta, PMS, och sägs underlätta förlossningar och att bli gravid. Låter du teet svalna så får du ett ansiktsvatten som är sammandragande, fuktbevarande och med en stärkande effekt på hudens elasticitet. Kort sagt: naturens eget antirynkmedel! Det kan du även badda med vid dålig hy, besvärlig hårbotten, för att stoppa näsblod och mot skorv på småbarn. Alchemilla är daggkåpans latinska släktnamn, som i sin tur hämtats från ordet alkemist. Dessa pionjärer inom den kemiska vetenskapen dyrkade daggkåpan och använde växtens daggpärlor som en viktig ingrediens i experimenten för att tillverka mirakelmediciner och guld. Idag vet man att droppen som ligger i daggkåpebladen på morgonen består av vätska som växten dragit upp från jorden genom en särskild process. Om du lider av längtan till en annan plats än där du bor så kan du dricka av daggkåpans vattenpärla tre dagar i rad, före soluppgången. Då ska din längtan gå över, eller du får hjälp att komma någon annanstans. Att bjuda vänner på örtte – utan att pracka på dem – är ett fint sätt att öppna porten till läkeväxternas underbara gåvor.

One thought on “Örtte för fruntimmer

  1. Fantastiskt intressant!? Hos Lilly Johansson på Föllingegården på 80-talet fick jag plocka daggkåpor varje kväll till att ha i fotbad. Jag var där pga allergi och eksem. Daggkåporna skulle hjälpa till att rena kroppen och dra ut de gifter som skapade allergier i mig. Svårt att säga om det var just daggkåporna som fungerade då jag även fastade och fick vitlöksomslag på mina eksemiga armar, men bättre blev jag. Och stark kände jag mig en lång tid efteråt.?????

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *